Το γράμμα του νόμου και το πνεύμα του… φόβου

Το φετινό ντέρμπι Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ στο Φάληρο μπορεί να ανήκει πλέον στην ιστορία, ωστόσο κάποιες φάσεις  συζητιούνται ακόμα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι το παιχνίδι έπρεπε να διακοπεί οριστικά λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας.

Ο μέσος Έλληνας φίλαθλος παραμένει παραδοσιακά μεροληπτικός, ερμηνεύοντας αμφισβητούμενες φάσεις και συμβάντα από την οπτική γωνία που τις βλέπει, ανάλογα με τα οπαδικά του αισθήματα. Υπάρχει, όμως, η αθλητική νομοθεσία και οι διατάξεις της που είναι απόλυτα σαφείς και δεν χωρούν παρερμηνείες.

Όπως, άλλωστε, αναφέρεται ρητά τόσο στον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΚΑΠ), όσο και στο καταστατικό της ΕΠΟ, για να διακόψει ο διαιτητής το παιχνίδι θα πρέπει να υπάρξει ρίψη αντικειμένων ή καπνογόνων από την εξέδρα, ή τραυματισμός παικτών. Τιμωρία ασφαλώς και προβλέπεται για τα αναμμένα καπνογόνα, αλλά αυτή περιορίζεται μόνο σε χρηματικό πρόστιμο, το οποίο διπλασιάζεται κάθε φορά που οι οπαδοί μίας υπότροπης ομάδας επιδείξουν εντός της ίδιας σεζόν ανάλογη συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τον ΚΑΠ, «για να υπάρχει οριστική διακοπή αγώνα, πρέπει να σημειωθεί ρίψη αντικειμένων, από την οποία να προκύψει είτε τραυματισμός ποδοσφαιριστή, είτε κίνδυνος τραυματισμού». Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, όπως στο ντέρμπι της περασμένης Κυριακής,  δεν προβλέπεται ρητά η οριστική διακοπή του αγώνα για άναμμα καπνογόνων και εναπόκειται ξεκάθαρα στη διακριτική ευχέρεια του διαιτητή.

Από τη στιγμή που ο αγώνας δεν διακόπηκε, ο ΠΑΟΚ θα ερχόταν αντιμέτωπος με πολύ πιο βαριά ποινή, αν οι ποδοσφαιριστές του δεν έβγαιναν ξανά στον αγωνιστικό χώρο για να ολοκληρωθεί το παιχνίδι, καθώς «ομάδα που αποχωρεί από τον αγώνα, ενώ βρίσκεται εν εξελίξει, τιμωρείται με 10 βαθμούς»!

Από την άλλη πλευρά, ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ για άναμμα πυρσών, φωτοβολίδων, κροτίδων, βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων, καπνογόνων είναι σαφής στο άρθρο 15, παράγραφος 2: «Η εισαγωγή στο γήπεδο πυρσών, φωτοβολίδων, κροτίδων, βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων, καπνογόνων και εν γένει εύφλεκτων υλικών απαγορεύεται αυστηρά. Το άναμμα πυρσών, φωτοβολίδων, κροτίδων, βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων, καπνογόνων και οποιουδήποτε εν γένει εύφλεκτου υλικού στις κερκίδες πριν την έναρξη, κατά τη διάρκεια ή μετά την λήξη του αγώνα, αν δεν επακολούθησε ρίψη αυτών στον αγωνιστικό χώρο ή σε άλλη εξέδρα, επιφέρει τις ακόλουθες ποινές:

α) Χρηματική ποινή ύψους δύο χιλιάδων ευρώ (2.000) έως δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000).

β) Σε περίπτωση υποτροπής και επανάληψης σε επόμενο αγώνα, η προβλεπόμενη χρηματική ποινή διπλασιάζεται.

γ) Σε περίπτωση νέας υποτροπής και επανάληψης σε επόμενο αγώνα (τρίτο, κ.ο.κ.), η ως άνω χρηματική ποινή μπορεί να αυξηθεί μέχρι το ποσό των 20.000,00 ευρώ.

δ) Σε κάθε νέα περίπτωση υποτροπής και επανάληψης σε επόμενο αγώνα (τέταρτος, πέμπτος κτλ.), οι προβλεπόμενες ποινές του προηγούμενου αγώνα διπλασιάζονται.

ε) Η υποτροπή των αναφερομένων στην παρούσα παράγραφο νοείται πάντα εντός της ίδιας αγωνιστικής περιόδου».

 

Ο Αρετόπουλος

και η προκατάληψη

 

Με όλη αυτήν την προκατάληψη που είχε καλλιεργηθεί για τον Αρετόπουλο μέρες πριν βάλει τη σφυρίχτρα στο στόμα του για να σφυρίξει την έναρξη της αναμέτρησης, ήταν λογικό ο Τρικαλινός ρέφερι να βρεθεί στο επίκεντρο της αμφισβήτησης.

Η διαιτησία του, πάντως, κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα και ήταν σε γενικές γραμμές μία από τις καλύτερες που έχουμε παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια σε ντέρμπι. Μπορεί να του ξέφυγαν 2-3 φάσεις, αλλά η ευθύνη γι’ αυτές βαραίνει περισσότερο τον έναν εκ των δύο βοηθών του (Αλεξέας) και όχι τον ίδιο.

Όπως, άλλωστε, αποδεικνύεται, στο θέμα της διακοπής έπραξε το σωστό και δεν επηρεάστηκε από την απόφαση των φιλοξενούμενων να αποσυρθούν για ένα τέταρτο στα αποδυτήρια.

Ο διαιτητής του ντέρμπι θα μπορούσε, πάντως, να γράψει ιστορία. Ήταν στη ευχέρειά του, σε συνεννόηση με τον παρατηρητή και τον διοικητή της αστυνομικής δύναμης, να διατάξει την εκκένωση μέρους της εξέδρας και πιο συγκεκριμένα της Θύρας 7, από τη στιγμή που οι φίλαθλοι δεν συμμορφώνονταν με τις εκκλήσεις που ακούγονταν από τα μεγάφωνα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα