Τι σηματοδοτεί η νίκη του δεξιού Κουρτς στην Αυστρία

Αυστρία… επί Δεξιά. Nικητής των εκλογών της Κυριακής αναδείχτηκε ο “σκληρός” Σεμπάστιαν Κουρτς. 0 31χρονος ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος  αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής ζωής στη χώρα.Ο Κουρτς δήλωσε έτοιμος να αναλάβει την καγκελαρία. “Αποδέχομαι αυτήν την ευθύνη με πολλή ταπεινότητα” είπε, μιλώντας στους υποστηρικτές του, που τον επευφημούσαν.

Τι σηματοδοτεί όμως η νίκη του Κουρτς για την Αυστρία και πως επηρεάζεται και η Ελλάδα καθώς αποτελεί την πρώτη χώρα υποδοχής προσφύγων;

Ο Σεμπάστιαν Κουρτ,  πολλοί τον αποκαλούν ως τον «πολύφερνο γαμπρό της μέσης τάξης της Αυστρίας», ενώ άλλοι τον χαρακτηρίζουν ως την αυστριακή έκδοση του Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό,κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος το κλείσιμο των συνόρων και την διακοπή της μετανάστευσης στην χώρα.Η άνοδος και του ακόμα πιο σκληρού δεξιού κόμματος των «Ελεθέρων Πολιτών» (FPO) σε συνδυασμό με την αντίστοιχη άνοδο στην Γερμανία του AfD καταδεικνύει ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες έφτασαν στα όριά τους και δεν θέλουν πλέον άλλη αλλοίωση των κοινωνιών τους.

Σε σχέση με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης είναι πιο πιθανός ένας συνασπισμός Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων, αλλιώς ένας εκ νέου συνασπισμός ανάμεσα σε Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλδημοκράτες, του οποίου θα ηγείται, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 30 χρόνια το Λαϊκό Κόμμα. Ένας συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Ελευθέρων θεωρείται απίθανος, καθώς απορρίπτεται εξαρχής από τον απερχόμενο καγκελάριο Κρίστιαν Κερν.

Οι σκληρές θέσεις του Κουρτς για το προσφυγικό ζήτημα, οι οποίες απέχουν ελάχιστα από εκείνες των Ελευθέρων, όχι μόνο του εξασφάλισαν έξτρα ψήφους, αλλά προερχόμενες από τους αντιπάλους του, εκείνους του FPO, τους αποδυνάμωσε, εξασφαλίζοντάς του μια μεγάλη νίκη.

Κλείσιμο συνόρων και αφαίρεση  εργασιακών επιδομάτων”

Ο 31χρονος στήριξε κατά κύριο λόγο την προεκλογική του εκστρατεία στο κλείσιμο των συνόρων και στην αφαίρεση των εργασιακών επιδομάτων από τους νεοπροσληφθέντες ξένους στην Αυστρία.

Αιτία, που προκάλεσε φοβία στους Αυστριακούς κατοίκους ήταν η έξαρση του προσφυγικού από το 2015 που είχε αποτέλεσμα 70.000 αιτήσεις ασύλου στη χώρα από Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούς.

«Δεν είμαι πλέον διατεθειμένος να περιμένω μέχρι να αντιληφθεί επιτέλους η Ελλάδα πως απαιτείται μια λύση στην προσφυγική κρίση» έχει δηλώσει ενώ ανησυχία προκαλεί η πολιτική που θα ακολουθήσει στο θέμα της υποδοχής προσφύγων, τη στιγμή που χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία κλείνουν την πόρτα.

Η στάση του απέναντι στην Ελλάδα

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατικού και Λαϊκού κόμματος, είχε πολύ σκληρές θέσεις απέναντι στη χώρα μας και για το μεταναστευτικό ζήτημα τον Φεβρουάριο του 2016 του μετά τις εργασίες της άτυπης συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ είχε δηλώσει: «Δεν είμαι πλέον διατεθειμένος να περιμένω μέχρι να αντιληφθεί επιτέλους η Ελλάδα πως απαιτείται μια λύση στην προσφυγική κρίση».

Επίσης είχε ταχθεί υπέρ του κλεισίματος των συνόρων Ελλάδας-Σκοπίων τονίζοντας χαρακτηριστικά σε δήλωσή του στα Νέα λίγες ημέρες μετά: «Εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια».

“Είμαστε χώρα που είναι παράλληλα πύλη προς ανατολάς”

Μιλώντας αργά το βράδυ της Κυριακής στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF ο Σεμπάστιαν Κουρτς προσπάθησε να διαλύσει τους φόβους σε σχέση με τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της κυβέρνησής τους, παρά τις στενές σχέσεις με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως την Πολωνία ή την Ουγγαρία, που δημιουργούν προσκόμματα στην ΕΕ.

«Είμαστε χώρα που είναι παράλληλα πύλη προς ανατολάς», τόνισε. «Και ναι, διατηρούμε καλές σχέσεις με ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, αλλά ο στόχος μου δεν είναι να συνεχίσω τη διαίρεση μέσα στην Ευρώπη με τις φυγόκεντρες δυνάμεις αλλά να συνεργαστώ με την Ευρώπη. Φυσικά χρειάζονται αλλαγές μέσα στην ΕΕ, αλλά προς μια θετική κατεύθυνση, φιλοευρωπαϊκή».

Ήταν σαφής επίσης η προσπάθεια που έκανε χθες ο Κουρτς να υπενθυμίσει ότι συνέβαλε τα προηγούμενα χρόνια από το υπουργικό του αξίωμα θετικά, όπως τουλάχιστον ο ίδιος υποστήριξε, στην ευρωπαϊκή πορεία της γηραιάς ηπείρου.

«Όχι στην ένταξη της Τουρκίας αύριο»

«Όχι, δεν είμαι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας αύριο, όπως δεν ήμουν και στο παρελθόν και δεν πρόκειται να αλλάξω την πολιτική μου στο προσφυγικό. Αλλά θα παραμείνω φιλοευρωπαίος και θα βοηθήσω στη συνδιαμόρφωση της Ευρώπης. Και αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα μου δίνει τη δυνατότητα να το κάνω με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη από ό,τι στο παρελθόν», υπογράμμισε στη γερμανική τηλεόραση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα