Τελεσίδικο «όχι» του Αρείου Πάγου στην έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών

Κανένας από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που κατηγορούνται από την Τουρκία για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου δεν θα εκδοθεί στη γειτονική χώρα, όπως αποφάσισε το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είναι οριστική και αμετάκλητη γεγονός που σημαίνει ότι το τουρκικό αίτημα έχει απορριφθεί τελεσίδικα. Θα πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι και οι τρεις αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου -Βασιλική Θεοδώρου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης και Νίκος Παντελής- ομοφώνως ζήτησαν να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 αξιωματικοί, διατάσσοντας την απόλυσή τους από τις φυλακές, εφόσον δεν κρατούνται για άλλη αιτία.

Σε κυβερνητικό επίπεδο, τώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, είχε ξεκαθαρίσει πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις του δικαστηρίου όποιες κι αν ήταν αυτές.

 

Εμφράγματα στην Άγκυρα

Όπως ήταν αναμενόμενο η απόφαση του Αρείου Πάγου προκάλεσε… εμφράγματα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Ήδη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «οι ελληνικοί θεσμοί απέτυχαν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», ότι η ετυμηγορία του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου «είχε πολιτικά κίνητρα» που «παραβιάζει τους διεθνείς κανονισμούς».

«Η συμπεριφορά αυτή της ελληνικής δικαιοσύνης οδηγεί στην παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων και την ατιμωρησία των εγκληματιών σε αντίθεση με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα που στο παρελθόν έχει βιώσει πραξικοπήματα, δυστυχώς με την απόφαση αυτή περιήλθε στη θέση μιας χώρας που προστατεύει πραξικοπηματίες» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ..

Οι Τούρκοι δεν στάθηκαν, όμως, στους σχολιασμούς. Υπογράμμισαν ότι θα συνεχίσουν να επιδιώκουν με κάθε νόμιμο μέσο την έκδοση των 8 στρατιωτικών και την παρουσίασή τους ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης θα συνεχιστούν, ενώ φύλασσαν για το τέλος τις “απειλές”:

«Οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία, και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, αυτής της απόφασης, που πιστεύουμε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, θα αξιολογηθεί διεξοδικά».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα