Την Μέρκελ θέλει για διάδοχό του στην προεδρία της Κομισιόν ο Γιούνκερ

Βόμβα έριξε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που τάχθηκε υπέρ της  διαδοχής του από την Άνγκελα  Μέρκελ στην προεδρία της Κομισιόν.

Σε συνέντευξή του στην γερμανική Bild ο πρόεδρος της Κομισιόν,  είπε ότι «δεν θα είχε καμία αντίρρηση» να τον διαδεχθεί η Άνγκελα Μέρκελ στο πόστο του το 2019, που λήγει η θητεία του κατακτώντας όμως σαφές ότι δεν νομίζει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έχει τέτοια σχέδια.

Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός κάλεσε τα κόμματα που πιθανώς να συγκροτήσουν την επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού στο Βερολίνο -δηλαδή τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης, τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους- να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δεσμευτούν για την Ευρώπη.

Επίθεση στην Τουρκία

Αναφορικά με την Τουρκία ο πρόεδρος της Κομισιόν απέφυγε να υιοθετήσει την προεκλογική δέσμευση της Μέρκελ ότι θα επιχειρήσει να βάλει φρένο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αλλά επέρριψε στην κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν την ευθύνη για την ένταση στις σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ.

«Η Τουρκία απομακρύνεται με μεγάλα βήματα από την Ευρώπη», είπε. «Η Τουρκία δεν αντέχει τη ζέστη στην ευρωπαϊκή κουζίνα και ως αποτέλεσμα προσπαθεί να ρίξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το φταίξιμο για την αποτυχία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Εγώ θα ήθελα να το αποτρέψω αυτό. Ένα μεγάλο τμήμα της αστικής κοινωνίας στην Τουρκία τάσσεται πολύ υπέρ της Ευρώπης. Θα έπρεπε να τους στηρίξουμε, όχι να τους απογοητεύσουμε.»

Απορρίπτει τις οικονομικές κυρώσεις στην Πολωνία και την Ουγγαρία

Στην κόντρα με την Ουγγαρία και την Πολωνία για την πολιτική της Ε.Ε. στο προσφυγικό και τη Δικαιοσύνη, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι ο μέχρι στιγμής διάλογος δεν έχει παρουσιάσει «ορατή πρόοδο». Ωστόσο, ο Γιούνκερ δεν σκέφτεται ακόμη το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων, θεωρώντας λάθος να στερηθούν οι δύο χώρες της ανατολικής Ευρώπης κοινοτικά κονδύλια «όσο δεν έχει κλείσει η οδός του διαλόγου».

Η συντηρητική κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν στην Ουγγαρία επιμένει, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, να μη δέχεται πρόσφυγες στα εδάφη της χώρας. Η κόντρα Βρυξελλών-Πολωνίας αφορά μεταξύ άλλων την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη που προωθεί η κυβέρνηση της χώρας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα