Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για την έκδοση στις ΗΠΑ του Κινέζου που κατηγορείται για κατασκοπεία

Αρνήθηκε ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας ο 52χρονος Κινέζος, Wu Tian Min, τις κατηγορίες για κατασκοπεία που του αποδίδουν οι δικαστικές αρχές των Η.Π.Α.

Στις 31 Μαΐου 2017 το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας θα αποφανθεί εάν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ ο 52χρονος ο οποίος εκζητείται για τα αδικήματα της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας σε συνδυασμό με κατασκοπεία, της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της απόπειρας εξαγωγής ειδών αμυντικού εξοπλισμού.

Κατά τη συζήτηση του αιτήματος έκδοσης των δικαστικών αρχών των Η.Π.Α. ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών ο 52χρονος υποστήριξε ότι όχι μόνο δεν είναι κατάσκοπος αλλά και πως οι Αμερικανοί του έχουν στήσει παγίδα.

«Δεν θα αγόραζα εγώ την κεραία. Θα πληρωνόμουν μόνο για το ταξίδι μου» υποστήριξε, προσθέτοντας πως τα τελευταία 4 χρόνια οι Αμερικάνοι του έστησαν παγίδα, προσπαθώντας να τον προσεγγίσουν μέσω μιας αμερικανικής εταιρείας. Πρόσφατα-όπως ισχυρίστηκε οι Αμερικανοί- τον έπεισαν να έρθει στην Αθήνα για να βρει και να ελέγξει για λογαριασμό τρίτου προσώπου την κεραία μέγιστης εμβέλειας.

Ο 52χρονος ζήτησε να μην τον εκδοθεί στις ΗΠΑ διότι «αν και αθώος, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 80 ετών, ο ίδιος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας ενώ ο υπέργηρος πατέρας του τον έχει μεγάλη ανάγκη».

Ο συνήγορος του, Όμηρος Ζέλιος, υποστήριξε στην αγόρευση του ότι στο αμερικανικό αίτημα δεν προκύπτει η διάπραξη του αδικήματος της κατασκοπείας, δεν υπήρξε καμία τετελεσμένη συναλλαγή, ενώ για ένα πιθανό αδίκημα, αυτό της παράβασης του νόμου περί όπλων, αυτό τελέστηκε στην Ελλάδα και θα έπρεπε να του είχε ασκηθεί εδώ ποινική δίωξη.

Ο Wu Tian Min συνελήφθη τον περασμένο Απρίλιο μετά από νότα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Σύμφωνα με το αμερικανικό κατηγορητήριο, ο 52χρονος, ενεργώντας ως εκπρόσωπος αμερικάνικης ναυτιλιακής εταιρείας, προσπάθησε να βρει και να αγοράσει μία κεραία μέγιστης εμβέλειας, η οποία φέρεται να έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει διαβαθμισμένα στρατιωτικά μηνύματα και να τα αποκωδικοποιεί.

Η εισαγγελέας του Συμβουλίου Ευγ.Κυβέλου επιφυλάχθηκε να προτείνει για την ικανοποίηση ή την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης προκειμένου να μελετήσει τους νομικούς ισχυρισμούς του εκζητουμένου και η διαδικασία διεκόπη για την ερχόμενη Τετάρτη 31 Μαΐου 2017.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα