Το βούλευμα, ο Κοντονής και ο «εν τρικυμία» Γ. Γκιρτζίκης

Τη βδομάδα που πέρασε δυστυχώς για την ΕΠΟ και τον πρόεδρό της, το δημοσίευμα της «Άποψης» το περασμένο Σάββατο (13/8), που έκανε λόγο για «συνταξιοδότηση» λόγω έκδοσης παραπεμπτικού βουλεύματος, προέδρων και συμβούλων (πρώην και νυν), στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων και για παρέμβαση της UEFA και της FIFA στα τεκταινόμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου με το διορισμό νέας διοίκησης, επαληθεύτηκε κατά το πρώτο μέρος (έκδοση βουλεύματος) και οσονούπω ζυγώνει και το δεύτερο.

 Γράφουμε «δυστυχώς» γιατί σε όσους γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας του Δ.Σ. της ΕΠΟ, είναι φανερό ότι παραπέμπονται και άτομα τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με τη διάπραξη αδικήματος κακουργηματικής απιστίας και για την ακρίβεια ούτε που κατάλαβαν ότι υπέγραφαν τα πρακτικά για τις εκταμιεύσεις κονδυλίων 12 περίπου εκατ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει κάποιο πιστοποιητικό υγείας για τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές.

Αλλά ας πάμε παρακάτω. Όταν πλέον τα ΜΜΕ άρχισαν να δημοσιοποιούν το βούλευμα και την επικείμενη… αποστράτευση, ο μεν πρόεδρος Γ. Γκιρτζίκης έκανε λόγο για διαδικασία που θα διαρκέσει 5-6 χρόνια, ο δε Βασίλης Γκαγκάτσης μίλησε για κάποια παραβασούλα, που δεν είναι τίποτα και δεν θα επιφέρει αποτελέσματα.
Και οι δύο όμως, – κυρίως ο Βασίλης Γκαγκάτσης ως νομικός – γνωρίζουν ότι με τη δημοσίευση του βουλεύματος, ενέργεια που θα γίνει τις επόμενες 15-20 ημέρες, ο πρόεδρος και οι παραπεμπόμενοι σύμβουλοι της ΕΠΟ θα μπορούν να βλέπουν τα γραφεία της ομοσπονδίας μόνο από τον δρόμο στο πάρκο Γουδή. Ειδικότερα για τον πρώην πρόεδρο, Βασίλη Γκαγκάτση, η απογοήτευση είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού αλλάζοντας εκλογικά στρατόπεδα σαν τα πουκάμισα, έχασε λόγω της παραπομπής του την ευκαιρία να διοριστεί από την UEFA στον επικείμενο διορισμό προσωρινής διοίκησης, κάτι που μετά τη χθεσινή απόφαση του Σταύρου Κοντονή για αναβολή του πρωταθλήματος μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, φαντάζει ως η πλέον εφικτή λύση.

 

 

Η διακοπή και το νομικό πάτημα του Κοντονή

 

Βεβαίως, κανένας υπουργός δεν μπορεί να διακόπτει το πρωτάθλημα όποτε θέλει. Μπορεί όμως να το διακόπτει για λόγους δημόσιας τάξης και επειδή δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι το Σαββατοκύριακο, 20-21 Αυγούστου, οι φίλαθλοι θα γύριζαν από τα μπάνια τους για να πλακωθούν, έπρεπε να βρεθεί λύση. Η λύση βρέθηκε με τις τρεις μεγάλες ΠΑΕ (Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ), που στηρίζουν την αντιπολίτευση, οι οποίες δήλωσαν ότι δεν κατεβαίνουν στο πρωτάθλημα με πρόεδρο τον Γκιρτζίκη. Το νομικό «παραθυράκι» είχε βρεθεί, η ΔΕΑΒ και η αστυνομία το χρησιμοποίησαν για τη θετική υπέρ της διακοπής εισήγησή τους και έτσι ακόμα και κάποια ενδόμυχη σκέψη της ΕΠΟ να προσφύγει στο ΣτΕ, δεν θα είχε αποτέλεσμα, τουλάχιστον σε διαδικασία λήψης ασφαλιστικών μέτρων, μέσω προσωρινής διαταγής του ΣτΕ.

Από εκεί και πέρα, είναι φανερό ότι οι εκλογές της ΕΠΟ δεν θα γίνουν στις αρχές Οκτωβρίου και θα γίνουν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όταν εναρμονιστεί πλήρως το καταστατικό της ΕΠΟ, των ενώσεων και των σωματείων, με τα καταστατικά της FIFA και της EUFA. Βεβαίως, όταν απομακρυνθεί η διοίκηση Γκιρτζίκη, αυτό θα αποτελέσει μία επικοινωνιακή νίκη του Κοντονή και λέμε επικοινωνιακή, διότι ουσιαστικά οι «αποστρατευθέντες» σύμβουλοι της ΕΠΟ θα έχουν απομακρυνθεί  με την έκδοση του βουλεύματος. Αρκεί στη συνέχεια ο υφυπουργός Αθλητισμού να ξεχάσει τις ιστορίες ότι συμφωνεί ή δεν συμφωνεί με τους επόπτες που ορίζονται και διάφορα άλλα αμφίβολης νομικής υπόστασης επιχειρήματα. Το ότι όμως έβαλε κανονική τάξη, διορίζοντας τους αθλητικούς δικαστές, πρέπει να του το αναγνωρίσουμε. Αν μάλιστα αλλάξει και τον εκλογικό νόμο, όπως συνέχεια εξαγγέλλει, αλλά δεν το βλέπουμε, τότε θα μπορούμε να λέμε για έναν πετυχημένο υπουργό.

Χωρίς πρόθεση κριτικής, αλλά ως χείρα βοηθείας, προς συναδέλφους, συμβουλεύουμε να μην καταπίνουν αμάσητα, αλλά να διυλίζουν τις δηλώσεις κάποιων πρώην και νυν παραγόντων, συμβουλευόμενοι και κανέναν νομικό,  γιατί όσον αφορά το βούλευμα, είναι σαφές από το νόμο, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα έφεσης των κατηγορουμένων, ενώ αναίρεση υπέρ του νόμου, μπορεί να κάνει μόνο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, για το αν τηρήθηκε όλη η νομική διαδικασία για την έκδοση του βουλεύματος. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση αυτή, η ουσία του βουλεύματος, δηλαδή η παραπομπή σε δίκη για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας των κατηγορουμένων, δεν αλλάζει. Παιδιά, συσκεφτείτε…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα