«Τα capital controls δεν δημιουργούν προβλήματα – Έκοψαν μαχαίρι το μαύρο χρήμα»

Yπεραμύνθηκε την απόφαση για την επιβολή των capital controls ο Δημήτρης Μάρδας αφού ο υφυπουργός υπουργός Εξωτερικών τα βλέπει όλα ρόδινα. Μιλώντας στα Παραπολιτικά fm, ο κ. Μάρδας αναφερόμενος στο περιορισμό της κίνησης των κεφαλαίων είπε πως «δεν δημιουργούν προβλήματα στην οικονομία» ενώ συνέχισε λέγοντας πως «έκοψαν μαχαίρι την μαύρη οικονομία και το μαύρο χρήμα!»

Συνεχίζοντας τόνισε: «Ποιό είναι το πολιτικό μηνυμα των capital controls σήμερα; Είναι μια κατάσταση που δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα.Υπάρχουν μεν προβλήματα αλλά τα προβλήματα δεν είναι ιδιαίτερα σε σχέση με το παρελθόν. Από πέρυσι δεν υπήρχαν προβλήματα σε σχέση με τον τουρισμό. Καμία διαφωνία ότι είναι ανώμαλη κατάσταση. Είναι μια δυσάρεστη κατάσταση της αγοράς. Τα έχουμε πει ότι αποτελεί στρέβλωση της αγοράς».Και συνέχισε: «Η δουλειά μας ήταν να διορθώσουμε αυτή την στρέβλωση και διορθώθηκε κατά μεγάλο βαθμό.

Ποια ειναι η πραγματικότητα; Μπορεί κάποιος να κάνει την εισαγωγή του άνετα; Υπάρχει πρόβλημα άρνησης χρημάτων; Εως 20.000 ευρώ μπορεί να πάει κάποιος στην τράπεζα του και να κάνει κινήσεις από την τράπεζα και την δουλειά του.
Για περιπτώσεις άνω των 20.000 ανα επιχείρηση και ανα ημέρα οι τράπεζες αποφασίζουν πολύ γρήγορα και πάνω από 250.000 πηγαίνει το αίτημα στην ΤτΕ. Και σε 4 ημέρες υπάρχει απάντηση. Αυτό το ζούμε σήμερα και δεν το ζούσαμε στο παρελθόν. Δεν προσπαθώ να χρυσώσω το χάπι. Κινούμαστε σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον. Τα capital controls μπορεί να όξυναν μια κατάσταση αλλά έτσι ήταν η κατάσταση και πριν». Και τέλος είπε: «Δεν μπορώ να σας δώσω χρονοδιάγραμμα για το πότε θα λήξουν τα capital controls».
«Υπάρχει ενδιαφέρον από πρόσφυγες-επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα»

Για τους επιχειρηματίες πρόσφυγες ο κ. Μάρδας είπε: «Ξέρουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Υπάρχει ενδιαφέρον από πρόσφυγες επιχειρηματίες. Στις 25 Μαρτίου βγήκε ανακοίνωση που έλεγε ότι σύριοι επιχειρηματίες αγόρασαν ναυτιλιακή εταιρεία και θέλουν να αγοράσουν και τρία πλοία. Δεν αναφέρομαι σε αυτούς που ζουν στα hot spot».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα