Το δώρο στους «φίλους» βιομηχάνους

Μόνο ικανοποίηση έφερε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του ΣΕΒ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε πόντους απέναντι στο ιδιαίτερο κοινό του δίνοντας όμως μια υπόσχεση – δώρο που δύσκολα θα μπορέσει να την πάρει πίσω.

Ο κ. Τσίπρας φυσικά δεν έκανε τίποτε παραπάνω από το να επαναλάβει πάγιες θέσεις του κόμματος χρησιμοποιώντας όμως τις σωστές λέξεις απέναντι στο συγκεκριμένο ακροατήριο. «Θα μειώσουμε το ενεργειακό κόστος» είπε και από εκείνη την στιγμή δεν χρειαζόταν να συνεχίσει.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατάφερε να γίνει αποδεκτός από μια δύσκολη κοινωνική ομάδα και αυτό στο κόμμα του το αποδίδουν ως προσωπική επιτυχία.

Στην πλ. Κουμουνδούρου ερμηνεύουν αυτή την εξέλιξη ως «ένστικτο επιβίωσης» των βιομηχάνων, «οι οποίοι βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρά προς την εξουσία και οφείλουν να τον αποδεκτούν».
Χαρακτηριστικές είναι δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη σύμφωνα με τον οποίο «εγκαινιάστηκε, με θεσμικό τρόπο, όπως επιβάλλεται σε μια δημοκρατία, ο διάλογος ανάμεσα στον ΣΕΒ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Εμείς δεν πήγαμε στη συνάντηση για να κάνουμε φιοριτούρες. Ακούσαμε τον ΣΕΒ να λέει τα δικά του -μεταξύ των οποίων ήταν και η κριτική για την αποτυχία του Μνημονίου- και είπαμε, χωρίς περιστροφές, τις δικές μας απόψεις για το ποιοι θα είναι οι βασικοί άξονες μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν κι εφόσον ο λαός μας δώσει την εντολή. Η κυβέρνηση Σαμαρά από την πλευρά της ενοχλήθηκε, και με το δίκιο της λόγω…παράδοσης, γιατί θέλει να έχει το μονοπώλιο των σχέσεων. Ωστόσο, οι επιχειρηματίες είναι λογικό να προσπαθούν να καταλάβουν τι είναι το «φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ», που μπορεί, αύριο, να είναι η επόμενη κυβέρνηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παύουν να υπάρχουν οι σοβαρές διαφορές μεταξύ μας» εξηγούσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θα πούμε εμείς ότι αντί για το εργατικό κόστος, θα πρέπει να κόψουν το κόστος της ενέργειας;» διερωτάται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας την δική του οπτική των πραγμάτων: «Όταν ο ΣΕΒ εκπροσωπεί επιχειρήσεις που κι αυτές μαστίζονται από την ύφεση του 25%, όταν κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις, όταν οι μνημονιακές κυβερνήσεις δουλεύουν υπέρ αυτών που εισάγουν και πουλούν ακριβό φυσικό αέριο ή παράγουν με κυβερνητικά μπόνους και φωτογραφικές τροπολογίες ηλεκτρικό ρεύμα και το πουλούν στις βιομηχανίες πολύ ακριβά, όταν το φυσικό αέριο κοστίζει στην Ελλάδα πολύ ακριβότερα και από την Βουλγαρία που το προμηθεύεται από τον ίδιο φυσικό αγωγό, δεν θα πούμε εμείς που μας νοιάζει να μειωθεί η ανεργία, ότι αντί να κόβουν οι κυβερνήσεις και οι επιχειρηματίες εργατικό κόστος, θα πρέπει να κόψουν το κόστος της ενέργειας;»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα