Τζάμπολ με νέους κανόνες!                                           

Ούτε λίγο ούτε πολύ, έχουν διεξαχθεί 77 πρωταθλήματα μπάσκετ! Σήμερα ξεκινά το 78ο και οι 14 ομάδες είναι έτοιμες να πηδήξουν ψηλά, πολύ ψηλά για το τζάμπολ. Η ελληνική Stoiximan.gr Basket League διαθέτει δύο συλλόγους που μετέχουν στην Euroleague και τρεις στη διοργάνωση της FIBA Champions League. ΠΑΟ, ΟΣΦΠ, Άρης, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έχουν φέρει συνολικά στη χώρα 16 ευρωπαϊκούς τίτλους και αυτό είναι απόδειξη της δυναμικής της διοργάνωσής μας, παρά τις παραδοσιακές ελλείψεις υποδομών.

Το φετινό πρωτάθλημα έχει κάποιες μεγάλες ιδιαιτερότητες. Την αλλαγή βασικών κανόνων, την επιστροφή της κρατικής τηλεόρασης, αλλά και τη χρησιμοποίηση του instant replay, το δικαίωμα δηλαδή των διαιτητών να παρακολουθούν σε βίντεο της αμφισβητούμενες φάσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια.

Οι βασικοί κανόνες που αλλάζουν αφορούν στα βήματα και στα αντιαθλητικά φάουλ και προσεγγίζουν τους αμερικανικούς κανόνες. Κάθε επαφή που θα γίνεται για να σταματήσει ο χρόνος και όχι για να κλαπεί η μπάλα είναι πλέον αντιαθλητικό φάουλ. Επίσης, οι παίκτες που θα παίρνουν την μπάλα εν κινήσει θα μπορούν να κάνουν τρία βήματα και όχι μόνο δύο που γνωρίζαμε έως σήμερα. Για να δούμε πως θα καταφέρουν οι Έλληνες διαιτητές να εναρμονιστούν με αυτές τις συνθήκες.

 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ SUPERFOODS 35 Πρωταθλήματα – 18 Κύπελλα – 6 Πρωταθλητριών

Προπονητής: Τσάβι Πασκουάλ

Ο νταμπλούχος Ελλάδας ξεκινά κάθε πρωτάθλημα ως φαβορί. Η μόνη ομάδα που διαθέτει ξένο προπονητή – Καταλανό – χωρίς πολλές αλλαγές στο ρόστερ του σε σχέση με πέρσι. Ατραξιόν σίγουρα ο Θανάσης Αντετοκούνμπο. Μήτογλου και Ογκάστ οι νέες αφίξεις που αναμένονται με ενδιαφέρον. Ο Λοτζέσκι θα φορέσει τα πράσινα κι αυτό από μόνο του έχει ενδιαφέρον. Πήρε για σουτέρ τον Μάρκους Ντένμον.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 12 Πρωταθλήματα – 9 Κύπελλα – 3 Πρωταθλητριών

Προπονητής: Γιάννης Σφαιρόπουλος

Η πιο ελληνική ομάδα του πρωταθλήματος, στηρίζεται στον κορμό της Εθνικής ομάδας και φυσικά στον Βασίλη Σπανούλη. Θέλει να επιστρέψει στους τίτλους. Πρίντεζης, Παπαπέτρου, Αγραβάνης, Παπανικολάου το εγχώριο «αίμα».  Ο Μιλουτίνοφ το μεγάλο του όπλο κάτω από τα καλάθια, ότι καλύτερο κυκλοφορεί στην Ευρώπη στην ηλικία του. Στρέλνιεκς και Τίλι ήλθαν ως ρολίστες με την ελπίδα να κρύβουν κάτι παραπάνω…  Μπράιαν Ρόμπερτς η άφιξη από το ΝΒΑ που ίσως κάνει τη διαφορά.

 

ΑΕΚ 8 Πρωταθλήματα – 3 Κύπελλα – 1 Κυπελλούχων – 1 Σαπόρτα

Προπονητής: Σωτήρης Μανωλόπουλος

Στόχος να «χωθεί» στην πρώτη δυάδα. Κάθε χρόνο όλο και πιο δυνατή, φέτος ενισχύθηκε πάρα πολύ και κράτησε όλα τα δυνατά της «χαρτιά». Πληρότητα που προκαλεί ευφορία, ομοιογένεια χάρη στην παραμονή Ελονού, Σάκοτα, Λαρεντζάκη, Μαυροειδή και ενεργοποίηση των νιάτων, αφού Τσαλμπούρης, Μωραΐτης ανήκουν κανονικά πλέον στην πρώτη ομάδα. Μετεγγραφή «μπόμπα» ο Μάνι Χάρις, ενώ Γκριν, Μπάρλοου και Σι είναι παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν.

 

ΑΡΗΣ  10 Πρωταθλήματα – 8 Κύπελλα – 1 Κυπελλούχων – 1 Κόρατς – 1 Champions Cup

Προπονητής: Παναγιώτης Γιαννάκης

Μεγάλο ατού της ομάδας ο προπονητής  του. Τα λόγια είναι περιττά, ο «Δράκος» επέστρεψε στον πάγκο που του ταιριάζει! Μεγάλο ρόστερ το οποίο θα κληθεί να συμμαζέψει για να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο. Πέτγουεϊ, Μόραντ και Γουίβερ οι Αμερικάνοι που αναμένεται να κάνουν τη διαφορά .Αθηναίου,Τσαϊρέλης  και Βασιλόπουλος η έμπειρη ελληνική τριάδα

 

ΠΑΟΚ 2 Πρωταθλήματα – 3 Κύπελλα – 1 Κυπελλούχων – 1 Κόρατς

Προπονητής: Ηλίας Παπαθεοδώρου

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ έχει στη διάθεσή του παίκτες με τεράστιο ταλέντο, τον Κόνιαρη, τον Χαραλαμπόπουλο και τον Καρρά. Αν τους αξιοποιήσει ο ΠΑΟΚ θα πρωταγωνιστήσει. Θέλει βοήθειες και από τους πιο έμπειρους Τσόχλα, Χρυσικόπουλο και Μαργαρίτη. Ερωτηματικό οι ξένοι του, ενώ ήδη έχει ατυχίες με τραυματισμούς.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 1 Κύπελλο

Προπονητής: Γιώργος Καλαφατάκης

Η μεγάλη επιστροφή της ομάδας της Νέας Σμύρνης στην πρώτη κατηγορία. Θα παλέψει για την παραμονή και το κάτι παραπάνω.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΦΑΡΟΣ

Προπονητής: Θανάσης Σκουρτόπουλος

Ομάδα με καλούς Αμερικάνους κι έναν δοκιμασμένο Ολλανδό σέντερ – τον Σάφτενααρ – που εμπνέει εμπιστοσύνη. Προπονητής με γνώσεις και αντοχές στην πίεση, ο Φάρος δύσκολα θα κινδυνεύσει.

 

ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ

Προπονητής: Άρης Λυκογιάννης

Ερωτηματικό η ομάδα της Ρόδου, με περιορισμένες λύσεις, αλλά δυνατή έδρα, παραδοσιακά παίρνει τα ματς που χρειάζεται στο Βενετόκλειο και γι’ αυτό έχει μία σταθερή πορεία στην Basket League.

ΚΟΡΟΙΒΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

Προπονητής: Ντίνος Καλαμπάκος

Η μόνη ομάδα που εκπροσωπεί την Ηλεία στην πρώτη κατηγορία ομαδικών αθλημάτων εδώ και χρόνια έχει στόχο την παραμονή και θα παλέψει γι’ αυτή μέχρι το τέλος.

ΚΥΜΗ

Προπονητής: Γιάννης Καστρίτης

Η Κύμη έβαλε την Εύβοια στο χάρτη της ελληνικής καλαθοσφαίρισης και πέρσι έδειξε να τα πηγαίνει καλά, δύσκολα θα επαναλάβει την πετυχημένη πορεία της, αλλά έχει δικαίωμα στο όνειρο.

 

ΛΑΥΡΙΟ MEGABOLT
Προπονητής: Χρήστος Σερελής

 Η ομάδα της Αττικής γέμισε το ρόστερ της με Αμερικάνους φόργουορντ για να διεκδικήσει την παραμονή της κάτω από τα καλάθια, όχι με πανύψηλους παίκτες, αλλά με πολλές επιλογές.

 

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ

Προπονητής: Μάκης Γιατράς

Η Πάτρα παραδοσιακά διαθέτει ομάδα στην Basket League και ο Προμηθέας θέλει να την εκπροσωπήσει άξια. Δεν είναι εύκολο, αλλά σίγουρα μπορεί να πάρει τις νίκες που χρειάζονται.

 

ΡΕΘΥΜΝΟ CRETAN KINGS

Προπονητής: Νίκος Βετούλας

Οργανωμένη ομάδα με δυναμική και ελπιδοφόρο προπονητή, πάει για το κάτι παραπάνω δηλαδή για μία θέση στην εξάδα. Εξαιρετική έδρα δυσκολεύει τους πάντες, δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα και μπορεί να «ενοχλήσει» Άρη και ΠΑΟΚ.

 

ΤΡΙΚΑΛΑ BC ARIES

Προπονητής: Κώστας Μέξας

Αποδυναμώθηκε, αφού έφυγε ο Μπάρλοου, αλλά έχει τη δυνατότητα να μείνει στην Basket League χωρίς να κινδυνεύσει. Σταθερή αξία στην πρώτη κατηγορία εδώ και χρόνια και φυσικά… μπασκετομάνα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα