«Τελειώνουν σε δύο εβδομάδες τα χρήματα της Ελλάδας»

Δραματικούς τόνους χρησιμοποιεί το ΒΒC για την κατάσταση στην Ελλάδα, μετά και το αποτέλεσμα του Eurogroup της 11ης Μαϊου. Το βρετανικό μέσο επιλέγει από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας να έχει πρώτο στην ιστοσελίδα του το θέμα του κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας μας λόγω της έλλειψης ρευστότητας.

Eιδικότερα, η προειδοποίηση του Γιάνη Βαρουφάκη, μετά το τέλος του Eurogroup, δεν χωράει αμφιβολίες: η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι «τρομερά επείγουσα» και σε δύο εβδομάδες από τώρα θα ψάχνει για χρήματα.

Το BBC έχει αναδείξει σε πρώτο θέμα τους δραματικούς τόνους του Έλληνα ΥΠΟΙΚ και την προειδοποίησή του προς τους άλλους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η απάντησή τους, ως γνωστόν, ήταν ότι έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά δεν μπορεί να υπογραφεί καμία συμφωνία. Πολλώ δε μάλλον να εκταμιευτεί μέρος ή το σύνολο της τελευταίας δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και κάπως έτσι, η Ελλάδα θα πρέπει να πορευτεί με τα δικά της χρήματα και να μετρήσει τις ανάγκες της.

Ο Βαρουφάκης ήταν κατηγορηματικός μιλώντας στους δημοσιογράφους: «Το θέμα της ρευστότητας είναι ένα τρομερά επείγον ζήτημα. Από πλευράς χρόνου μιλάμε για τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Όπως αναφέρει το BBC, «η παρούσα κρίση έχει αυξήσει την προοπτική μιας ελληνικής χρεοκοπίας και ενός συνακόλουθου Grexit. Η Ευρωζώνη επιμένει σε ένα αυστηρό καθεστώς μεταρρυθμίσεων, ειδικά στις συντάξεις, σε αντάλλαγμα ενός πακέτου διάσωσης, αλλά επί του παρόντος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιστέκεται».

Έτσι, η δήλωση του Ντάισελμπλουμ ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης συμφωνία για να εκταμιευτούν τα χρήματα προς την Ελλάδα, δείχνει τον προβληματισμό γύρω από το θέμα. Συν ότι ο χρόνος είναι πεπερασμένος και οι φόβοι αυξάνονται.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχε διάχυτη η ανησυχία των η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ, κάτι που τελικά δεν έγινε.

«Δεν ξέρει κανείς πώς βρέθηκαν τα χρήματα, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, είχε παραδεχθεί πως παραδώσει τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου του, έπειτα από έκκληση της κυβέρνησης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα