Τους κρατάει (σχεδόν) όλους!

Η τακτική της ΠΑΕ ΑΕΚ στο θέμα των ανανεώσεων είναι απόδειξη για το τι εκτιμήσεις κάνουν τα υψηλά κλιμάκια της διοίκησης σχετικά με την επάρκεια συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών του «κιτρινόμαυρου» ρόστερ. Παρά το ότι έχουμε να κάνουμε με μία ομάδα που θεωρητικά από πέρσι έπρεπε να κάνει πρωταθλητισμό, αλλά δεν κατάφερε να διεκδικήσει τον τίτλο σε αυτές τις δύο σεζόν, παρατηρούμε πως η «κεφαλή» της ομάδας εκτιμά ιδιαίτερα τους παίκτες. Αυτή ίσως είναι και μία παραδοχή των λαθών που έγιναν γύρω από το θέμα «προπονητής».

Από πέρσι, μάλιστα, είχε αρχίσει να διαφαίνεται αυτή η διάθεση της ΠΑΕ, όταν μετά από ένα χρόνο παρουσίας του Γκάλο και του Σιμόες, ξεκίνησαν άμεσα διαδικασίες επέκτασης των συμβολαίων τους, ενώ θεωρητικά θα μπορούσε να έχει μπει πωλητήριο στον Γκάλο (αφού υπάρχει ο Μπακάκης και ο Βασιλαντωνόπουλος). Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως ο Μπαρμπόσα (πουλήθηκε) και ο Κρισάντους (κρίθηκε ανεπαρκής).

 

Αυτοί που κλήθηκαν

Επτά «κιτρινόμαυρα» συμβόλαια λήγουν σε δύο μήνες και η ΠΑΕ πάει να κάνει σχεδόν το απόλυτο, με την επέκταση των έξι. Αυτή τη στιγμή, Μπακάκης, Κολοβέτσιος και Λαμπρόπουλος απολαμβάνουν τους όρους των νέων του συμβολαίων και σίγουρα αποτελεί μεγάλη επιβράβευση γι’ αυτούς. Κανένας από τους τρεις δεν θεωρήθηκε ποτέ βασικός από την «κοινή γνώμη» των φίλων της ΑΕΚ και από τον Τύπο, κι όμως η ΠΑΕ – προφανώς μετά και από εισήγηση του Μανόλο Χιμένεθ – θέλει να τους κρατήσει στην οικογένεια του Δικέφαλου.

Ο Μιχάλης Μπακάκης μετά τον τραυματισμό του δεν επέστρεψε το ίδιο δυνατός και αποτελεσματικός και μάλιστα το χειμώνα, έπειτα από κάποιες εμφανίσεις του με υποδεέστερους αντιπάλους, φάνηκε να σαν να χάνει το «τρένο» της ανανέωσης. Λίγα βελτιωμένα 90λεπτα και η αίσθηση της πολυτέλειας του να έχεις μία τέτοια εφεδρική λύση πίσω από τον Ροντρίγκο Γκάλο, τον κρατάνε στην ομάδα.

Οι δε Λαμπρόπουλος και Κολοβέτσιος, με τα καλά τους και τα κακά τους, είναι απαραίτητοι σε μία ομάδα που του χρόνου θα παίξει γύρω στα 50 ματς και θα χρειαστεί τουλάχιστον πέντε στόπερ στο ρόστερ. Η ΠΑΕ σκέφτηκε λογικά, αξιολόγησε την επάρκειά τους και το βάθος που δίνουν στο ρόστερ και εκμεταλλεύεται την εμπειρία που έχουν αποκτήσει τα δύο αυτά χρόνια, όταν τα προβλήματα των ξένων στόπερ, τους έφερναν πολύ συχνά στην ενδεκάδα της ΑΕΚ. Είναι καλοί χαρακτήρες, είναι Έλληνες, δεν είναι ακριβοί και θα ήταν παράλογο η ομάδα να τους αποδεσμεύσει για να βρει άλλους στη θέση τους…

Αυτοί που παίρνουν σειρά

Το καλοκαίρι λήγουν τέσσερα ακόμη συμβόλαια, αυτά του Αραβίδη, του Πέκχαρτ, του Βάργκας και του Βούρα. Ο τελευταίος λογίζεται ως τέταρτος τερματοφύλακας της ΑΕΚ – αφού θα αποκτηθεί ο Τσιντώτας – και μάλλον θα αποδεσμευτεί. Με τους άλλους τρεις τι θα γίνει;

Με τον Ρόναλντ Βάργκας τα πράγματα είναι μπερδεμένα. Οι «κιτρινόμαυροι» ξέρουν πως ο παίκτης δύσκολα θα δεχθεί μονοετές συμβόλαιο, άρα πάμε για διετές. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που δεν θα αποφέρει κέρδος στην ομάδα, αφού βαδίζει στα 31, επίσης διατηρεί θέση ξένου. Είναι όμως τόσο σπάνια τα χαρακτηριστικά του, που δεν είναι εύκολο να σηκωθεί κάποιος μέσα από την ΠΑΕ και να βροντοφωνάξει: «Τον αφήνουμε, δεν μας κάνει…». Στην περίπτωση του Βενεζουελάνου προβλέπουμε πως θα υπάρξει μία πρόταση με ίδιες αποδοχές για να δείξει η ομάδα πως τον θέλει και από εκεί και έπειτα είναι στο χέρι του ίδιου να αποφασίσει.

Ο Τόμας Πέκχαρτ, ο πρώτος σκόρερ της ομάδας φέτος, έχει αυξήσει κατακόρυφα τις μετοχές του και στην ΠΑΕ απλά αφήνουν τελευταία την περίπτωσή του. Όποιο κι αν είναι το πλήθος των σέντερ φορ που θα μείνει στην ομάδα, άλλος επιθετικός με τα χαρακτηριστικά του Τσέχου δεν υπάρχει. Στο συμβόλαιο υπάρχει όρος που επιτρέπει στην ελληνική ομάδα την αυτόματη ανανέωση για δύο χρόνια και θα την ενεργοποιήσει στο τέλος της σεζόν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.

Ο Χρήστος Αραβίδης, τέλος, είναι μία ιδιάζουσα περίπτωση. Απείθαρχος στην αρχή της χρονιάς, εξαιρετικά… κοντρολαρισμένος ψυχικά και αγωνιστικά στα τελευταία παιχνίδια, απόδειξη ο τρόπος με τον οποίο άφησε την μπάλα να σκάσει στο ματς με τον Πλατανιά, η τοποθέτηση του σώματός του και το άριστο σουτ με το δεξί του πόδι. Ο συνωστισμός στη θέση του σέντερ φορ μπορεί να τον «διώξει» από τα Σπάτα, αλλά η αγωνιστική του άνοδος θα συνυπολογιστεί.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στον Τσιγκρίνσκι, το συμβόλαιο του οποίου λήγει το 2018, αλλά η ΠΑΕ αποφάσισε ήδη να το επεκτείνει μέχρι το 2020. Η τακτική των ανανεώσεων έρχεται και δένει με τη συνολική πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει η ΑΕΚ το καλοκαίρι, δηλαδή των ελάχιστων, αλλά στοχευμένων μετεγγραφών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα