Τι αλλάζει σε γάλα, αρτοποιεία και φαρμακεία

Αλλαγές έρχονται σε γάλα,  αρτοποιεία  και  φαρμακεία, σύμφωνα με όσα προβλέπει η εργαλειοθήκη του ΟΑΣΑ. Η εφαρμογή των επίμαχων ρυθμίσεων οι οποίες ψηφίστηκαν στις 14 Αυγούστου στο πλαίσιο του νόμου 4336/2015 για το νέο Μνημόνιο, θα ξεκινήσει τον προσεχή Οκτώβρη.

Η νέα διάταξη που προβλέπει ότι η μέγιστη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου («φρέσκου») γάλακτος θα καθορίζεται πλέον από τον παρασκευαστή και όχι από το κράτος θα πρέπει να ισχύσει όχι άμεσα αλλά έως τον Οκτώβριο, καθώς απαιτείται προηγουμένως η έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στον νόμο, ωστόσο, δεν αναφέρεται η ανάγκη έκδοσης δευτερογενούς νομοθεσίας.

Ανάλογη εγκύκλιος αναμένεται, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, και σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στα αρτοποιεία, η οποία πρέπει να εκδοθεί από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας. Υπενθυμίζεται ότι βάσει των νέων διατάξεων θα επιτρέπεται η πώληση ψωμιού από όλα τα καταστήματα τροφίμων, ακόμη και από κρεοπωλεία και ιχθυοπωλεία, ενώ θα μπορούν να χαρακτηρίζονται ως αρτοποιεία ακόμη και σημεία πώλησης, όπου απλώς πραγματοποιείται η ολοκλήρωση του ψησίματος του ψωμιού (γνωστά ως bake off).

Ο υπουργός Οικονομίας κ Γιώργιος Σταθάκης παρέπεμψε χθες για τον Οκτώβριο και την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργείων Οικονομίας και Υγείας με την οποία θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης φαρμακείου.

Στον νόμο 4336/2015 δεν προβλέπεται χρονοδιάγραμμα για την έκδοση της εν λόγω ΚΥΑ, θεωρείται όμως ότι η απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων θα αποφασισθεί τον Οκτώβριο έτσι ώστε να θεσπισθεί έως τον Δεκέμβριο, όπως άλλωστε έχει προβλεφθεί για την πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) από τα φαρμακεία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα