Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν- Ποροσένκο

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Τρίτη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο. Η συνομιλία των δύο ανδρών έγινε μετά την κατάρριψη από τους φιλορώσους αυτονομιστές του ελικοπτέρου στην Ουκρανία, με τον Τζον Μπάιντεν να τονίζει την ανάγκη «να υπάρξουν παρατηρητές στην περιοχή που θα επιβλέπουν τις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός».

Παράλληλα ζήτησε «να σταματήσει η προμήθεια όπλων και μαχητών από την άλλη πλευρά των συνόρων με τη Ρωσία» όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Η πτώση του ελικοπτέρου είναι ένα πλήγμα στις ελπίδες του προέδρου Ποροσένκο που υποστηρίζεται από τους δυτικούς, να τερματιστεί η αυτονομιστική εξέγερση που απειλεί την ενότητα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Ο Ποροσένκο «δεν αποκλείει την άρση της κατάπαυσης του πυρός πριν από την προγραμματισμένη λήξη της, διότι παραβιάζεται συνεχώς από τους αντάρτες οι οποίοι ελέγχονται από το εξωτερικό» σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας, η οποία σαφώς κατηγορεί τη Ρωσία.

Η επίθεση των φιλορώσων συζητήθηκε και μεταξύ του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι εάν η Μόσχα δεν λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα