Τετραμερής τηλεδιάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία

Τηλεδιάσκεψη για το θέμα του εμφυλίου στην Ουκρανία θα έχουν την Τρίτη το βράδυ οι Ποροσένκο (Ουκρανία), Πούτιν (Ρωσία), Μέρκελ (Γερμανία) και Ολάντ (Γαλλία) για το θέμα της ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία.
Μεταξύ άλλων αναμένεται να τεθεί και το θέμα της διαφωνίας της Μόσχας με το Κίεβο για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στις περιοχές που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι ανέφερε πως δήλωσε στο ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Μόσχα και οι αυτονομιστές τους οποίους υποστηρίζει στην ανατολική Ουκρανία θα πρέπει να εφαρμόσουν τη συμφωνία εκεχειρίας, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες που θα μπορούσαν να πλήξουν τη ρωσική οικονομία.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι η εκεχειρία θα πρέπει να γίνει σεβαστή σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης Ντεμπάλτσεβε, έξω από τη Μαριούπολη.
Ο αμερικανός υπουργός εξέφρασε επίσης την ελπίδα η συμφωνία να εφαρμοστεί πλήρως μέσα στις επόμενες ώρες ή το πολύ σε λίγες ημέρες και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι επαφές του με τον Σεργκέι Λαβρόφ θα οδηγήσουν σε μια αλλαγή.
Αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Κέρι υποστήριξε ότι «παρερμηνεύει» σε μεγάλο βαθμό αυτά που κάνουν και προσπαθούν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ευχήθηκε να υπάρξει καλύτερη συνεργασία με τη Μόσχα στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα