«Τους ενώνει το μίσος τους για μένα κι εγώ το καλωσορίζω»

Επιβεβαίωσε το «ξύλο» που δέχτηκε στο Eurogroup ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο υπουργός Οικονομικών, μέσω twitter έδωσε τη δική του απάντηση, χρησιμοποιώντας μία φράση του του πρώην Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Φρανγκλίνου Ρούσβελτ, για την «θερμή» υποδοχή που είχε στη Ρίγα της Λετονίας, τις επικρίσεις που δέχτηκε αλλά και στο δημοσίευμα του Reuters το οποίο ανέφερε ότι δεν παρέστη στο δείπνο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

.«FDR, (Ρούζβελτ), 1936: ‘Τους ενώνει το μίσος τους για εμένα. Και εγώ καλοδέχομαι το μίσος τους”. Μια ρήση που είναι πολύ κοντά στην καρδιά μου (και την πραγματικότητα) αυτές τις ημέρες», αναφέρει στο tweet του ο κ. Βαρουφάκης.
Το βαρύ κλίμα για τον Ελληνα υπουργό οικονομικών στο Eurogroup περιγράφει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Όπως μεταδίδει, την ώρα που τα λεωφορεία μετέφεραν τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών για το δείπνο στην πρωτεύουσα της Λετονίας, στη Ρίγα, το βράδυ της Παρασκευής, ο κ.Βαρουφάκης έμεινε πίσω στο ξενοδοχείο, αποφεύγοντας βοηθούς ή οποιαδήποτε μέτρο ασφαλείας.

«Είναι εντελώς απομονωμένος» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης στο πρακτορείο. «Δεν ήρθε καν στο δείπνο για να εκπροσωπήσει τη χώρα του» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του Reuters, το βαρύ κλίμα ανάμεσα στον έλληνα υπουργό και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ήταν ενδεικτικό ακόμη και πριν την έναρξη της συνεδρίασης, καθώς στο πρωινό πριν ξεκινήσει το Eurogroup, Βαρουφάκης και Ντράγκι απέφυγαν την οπτική επαφή μεταξύ τους, την ώρα που σερβιρίζονταν τα πιάτα τους από τον μπουφέ.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επαναλαμβάνει ότι ορισμένες χώρες είναι τόσο απογοητευμένες από αυτό που βλέπουν ως αποτυχία της Ελλάδας για συμβιβασμό, που ένας υπουργός είπε ότι «μπορεί να είναι η ώρα να προετοιμαστούμε για μια ελληνική χρεοκοπία».

Σε μια ένδειξη της παγωμάρας, όταν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ μιλούσε στους δημοσιογράφους αναφερόταν στον Γ. Βαρουφάκη ως ο «Έλληνας συνάδελφος», αν και στις συναντήσεις τον αποκαλεί με το μικρό του όνομα».

«Δεν εκπλήσσομαι», είπε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ στους δημοσιογράφους. «Όταν πλησιάζει το τέλος των διαπραγματεύσεων η στάση σκληραίνει» πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός, αρνούμενος ότι τον προσέβαλλαν οι Ευρωπαίοι ομόλογοι του, στη Ρίγα. «Όλα αυτά είναι ψευδή», είπε.

«Οι υπουργοί του Eurogroup δεν θέλουν κάθε φορά που του μιλούν να τους δίνει μιαμικρή διάλεξη», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Και για αυτό, όταν άρχισε να μιλάει στο Eurogroup ο Βαρουφάκης, ο Ντάισελμπλουμ τον διέκοψε και του είπε: «Γιάννη δεν μας λες αυτά που θέλουμε να ακούσουμε».

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Ο Βαρουφάκης δεν μπορεί τα βαρετά δείπνα

Απάντηση στα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα του Reuters για το κλίμα στο Eurogroup και ειδικότερα, για την αναφορά αξιωματούχου ότι «δεν παρέστη στο δείπνο για να εκπροσωπήσει τη χώρα του», δίνουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.

«Ο Γιάννης Βαρουβάκης δεν μπορεί τα βαρετά δείπνα. Προτίμησε να δειπνήσει με φίλους και συνεργάτες και πέρασε και πολύ καλά», υπογραμμίζουν.

Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι το δείπνο στο οποίο δεν παρέστη ο υπουργός δεν ήταν το επίσημο δείπνο, αλλά ένα δείπνο το οποίο απλά διοργάνωσαν μεταξύ τους οι υπουργοί οικονομικών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα