Τι… όνειρο είδε ο Πατούλης;

Tα όρια του Αμαρουσίου φαίνεται πως είναι στενά για τον δήμαρχο της πόλης ο οποίος με μια ασυνήθιστη κίνηση έβαλε φωτιά στα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας στο Μοσχάτο. Ο Γιώργος Πατουλής θέλει να γίνει δήμαρχος Αθηναίων και δεν διστάζει να το διεκδικήσει. Το κόμμα όμως έχει άλλη άποψη…

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Είθισται η μάχη της Αθήνας να είναι άκρως πολιτική. Δεν είναι τυχαίο πως τον δήμο παραδοσιακά έχουν διεκδικήσει (και ενίοτε κερδίσει) κορυφαία πολιτικά στελέχη πρώτης γραμμής των μεγάλων κομμάτων: Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Θόδωρος Πάγκαλος και η λίστα δεν έχει τέλος. Οπότε μόνο φυσιολογική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του νυν δημάρχου Αμαρουσίου και μάλιστα δύο χρόνια νωρίτερα από τη λήξη της θητείας του από το να θέσει εαυτόν υποψήφιο Αθηνών. Σε κόντρα, μάλιστα, άλλων επιλογών του κόμματος αλλά και πλήθος ενδιαφερομένων.

Γιατί μόνο μυστικό δεν είναι πως η Όλγα Κεφαλογιάννη θέλει να διεκδικήσει τον δήμο για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας. Και θα μπορούσε να το κάνει με επιτυχία λένε οι γνωρίζοντες. Πετυχημένη βουλευτής Α’ Αθηνών με ισχυρή βάση. Επιπλέον, όπως ο ίδιος ο αείμνηστος πατέρας της Γιάννης Κεφαλογιάννης είχε εκμυστηρευθεί θα ήταν μια εξέλιξη που τόσο εκείνος όσο και η ίδια θα την επιθυμούσαν.

Οι περιπτώσεις Βουλγαράκη και Μπακογιάνη
Τον δήμο Αθηναίων καλοβλέπει και ένας παλιός «γαλάζιος» γνώριμος ο οποίος επιζητά τρόπο επιστροφής στην κεντρική πολιτική σκηνή. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Γιώργο Βουλγαράκη. Αν και μια τέτοια υποψηφιότητα χαρακτηρίζεται από πολλούς αδύναμη, δεν παραβλέπεται το γεγονός πως ο άλλοτε υπουργός έχει ακόμα έρεισμα έστω και ως αουτσάιντερ.

Στο Μοσχάτο πάλι, ζυγίζουν και μια άλλη υποψηφιότητα που για τους γνωρίζοντες θεωρείται και η μόνη σίγουρη. Εκείνη του νυν περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη. Με τον ίδιο να κρατά χαμηλούς τόνους, μέσα από μια σειρά μυστικών δημοσκοπήσεων εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις –ακόμη και στην πρώτη– της δημοτικότητας πολιτικών προσώπων που σήμερα βρίσκονται μεν στην ευρύτερη σφαίρα του δημόσιου βίου αλλά δεν έχουν πρωταγωνιστικό, κεντρικό ρόλο. Σε αυτό ας προσθέσουμε ότι έχει στη διάθεσή του όλο τον μηχανισμό της Ντόρας Μπακογιάννη από την εποχή που εκείνη ήταν στον δήμο.

Γιατί τώρα;
Με την πραγματικότητα να έχει διαμορφωθεί κάπως έτσι, προκαλεί εύλογα ερωτήματα σε τι αποσκοπεί η κίνηση του Γιώργου Πατούλη ο οποίος σύμφωνα με όλα τα σημερινά στοιχεία δεν θα είχε καμία τύχη ούτε στην Β’ Αθηνών.

Το μόνο που επί της ουσίας κατάφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είναι να στρέψει εναντίον του ομογάλακτούς του και της αυτοδιοίκησης. Κάποιοι μάλιστα που μέχρι πρόσφατα είχαν καλές σχέσεις με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ χαρακτήρισαν την κίνηση του, ούτε λίγο ούτε πολύ, «προσπάθεια να εκβιάσει την αποδοχή της υποψηφιότητάς του στον μεγαλύτερο δήμο της Αθήνας και μάλιστα τη στιγμή που οι αυτοδιοικητικοί όλης της χώρας πρέπει σε κλίμα ενωτικό να εξετάσουν με προσοχή το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ που έφερε η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι».

Μια από τις πρώτες αντιδράσεις ήρθε από τον δήμαρχο Μαρκοπούλου, Σωτήρη Μεθενίτη, ο οποίος ανάρτησε σχετικό σχόλιο στο προφίλ του στο Facebook, σχετικά με τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης του κ. Πατούλη επισημαίνοντας τα εξής: «Δημοσιοποιήθηκε σήμερα, που σε όλους μας γνωστοποιήθηκε, η κατάθεση του Πολυνομοσχεδίου για την Αυτοδιοίκηση! Σήμερα που χρειάζεται να ενώσουμε, όλες τις δυνάμεις μας, για τα δίκαια αιτήματα, που χρόνια υποστηρίζουμε και αγωνιζόμαστε, πέρα και πάνω από στενές ιδεολογικές αντιλήψεις, πέρα και πάνω, από οποιεσδήποτε προσωπικές στοχεύσεις ή φιλοδοξίες!! Κρίμα».

Σημειώνεται ότι η αξία του συγκεκριμένου σχολίου γίνεται ακόμη μεγαλύτερη εάν ληφθεί υπόψη ότι ο κ. Μεθενίτης ήταν από τους πρώτους δημάρχους σε ολόκληρη την Ελλάδα που είχε στηρίξει δημοσίως την πρόθεση του κ. Πατούλη να θέσει υποψηφιότητα ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Μάλιστα λίγες μέρες αργότερα ο δήμαρχος Μαρκοπούλου δημοσιοποίησε την αποχώρησή του από την παράταξη Πατούλη στην ΚΕΔΕ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό, που οφείλω να κάνω προσωπικά εγώ, που τον στήριξα δημόσια και ενυπόγραφα από την αρχή της πορείας του, προς την Προεδρία της ΚΕΔΕ, στην βάση συγκεκριμένων, αυτοδιοικητικών δεσμεύσεων, για αγώνες που όμως, έμειναν στα λόγια και χάθηκαν στους διαδρόμους, του “ελαφρού” life style, είναι να αποχωρήσω αμέσως, από το συνδυασμό μας “Ανατροπή στην Αυτοδιοίκηση”, που κατέληξε άδοξα, σε φορέα υλοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών και μόνο! Κρίμα…».

Η «αδιάφορη» Πειραιώς και η λεπτομέρεια

Με αδιαφορία αντιμετωπίζει η ηγεσία της Ν.Δ. την πρόθεση του δημάρχου Αμαρουσίου και προέδρου της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, να… πιάσει στασίδι ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων για τις εκλογές του 2019.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη να συζητηθούν οι υποψηφιότητες στους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, κάτι που αργεί ακόμη πολύ», επισημαίνουν νεοδημοκρατικοί κύκλοι που γνωρίζουν πολύ καλά ό,τι συμβαίνει στο περιβάλλον του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη. Και προσθέτουν με νόημα: «Η πρόθεση του κ. Πατούλη δεν μας αφορά». Παράλληλα διαψεύδουν κατηγορηματικά «πληροφορίες» που θέλουν τον κ. Πατούλη να έχει λάβει το «πράσινο φως» από τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Τονίζουν δε ότι «θα ξεκινήσουμε τις συζητήσεις για τις υποψηφιότητες στους δήμους των πρωτευουσών νομών, στη συνέχεια θα εξετάσουμε τους υπόλοιπους δήμους και στο τέλος θα μιλήσουμε για τους δύο κομβικής – πολιτικής σημασίας δήμους της χώρας».

Παράλληλα όμως υπάρχει και μια ακόμη… λεπτομέρεια. Στην τοποθέτησή του, ως προέδρου της ΚΕΔΕ, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή όπου συζητείτο το πολυνομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση, ο κ. Πατούλης κράτησε μια παθητική στάση παρά τις ενστάσεις που έχει καταθέσει το σύνολο των δημάρχων της χώρας αφού δεν επιλύονται τα σοβαρότατα οικονομικά, τουλάχιστον, προβλήματα και συνεχίζεται η αφαίμαξη των ΟΤΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί επεσήμαναν πως ο κ. Πατούλης δεν ήθελε να τα… σπάσει στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή με την κυβέρνηση αφού προέχει, γι’ αυτόν, η όσο το δυνατό καλύτερη σχέση με αυτήν με δεδομένη την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα