Το έλλειμμα στο ΕΤΕΑ, φέρνει νέες περικοπές(;)

Παρά τις νέες μειώσεις ύψους 5,2% που έγιναν στις επικουρικές συντάξεις την 1η Ιουλίου, το έλλειμμα στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) διατηρείται.

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το Ταμείο με τους 2.300.000 ασφαλισμένους και τους 1.062.000 συνταξιούχους κατέγραψε έλλειμμα 445 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο και 260 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο. Ωστόσο, η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος αφήνει… ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για νέες περικοπές που μπορεί να φτάσουν έως και το 10%, προκειμένου έσοδα και έξοδα να ισοσταθμιστούν.

 

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο, καθώς το πολιτικό κόστος θα είναι τεράστιο εάν πραγματοποιηθεί δεύτερη μείωση επικουρικών συντάξεων μέσα σε λίγους μήνες -πολλώ δε μάλλον σε προεκλογική περίοδο. Τα επίσημα στοιχεία του ΕΤΕΑ όμως, είναι αδιάψευστα. Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο το κόστος για τις παροχές στο Ταμείο, ανήλθε σχεδόν στα 1,658 δισ. ευρώ, όταν τα έσοδα που προέκυψαν από τις εισφορές των ασφαλισμένων περιορίστηκαν στο 1,213 δισ. ευρώ (έλλειμμα 445 εκατ. ευρώ).
Τον Αύγουστο, μήνας που κορυφώνονται τα έσοδα λόγω τουρισμού, ανήλθαν στο 1,562 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες του ΕΤΕΑ για καταβολή συντάξεων έφτασαν στο 1,866 δισ. ευρώ. Αποτέλεσμα ήταν ο μήνας να κλείσει με ένα έλλειμμα της τάξης των 304 εκατ. ευρώ. Μάλιστα στα έσοδα προστέθηκαν την 31η Αυγούστου, 110 εκατ. ευρώ που έδωσε το ΙΚΑ στο ΕΤΕΑ και τα οποία αποτελούν ένα μέρος από τη συνολική οφειλή των 180 εκατ. ευρώ που έχει το μεγαλύτερο ταμείο κύριας ασφάλισης της χώρας, προς το μεγαλύτερο επικουρικό ταμείο.
Ως αποτέλεσμα, το Δημόσιο έδωσε άλλα 30 εκατ. ευρώ, ενώ εγγράφηκαν και έσοδα από περιουσία, που φτάνουν τα 60 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις είναι πως μέχρι το τέλος του χρόνου το έλλειμμα του ΕΤΕΑ θα μειωθεί, αλλά δεν θα εξαλειφθεί, με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα