Το «δώρο» των 6 δισ. ευρώ στον παράνομο τζόγο και το παιχνίδι της τυφλόμυγας

Θεωρία και «υψηλή ανάλυση» αποδεικνύεται πως είναι τελικά στα 5 χρόνια του Μνημονίου το θέμα των μεταρρυθμίσεων και των μεγάλων αλλαγών στην οικονομία. Την ώρα που ακόμα και οι πλέον αρμόδιοι υπουργοί δεν ξέρουν μέχρι πόσο βαθιά θα φτάσει το μαχαίρι των περικοπών, ποια νέα «μαύρη τρύπα» θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα χαράτσια, κανείς όπως φαίνεται από τους αρμόδιους δεν θέλει να αγγίξει το θέμα της παραοικονομίας και γενικώς ό,τι έχει να κάνει με τον όρο «παράνομο».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τη χρήση των χρεωστικών καρτών που μπήκαν στην καθημερινότητα των πολιτών ελέω capital controls (παρ’ ότι οι εταιρείες καρτών και οι τράπεζες επί χρόνια επεσήμαναν ότι μια αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών στη χώρα μας κατά 10% θα οδηγούσε σε μείωση της παραοικονομίας κατά 5% ή κατά 3 δισ. ευρώ).

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τον παράνομο τζόγο. Η νέα κυβέρνηση με τυμπανοκρουσίες, διαφήμιζε ότι θα σώσει τη χώρα από τον παράνομο τζόγο που έχει κλείσει σπίτια και θεριεύει μέρα με τη μέρα στα παράνομα στέκια ξεπερνώντας τα 6 δισ. ευρώ. Διόρισε νέο επικεφαλής στην Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ) τον Ιούνιο, αλλά δυστυχώς το «μέγα έργο» της σταμάτησε εκεί. Πίστεψε ότι τοποθετώντας στο μάτι του κυκλώνα έναν άνθρωπο της πιάτσας, ένα πρώην καζινάρχη, τον Αντώνη Στεργιώτη, ότι αυτός θα ξεκαθάριζε μια και καλή το τοπίο και θα έβαζε τέλος στη μάστιγα. Κάτι όμως το οποίο ποτέ δεν έγινε.

Ανενόχλητος…
Όπως αποδεικνύεται ο «γκουρού» κατά του παράνομου τζόγου είχε εξ αρχής τη δική του ατζέντα, τις δικές του προτεραιότητες και τη δική του στρατηγική. Ούτως ή άλλως επικεφαλής ανεξάρτητης αρχής ορίστηκε. Ποιος θα τον ελέγξει; Ποια δικαστική αρχή θα ενεργοποιηθεί; Ποιος θα τον καλέσει να λογοδοτήσει για την οικονομική ζημιά που προκαλεί με τις αποφάσεις του; Απάντηση: Κανείς. Στην Ελλάδα ζούμε. Και η ζωή συνεχίζεται…

Ο κύριος αυτός λειτουργεί ανενόχλητος. Στην «Α» έχουμε καταγράψει αναλυτικά την πορεία του από το καλοκαίρι. Άλλαξε μονομερώς τον κανονισμό για τα VLTs, διόρισε φίλους και πρώην συνεργάτες του από το Καζίνο Λουτρακίου στην ΕΕΕΠ, τους έχρησε στην πορεία εξωτερικούς συνεργάτες δίνοντάς τους δουλειές χιλιάδων ευρώ και άλλα πολλά.

Τελικά πού βρισκόμαστε; Το project είναι στην κατάψυξη, τα νέα καταστήματα play του ΟΠΑΠ που στο παρά πέντε δεν λειτούργησαν σε λίγο θα έχουν την εικόνα των ξενοίκιαστων καταστημάτων-φαντάσματα μιας εμμονής. Την ίδια ώρα το κουαρτέτο των δανειστών έχει βάλει την ομάδα του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο απόσπασμα για τα επιπλέον €225.000.000 από φόρους που θα χαθούν το 2016 (€35.000.000 ήδη χάθηκαν το 2016) και κανείς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί από εδώ και στο εξής.

Δηλαδή, αυτό ήταν τελικά το έργο κατά του παράνομου τζόγου; Να μπλοκάρονται οι νόμιμοι και οι παράνομοι να συνεχίζουν το πάρτι; Να στέλνονται στο πυρ το εξώτερον 35.000 νόμιμα VLTs και την ίδια ώρα 100.000 με 120.000 παράνομα να εξακολουθούν να λειτουργούν σα να μη τρέχει τίποτε;

Αν ο κύριος Στεργιώτης δεν «οφείλει» να απολογηθεί για τη ζημιά που προκαλεί ύψους 225 εκατ. ευρώ, δεν θα πρέπει κάποτε να απολογηθεί για τα 6 δισεκατομμύρια του παράνομου τζόγου; Δεν θα πρέπει έστω δημόσια να μας εξηγήσει με ποιο τρόπο, πώς θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα με τις ενέργειές του ενώ κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από τους πάντες; Έστω να μας πει μέχρι πότε μπορούμε να περιμένουμε να γίνει αυτό το θαύμα… Γιατί μόνο με θαύματα και ξόρκια θα έχουμε κάποιο αποτέλεσμα όσο εγκλωβίζει στο κενό το νόμιμο πλαίσιο λειτουργίας

Σοκ από τα στοιχεία του παράνομου τζόγου – 100.000 -120.000 παράνομες μηχανές σε όλη την Ελλάδα

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν τα παραπάνω σοκ προκαλούν τα στοιχεία για τον παράνομο τζόγο στην Ελλάδα, με τους υπολογισμούς να μιλούν για την ύπαρξη περίπου 100.000 -120.000 παράνομων παιγνιομηχανημάτων σπαρμένα σε όλη την επικράτεια.

Αν, δε, μιλήσουμε για το ύψος του παράνομου τζίρου, τα νούμερα είναι τεράστια: πρόσφατη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπολογίζει ότι τα μικτά έσοδα (GGR) το 2015 θα ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ (αναλογούν στον ετήσιο τζίρο των 5 δισ. ευρώ που εκτιμάται από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων και αφορούν επιστροφή κερδών στους παίκτες της τάξης του 80%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της μελέτης προέρχονται από εξειδικευμένες ερωτήσεις που έγιναν σε προσωπικές συνεντεύξεις με 35 ιδιοκτήτες χώρων παράνομου τζόγου σε τρεις γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) καθώς και σε 103 παίκτες (54 στην Αθήνα και 49 στη Θεσσαλονίκη).

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα δελτία τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας το 2013 και το 2014 έγιναν συνολικά 1.900 επεμβάσεις σε σημεία παράνομου τζόγου. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν 11.065 συλλήψεις και 19.230 κατασχέσεις παράνομων μηχανών τζόγου, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το ύψος των χρημάτων που έχουν κατασχεθεί μέχρι στιγμής.

Τα χρήματα που τζογάρονται παράνομα από τους παίκτες, κυρίως μέσω των παιχνιδομηχανών και των κομπιούτερ, προέρχονται από ένα συγκεκριμένο προφίλ ανθρώπων, συνήθως χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου, χαμηλής μόρφωσης και εθισμένων στα τυχερά παίγνια. Είναι φανερό ότι έχεις να κάνεις με ένα σοβαρό προβληματικό κομμάτι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα