Τους βγάζει όλους (;) άχρηστους!!!

«Τι να τα κάνω τα λεφτά, όταν δεν έχω φράγκο» τραγουδούσε με νόημα ο Νίκος Παπάζογλου σε στίχους Μανώλη Ρασούλη. Και τι να τους κάνεις τους επιπρόσθετους διαιτητές, αφού ούτε αυτοί θα βλέπουν στο μισό μέτρο, αναρωτιόμαστε εμείς… Ο Μέλο Περέιρα φαίνεται να έχει βρει το γιατρικό για τις κακές διαιτησίες. Να βάλει επιπρόσθετους διαιτητές!

Πρόκειται, φυσικά, για μία λύση που στερείται λογικής, καθώς είναι γνωστό πως αν βάλεις πολλούς… φτυαράδες μέσα σε έναν λάκκο θα δυσκολευτούν να τον σκάψουν, ενώ ο ένας θα κάνει τη δουλειά του. Θα αργήσει, αλλά θα την κάνει. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ανάγκη επιμόρφωσης των διαιτητών. Το μεγαλύτερο διαιτητικό λάθος των τελευταίων ετών στη χώρα προήλθε από επιπρόσθετο διαιτητή. Στον τελικό Ολυμπιακός – Αστέρας Τρίπολης 3-1 ο Τριτσώνης δεν είδε το χέρι του Μανιάτη. Ο διαιτητής Γιάχος δεν πήρε την πρωτοβουλία να αποφασίσει, καθώς ήξερε πως πρόκειται για φάση που έγινε μπροστά στον επιπρόσθετο. Ο δε Τριτσώνης δεν πρόλαβε να αντιληφθεί την κατάσταση. Ίσως αν δεν υπήρχε, ο διαιτητής να αποφάσιζε μόνος του και να έπαιρνε τη σωστή απόφαση. Τρανή απόδειξη πως ο επιπλέον διαιτητής δεν δίνει πάντα τη λύση.

Μήπως στο περιβόητο γκολ του Κατσουράνη στο ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός το 2011 που ακυρώθηκε ενώ τον κάλυπταν τέσσερις παίκτες έπρεπε να υπάρχει επιπρόσθετος; Ή μήπως φέτος στο χέρι του Λισγάρα στο ματς Ξάνθη – Ολυμπιακός χρειαζόταν ριπλέι ή ένα ακόμη ζευγάρι μάτια; Προέχει, λοιπόν, η επιμόρφωση και μετά όλα τα άλλα…

 

Τελικά έρχεται το VAR

Την ώρα που ο Μέλο Περέιρα σκέφτεται να προτείνει επιπρόσθετους διαιτητές στα ντέρμπι, υπάρχουν δεύτερες σκέψεις στη FIFA και στην UEFA όσον αφορά στην εγκατάσταση του VAR στα ελληνικά γήπεδα. Την Πέμπτη εμφανίστηκε και πάλι το αρμόδιο κλιμάκιο στην Αθήνα και συναντήθηκε με ανθρώπους της ΚΕΔ και τον Γιώργο Βασιλειάδη και όλα δείχνουν πως στο β’ γύρο θα διεξαχθεί η Super League με 16 μπουθ εγκατεστημένα στα γήπεδα προκειμένου να λειτουργήσει ο διαιτητής μέσω βίντεο και να αλλάξει πραγματικά ρότα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει από δω και στο εξής. Η αλήθεια είναι πως μετά από πέντε αγωνιστικές τραγικών διαιτησιών και τρανταχτών με το γυμνό μάτι λαθών, το βίντεο θα βοηθήσει, αλλά ως γνωστόν το ελληνικό ποδόσφαιρο δε δέχεται εύκολα τις καινοτομίες.

Μένει να δούμε αν εξακολουθεί να ισχύει η προσφορά του Ιβάν Σαββίδη, με τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ να δηλώνει ο νούμερο ένας υποστηρικτής του συγκεκριμένου συστήματος, έχοντας μάλιστα την πρόθεση να αναλάβει το κόστος της εγκατάστασης.

Τα λεφτά των διαιτητών της Football League

Το πρωτάθλημα της Football League ξεκινάει κατά τα φαινόμενα σε τρεις εβδομάδες, παρά το ότι στην πραγματικότητα δεν έχει βρεθεί κάποιος χορηγός. Ευτυχώς εμφανίστηκε η ΕΡΤ και απέκτησε η Λίγκα τηλεοπτική στέγη και κάποια λίγα έσοδα.  Οι ΠΑΕ της δεύτερης κατηγορίας, ωστόσο, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλά οικονομικά θέματα.

Τι ζήτησαν, λοιπόν, από την ΚΕΔ; Να πληρώνουν τους διαιτητές όχι πριν από κάθε αγώνα, αλλά κάθε δύο μήνες! Ως γνωστόν, στην Ελλάδα τους διαιτητές τους πληρώνουν οι γηπεδούχοι. Μόλις καταφτάνουν στο γήπεδο, παίρνουν τα χρήματά τους και «σφυρίζουν». Οι ΠΑΕ της Football League, ωστόσο, εξήγησαν τη διοργανώτρια αρχή που δεν μπορούν να ακολουθήσουν φέτος αυτή τη διαδικασία και προτείνουν να προσφέρουν τα χρήματά τους ανά δύο μήνες.

Οι διαιτητές έχουν συνηθίσει να παίρνουν το μεροκάματό τους πριν από κάθε αγώνα και δύσκολα θα δεχθούν αυτή την τροποποίηση στις πληρωμές τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα