«Το Βερολίνο κερδίζει από την κρίση στην Ελλάδα»

Κερδισμένη βγαίνει η Γερμανία από την πολυετή κρίση στην Ελλάδα. Αυτό τονίζει  Γερμανός καθηγητής  Gerhard Illing,  σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Express.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Ludwig Maximilians, η γερμανική κυβέρνηση έχει παρακρατήσει ποσό 1,34 δισ.ευρώ, που προορίζονταν για την Ελλάδα και προέρχεται από δάνεια και αγορές ομολόγων επ’ ωφελεία της χώρας.

Μάλιστα το κόμμα των Πρασίνων, υποστηρίζει, πως τα χρήματα αυτά ενσωματώθηκαν στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της Γερμανίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το 2012, η Γερμανία συμφώνησε, μαζί με άλλα μέλη της Ευρωζώνης, να καταβάλει τόκους για επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα ως τμήματα του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής που αποσκοπεί στο να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, επισημαίνει η Express.

Ωστόσο, ο Illing ισχυρίζεται πως το Βερολίνο είχε αποφασίσει να μην επιστρέψει τα έσοδα από τους τόκους λόγω ανησυχιών σχετικά με την ικανότητα της Αθήνας να συνεχίσει και να υλοποιήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

«Υπήρχαν αμφιβολίες για το κατά πόσον η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και θα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που επιβάλλονται στο πρόγραμμα διάσωσης», τονίζει ο Γερμανός καθηγητής.

«Αυτά τα κεφάλαια έχουν μεταφερθεί σε ειδικό ταμείο του Eurogroup», συνεχίζει.

Πάντως ο Γερμανός οικονομολόγος αναφέρει ότι η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης δεν είναι τεχνικά παράνομη.

«Νομικά, η Γερμανία έχει το δικαίωμα να διακρατήσει αυτά τα ποσά αλλά βεβαίως είναι υπό συζήτηση, εάν πρόκειται για μία απόφαση ηθικά δικαιολογημένη», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Οι Πράσινοι απαντώντας σε έκθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, χαρακτήρισαν απαράδεκτη την απόφαση ενίσχυσης του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού με ενισχύσεις, που προορίζονταν για την Ελλάδα.

Μάλιστα το στέλεχος των Πρασίνων Manuel Sarrazin κατηγόρησε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble για υπεξαίρεση κονδυλίων με απώτερο στόχο την ενίσχυση του γερμανικού προϋπολογισμού, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

«Τα κέρδη από τόκους πρέπει τουλάχιστον να καταβληθούν στην Ελλάδα.

Δεν έχει το δικαίωμα ο Σόιμπλε με τους πόρους αυτούς να ενισχύει τον προϋπολογισμό της Γερμανίας», υποστηρίζει ο Sarrazin σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα