Τι σημαίνει για τα Βαλκάνια η νίκη της κεντροδεξιάς στη Σερβία

Εκλογές στη Σερβία διεξήχθησαν την Κυριακή και ο κεντροδεξιός πολιτικός Αλεξάνταρ Βούτσιτς ήταν ο μεγάλος νικητής της κάλπης. Ο 47χρονος συντηρητικός πολιτικός εδραίωσε την κυριαρχία του στη βαλκανική χώρα καθώς ακολουθεί μια πολιτική ευαίσθητων ισορροπιών μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας.

Ο Βούτσιτς, απέφυγε έναν δεύτερο γύρο εκλογών έχοντας εξασφαλίσει το 55% περίπου των ψήφων. Ο πλησιέστερος αντίπαλός του, υποψήφιος της αντιπολίτευσης και πρώην υπέρμαχου των ανθρώπινων δικαιωμάτων Σάσα Γιάνκοβιτς, ακολούθησε με μεγάλη διαφορά – με λίγο παραπάνω από το 16% των ψήφων – σύμφωνα με δύο εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπίσεων CRTA και Ipsos.

Τα αποτελέσματα αποτελούν κόλαφο για τα αντιπολιτευτικά κόμματα της Σερβίας, τα οποία δηλώνουν ότι η διακυβέρνηση του Βούτσιτς γίνεται ολοένα πιό αυταρχική.

Ο Βούτσιτς θα αναλάβει τον κυρίως εθιμοτυπικό ρόλο της προεδρίας στα τέλη Μαίου, αλλά αναμένεται να διατηρήσει εκ των πραγμάτων την ισχύ του μέσω του ελέγχου του κυβερνώντος σερβικού Προοδευτικού Κόμματος.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η αλλαγή ρόλου του δεν θα αλλάξει την γεωπολιτική ισορροπία της πρώην γιουγκοσλαβικής χώρας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ο Βούτσιτς επιζητά να συμμετάσχει η χώρα του, και τη Ρωσία, με την οποία οι Σέρβοι μοιράζονται τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό και τη σλαβική καταγωγή.

Ως πρόεδρος, θα έχει λίγες επίσημες ευθύνες, μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα να επιστρέψει στη βουλή νόμους για επαναθεώρηση.

Αλλά αναμένεται να διορίσει έναν πιστό σύμμαχο ως πρωθυπουργό και να προσπαθήσει να κρατήσει υπό στενό έλεγχο τις πολιτικές της κυβέρνησης, όπως έπραξε μεταξύ του 2004 και του 2012 ο πρώην πρόεδρος Μπορίς Τάντιτς.

«Θα σκοτώσουμε 100 μουσουλμάνους»

Δικηγόρος στο επάγγελμα, ο Βούτσιτς εντάχθηκε στο ακροδεξιό Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα το 1993 και σύντομα έγινε ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους του, γνωστός για την σκληροπυρηνική του ρητορική.

Υπερασπίστηκε με πάθος τις ενέργειες των σέρβων ηγετών στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992-95). «Σκοτώνετε έναν Σέρβο και θα σκοτώσουμε 100 μουσουλμάνους», είπε τον Ιούλιο του 1995, λίγες μόλις μέρες μετά την εξόντωση σχεδόν 8.000 μουσουλμάνων, ανδρών και αγοριών, από τους Σερβοβόσνιους στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

Το 1998, διορίστηκε υπουργός Πληροφοριών από τον τότε πρόεδρο Μιλόσεβιτς, τον αποκαλούμενο «Χασάπη των Βαλκανίων», ο οποίος πέθανε αργότερα κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και ενώ ανέμενε την ετυμηγορία.

Το 2007, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι το σπίτι του θα είναι «πάντα ένα ασφαλές καταφύγιο για τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς», τον σερβοβόσνιο διοικητή, ο οποίος μετά τον πόλεμο κατεζητείτο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

 

Οι επικριτές του τον θεωρούν έναν αυταρχικό ηγέτη, ο οποίος απέτυχε να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις του για μεταρρυθμίσεις και πάταξη της διαφθοράς και αντίθετα περιόρισε την ελευθερία του Τύπου και επέδειξε συγκεντρωτισμό.

«Έχω αλλάξει»

Ο Βούτσιτς εξέπληξε τους πολιτικούς παρατηρητές το 2008 όταν ανακοίνωσε ότι συγκρούστηκε με το Ριζοσπαστικό Κόμμα και σχημάτισε το κεντροδεξιό Κόμμα της Προόδου μαζί με τον απερχόμενο πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς, μαχόμενος για τη συνεργασία με τη Δύση. «Δεν κρύβω ότι έχω αλλάξει… Είμαι περήφανος γι αυτό», είχε δηλώσει στο AFP σε συνέντευξή του στο τέλος του 2012.

Ο… αλλαγμένος Βούτσιτς έχει περιγράψει τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα ως ένα «φρικτό έγκλημα» και έχει επισκεφθεί τον τόπο της τραγωδίας για να αποτίσει φόρο τιμής, παρότι κατά την τελετή για την 20ή επέτειο, πριν από δύο χρόνια, τον κυνήγησε ένα εξαγριωμένο πλήθος που του πέταγε πέτρες.

Η πολιτική του καριέρα εκτινάχθηκε στα ύψη όταν διορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έπειτα από τη νίκη του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος το 2012. Δύο χρόνια αργότερα ανήλθε στο υψηλότερο πολιτικό αξίωμα κερδίζοντας την ευρεία λαϊκή στήριξη με την λαϊκιστική του ρητορική.

Έχει ασκήσει πιέσεις για τη βελτίωση των σχέσεων με τον αλλοτινό εχθρό, το Κόσοβο, μια κομβικής σημασίας απαίτηση για τις ενταξιακές προσπάθειες στην ΕΕ και των δύο πλευρών, ενώ έχει κερδίσει επαίνους γιατί επέδειξε συμπόνοια προς τους πρόσφυγες που ταξίδευαν μέσω της Σερβίας στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης.

Σήμερα παρουσιάζει εαυτόν ως ακάματο εργάτη, ως τον μοναδικό άνθρωπο ικανό να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό και να εφαρμόσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν η ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ως προς την ιδιωτική του ζωή ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά πέραν του ότι θέλει να επιδεικνύεται, όπως φάνηκε και από την εμφάνισή του στο “Dancing With The Stars”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα