Τμηματική καταβολή με όρους

Ούτε το Εurogroup ούτε η Κομισιόν ζήτησαν χθες από την Ελλάδα να προσδιορίσει άμεσα ή σε δεύτερο χρόνο πρόσθετα δημοσιονομικά ή άλλα μέτρα για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό των ετών 2015 και 2016.

Ο επίτροπος Όλι Ρεν απαντώντας σε ερώτηση της Realnews και της ΕΡΤ, τόνισε από το βήμα της συνέντευξης τύπου του Εurogroup ότι αφενός είναι πολύ νωρίς για να υπολογίσουμε το τι θα συμβεί και τι θα απαιτηθεί για το 2015-16 ώστε να ζητάμε από τώρα νέα μέτρα, αφετέρου είναι εξαιρετικά πιθανό η ανάπτυξη στην Ελλάδα να μας εκπλήξει ευχάριστα και το κενό να είναι στο τέλος μικρότερο από αυτό που έχει υπολογιστεί.

Στην πράξη μάλιστα θεωρεί ότι είναι αρκετά πιθανότερο το βασικό σενάριο για την εξέλιξη του χρέους, του ελλείμματος και του ΑΕΠ να ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Βεβαίως δεν αρνήθηκε ότι στο κείμενο, εισήγηση της Κομισιόν σε σχέση με την διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας υπάρχει πρόβλεψη για δημοσιονομική απόκλιση στα έτη 2015 και 2016 από ότι υπάρχει στο βασικό σενάριο του ελληνικού οικονομικού προγράμματος.

Στην εισήγηση της Κομισιόν προς το Συμβούλιο αναφέρεται ότι από τη ζυγαριά του 2015 λείπουν 1,8 μονάδες του ΑΕΠ σε σχέση με το 2014 και 2,2 το 2016 σε σχέση με το 2015. Ωστόσο σαφώς αναφέρει ότι μιλάμε για ένα no change policy scenario όπου βάση υπολογισμού είναι η εξέλιξη του έτους 2014.

Παρομοίως και ο υπουργός οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να λάβει άλλα μέτρα από φόρους και συντάξεις, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο στοίχημα της ανάπτυξης. Επί της ουσίας αν η χώρα θέλει να γλιτώσει τα μέτρα πρέπει να κάνει τα αδύνατα (επί δεκαετίες) δυνατά στους τομείς της φορολογικής διοίκησης και συνεπώς της μάχης κατά της φοροδιαφυγής, της μεταρρύθμισης του δημοσίου, ώστε να συμβάλει στην προσπάθεια μείωσης των δαπανών και στο άνοιγμα αγορών, προϊόντων και επαγγελμάτων ώστε να κινηθεί η επιχειρηματικότητα και η οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιβόητο κείμενο από το οποίο εξήχθη το συμπέρασμα περί μέτρων δεν είναι «έκθεση της τρόικας» από την οποία συναρτώνται οι δόσεις, αλλά ένα τυπικό κείμενο του λεγόμενου excessive deficit procedure που απαντά στο ερώτημα του συμβουλίου αν η εν λόγω χώρα έκανε ότι όφειλε για να μειώσει το έλλειμμά της με βιώσιμο και μόνιμο τρόπο. Σε αυτό το ερώτημα η Κομισιόν απαντά καταφατικά για τα έτη όπου υπάρχει σαφές πλαίσιο μέτρων για να εξετάσει, δηλαδή τα έτη 2013 και 2014. Το κείμενο αυτό δεν αναιρεί τις υποχρεώσεις της χώρας για εμφάνιση συγκεκριμένων πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2014 και μετά (σταθερών στο 4,5% του ΑΕΠ από το 2016 και έπειτα).

Με όρους οι δύο δόσεις

Σε σχέση τώρα με την καταβολή των επόμενων δόσεων προς την Ελλάδα η απόφαση του Εurogroup δεν ενδείκνυται ούτε για τυμπανοκρουσίες, ούτε για εφησυχασμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πράξη δεν έχουν εκπληρωθεί ούτε όλα ανεξαιρέτως τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 4,2 δισ. του πρώτου τριμήνου, αλλά το Εurogroup εκτιμά ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσα στην εβδομάδα. Τα δε 3,3 δισ. του Ιουνίου κάθε άλλο παρά με λευκή επιταγή δίνονται.

Για να γίνει τον Ιούνιο η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 3,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Εurogroup θα πρέπει να εκπληρωθούν συγκεκριμένα ορόσημα. Αυτά κατά τον Γ.Στουρνάρα είναι τα εξής: Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που διαπραγματεύεται το ΥΠΕΚΑ, η νομοθεσία για τη διαφθορά και το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Το Euro working group στη συνέχεια θα κρίνει την εκπλήρωση των συμφωνηθέντων και θα αποφασίσει τις καταβολές και στις δύο περιπτώσεις. Όπως αποκάλυψε ο επίτροπός Ρεν στις επόμενες εβδομάδες θα αποφασιστεί η εκ νέου κάθοδος της τρόικας στην Αθήνα για την έναρξη του επόμενου τριμηνιαίου ελέγχου.

Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι με τα 4,2 δισ. ευρώ της δόσης του Μαΐου δεν θα έχουμε πρόβλημα με το roll over προς την ΕΚΤ και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε. Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του ΕFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ και τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα για την καταβολή των 4,2 δισ. ακόμη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας απαιτείται απλώς η ολοκλήρωση κάποιων νομοθετικών διαδικασιών που είναι ήδη προγραμματισμένες.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα