Τετ α τετ Μιχαλολιάκου- Τασούλα

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Κώστα Τασούλα, για θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου σε σχέση με έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στον Πειραιά. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά κ. Στέλιος Διαμαντίδης.

Ο κ. Μιχαλολιάκος έθεσε μεταξύ άλλων:

1. Την Ανάδειξη Πειραϊκών Τειχών και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου.

Το έργο αφορά στην ανάδειξη τμήματος των τειχών της κλασσικής περιόδου που είναι ορατά γύρω από την Πειραϊκή Χερσόνησο και όπως είναι γνωστό, αποτελούσαν τμήμα της οχύρωσης του Πειραιά, που μαζί με τα Μακρά Τείχη συνέδεαν τον Πειραιά με την Αθήνα.

Για το σκοπό αυτό προτάθηκε να γίνει ειδική μελέτη για την ανάδειξη των Τειχών και του περιβάλλοντος χώρου, που θα αφορά στα εξής:

  • Την αναστύλωση τμημάτων του Τείχους και των Πύργων του,
  • Τον φωτισμό τους έτσι που να προβάλλονται από την πλευρά της θάλασσας,
  • Τη δημιουργία διαδρομών για τους επισκέπτες,
  • Την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου.

Σκοπός αυτής της μελέτης θα είναι η ένταξη του αρχαιολογικού μνημείου στον αστικό ιστό της πόλης, που ως στόχο του έχει, εκτός από την προστασία και την ανάδειξή του, την εξασφάλιση προσβασιμότητας, όχι μόνο από το δρόμο αλλά και από την ακτή.

Ο Δήμος του Πειραιά από την πλευρά του, έχει ήδη εφαρμόσει τη μονοδρόμηση της περιφερειακής λεωφόρου, ώστε να υπάρχει χώρος, για να δημιουργηθεί ο πεζόδρομος περιπάτου και αναψυχής πάνω από τα τείχη.

Η σημασία του έργου είναι προφανής, τόσο από ιστορικής όσο και από τουριστικής και οικονομικής άποψης και αυτό διότι:

  1. Αρχικά, θα δημιουργηθεί ξύλινος πεζόδρομος κατά μήκος του παραλιακού μετώπου και θα αναδειχθεί ένα μοναδικό στο είδος του μνημείο, χαρακτηριστικό της οχυρωματικής τέχνης της κλασσικής περιόδου, το οποίο δυστυχώς σήμερα βρίσκεται σε συνθήκες εγκατάλειψης.
  2. Θα δημιουργηθεί σε απόσταση αναπνοής από την θαλάσσια είσοδο της πόλης (Λιμάνι) ένας ισχυρός πόλος έλξης τουριστικού ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια που καταπλέουν στον Πειραιά.
  3. Θα αναβαθμισθεί συνολικά η περιοχή της Πειραϊκής Χερσονήσου αποκτώντας ένα σημαντικό πολιτιστικό σημείο αναφοράς.
  4. Θα αλλάξει ριζικά η όψη της πόλης, ιδιαίτερα τη νύχτα, ως προς την εικόνα που θα αντικρίζει ο επισκέπτης κατά την είσοδό του με πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά.
  5. Συνολικά μπορούμε να πούμε ότι η υλοποίηση του έργου θα δημιουργήσει ένα ζωντανό μουσείο, οργανικά ενταγμένο στην καθημερινή ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης.

Συμπερασματικά, όπως τόνισε ο κ. Μιχαλολιάκος, η υλοποίηση αυτού του έργου, θα αναβαθμίσει εξαιρετικά την εικόνα της πρωταρχικής θαλάσσιας εισόδου της χώρας μας τόσο αισθητικά, όσο και ιστορικά, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει στην πόλη ένα σημαντικό τουριστικό πόλο έλξης, βοηθώντας αναμφίβολα και την τοπική οικονομία.

  1. Ανάδειξη παλαιών βιομηχανικών εγκαταστάσεων του εργοστασίου Δηλαβέρη.

Ο κ. Μιχαλολιάκος ενημέρωσε τον κ. Τασούλα για το έργο που έχει γίνει στην περιοχή. Ο Δήμος Πειραιά έχει δημιουργήσει ένα Ολοκληρωμένο Πάρκο Αναψυχής στο χώρο όπου παλαιότερα λειτουργούσε το εργοστάσιο κεραμοποιίας Δηλαβέρη. Στο χώρο αυτό υπάρχουν οι παλαιοί φούρνοι και οι καμινάδες του εργοστασίου κεραμοποιίας που έχουν χαρακτηρισθεί ως βιομηχανικό μνημείο της νεωτέρας περιόδου.

Για την αποκατάσταση των μνημειακών αυτών εγκαταστάσεων, ο Δήμος Πειραιά έχει μεριμνήσει για την εκπόνηση στατικής μελέτης και αρχιτεκτονικής προμελέτης.

Ο Δήμαρχος Πειραιά ζήτησε από τον Υπουργό Πολιτισμού την αποκατάσταση των μνημείων αυτών της νεώτερης περιόδου και τη συνδρομή του, προκειμένου να ολοκληρωθεί κάθε αναγκαία ενέργεια για την ωρίμανση του έργου και την ένταξή του για χρηματοδοτική στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα