Τηλεφώνημα Κέρι σε Τσίπρα για τον Ξηρό

Κλιμακώνονται ημέρα με την ημέρα οι αντιδράσεις της Ουάσινγκτον κατά της Αθήνας με αφορμή την υπερψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που καταργεί τις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Φυσικά το σημείο τριβής δεν είναι το σύνολο των νομοθετικών αλλαγών που προβλέπονται για το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα, όσο το επίμαχο άρθρο 6 του νέου νόμου που δίνει τη δυνατότητα σε ισοβίτες με αναπηρία άνω του 80% (σ.σ. στους οποίους περιλαμβάνεται και ο Σάββας Ξηρός) να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους σε κατ΄ οίκον περιορισμό, φορώντας το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» επιτήρησης.

Αυτό ακριβώς το άρθρο είναι που σήμανε την αρχή των «εχθροπραξιών», με τελευταίο… κανονιοβολισμό τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε εσπευσμένα σήμερα το μεσημέρι στη Αθήνα ο Αμερικανός πρέσβης, Ντέιβιντ Πιρς. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός διπλωμάτης μίλησε με σκληρά λόγια για την ελληνική κυβέρνηση και αποκάλυψε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι –ο οποίος έχει σήμερα Δευτέρα προγραμματισμένη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά) τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, διαμαρτυρόμενος για την απόφαση αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού.

Ο πρέσβης είπε, επίσης, ότι ο ίδιος μίλησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο. Το σημαντικότερο, όμως, που αφορά την κλιμάκωση των αμερικανικών πιέσεων είναι το γεγονός πως ο Ντέιβιντ Πιρς άφησε να εννοηθεί ότι η απόφαση επηρεάζει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα, αλλά και τις αποφάσεις της Αμερικής για θέματα που αφορούν και την οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν Ελλάδι πρέσβης των ΗΠΑ, Ντ. Πιρς, είχε «χτυπήσει» ήδη από την Παρασκευή, όταν ανήρτησε στο Facebook το εξής σχόλιο: «Στη μνήμη των πεσόντων μας – Ο πλοίαρχος Ουίλιαμ Έντουαντ Νορντίν, του Ναυτικού των ΗΠΑ, υπηρετούσε ως στρατιωτικός ακόλουθος στην αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα όταν δολοφονήθηκε στις 28 Ιουνίου 1988 από την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη».

Εξάλλου μόλις χθες Κυριακή υπήρξε και επίσημη τοποθέτηση της αμερικανικής κυβέρνησης αναφορικά με την πιθανότητα να αποφυλακιστεί ο «Μιχάλης» ή «Σπύρος» της 17Ν. Συγκεκριμένα, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε ότι «μας ανησυχεί το γεγονός ότι η προτεινόμενη ελληνική νομοθεσία, που φαινομενικά αποσκοπεί στην βελτίωση της διαβίωσης των κρατουμένων με προβλήματα υγείας, θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόωρη αποφυλάκιση καταδικασμένων τρομοκρατών υπεύθυνων για την πρόκληση τρομερής ζημιάς στην Ελλάδα, μέσω πολλαπλών επιθέσεων για πάνω από 27 χρόνια, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν Έλληνες πολίτες, Αμερικανοί, και άλλα θύματα».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα», αναφέρει η δήλωση, «συνεργάζονται εδώ και καιρό στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ελπίζουμε ότι αυτό θα παραμείνει κεντρικό στοιχείο της συνεργασίας μας. Η ανησυχία μας για την προτεινόμενη νομοθεσία δεν είναι μόνο θέμα της επώδυνης ιστορίας: Τρομοκράτες, που θα αφεθούν ελεύθεροι, ακόμα και υπό καθεστώς περιορισμού, όπως ο κατ’ οίκον περιορισμός, θα είναι σε θέση να επαναλάβουν τα τρομοκρατικά τους σχέδια».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα