Το ελληνικό Επινέ ονειρεύεται η Άννα

Πριν ακόμη ανακοινώσουν το οτιδήποτε οι Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Γιάννης Ραγκούσης, ντόρος έχει δημιουργηθεί γύρω από την κίνηση των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, η οποία, πέραν της ευλογίας που φαίνεται ότι έχει από τον Κώστα Σημίτη, έχει προκαλέσει ταχυπαλμίες σε ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, αλλά ακόμη και στο Μαξίμου.

Ήδη η κα Διαμαντοπούλου παραχώρησε και συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπου υποστήριξε πως «ο στόχος δεν είναι ένα κόμμα μπαλαντέρ του ενδιάμεσου χώρου», υπογραμμίζοντας ότι «ο νέος φορέας είναι ο προοδευτικός πόλος, απέναντι στον συντηρητικό, σε μια εποχή που οι έννοιες αριστερά – δεξιά έχουν χάσει το παλαιό νόημά τους». Σχολιάζοντας το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για ενιαία κεντροαριστερά και έχουν αποτύχει, τόνισε ότι «αυτή τη προσπάθεια θα καρποφορήσει γιατί δεν θέλει να διαλύσει αλλά να συνθέσει. Δεν θέλει να πάει απέναντι στην ιστορία της παράταξης, αλλά να την ανανεώσει».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες η πρώην υπουργός τόνισε ότι δεν συμφωνεί γενικά με το αίτημα των εκλογών και σημειώνει ότι «έξι πρωθυπουργοί σε 5 χρόνια και συνεχείς εκλογές για την ικανοποίηση των αναγκών της αντιπολίτευσης, κανένα καλό δεν έφεραν». Εκτίμησε όμως ότι «τα αδιέξοδα στα οποία η ίδια η κυβέρνηση μας οδηγεί, θα τις φέρουν γρήγορα», ενώ δεν αποκλείει το δημοψήφισμα τονίζοντας ότι «το απρόβλεπτο είναι μέρος της εκλογικής τακτικής του κ. Τσίπρα».

Για το καυτό ζήτημα, δηλαδή την επανένωση του χώρου και τον νέο πολιτικό φορέα, η πρώην υπουργός υποστήριξε: «Το 2009 το ΠΑΣΟΚ πήρε 3 εκατ. ψήφους, ενώ το 2015 μόλις 340 χιλ.

Σήμερα πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες, μετά τα όσα έγιναν και την αποκάλυψη του συριζαίικου ψέματος δηλώνουν πολιτικά άστεγοι. Πολλοί από αυτούς λένε με απλά λόγια: ενωθείτε, πείτε αλήθειες, βάλτε πλάτη να μπει η χώρα στις ράγες ξανά. Να γίνει κάτι νέο που θα παλέψει με γνώση, ειλικρίνεια και αποτελεσματικότητα για να βγει η πατρίδα από το αδιέξοδο. Αυτή την προσπάθεια θα κάνουμε, πολλοί άνθρωποι μαζί, και θα καρποφορήσει, γιατί δεν θέλει να διαλύσει αλλά να συνθέσει. Δεν θέλει να πάει απέναντι στην ιστορία της παράταξης αλλά να την ανανεώσει. Δεν θέλουμε να διαλύσουμε τα κόμματα, όπως διαβάζω σε διάφορα σχόλια υπερσυναισθηματικών, θέλουμε να δοθεί νέα πνοή, με νέο κόμμα, πρώτα για την πατρίδα και μετά για τον χώρο. Όσοι θέλουν τα μικρά βασίλεια, με όποιο κόστος, κάνουν λάθος».

Ο οδικός χάρτης
Η κα Διαμαντοπούλου ξεκαθάρισε πως ακόμη δεν έχουν γίνει συζητήσεις με τα κόμματα ξεχωριστά και ανέφερε τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει η κίνηση μαζί με τους Φλωρίδη και Ραγκούση: «Οι συζητήσεις θα γίνουν πρώτα με τους πολίτες σε διάφορες πόλεις και φυσικά θα λάβουμε υπόψη κάθε νεωτερική πρόταση προσώπων, κινήσεων και βέβαια των κομμάτων του χώρου. Θα ακολουθήσει πρόσκληση με οδικό χάρτη, που θα καταλήγει σε συντακτική συνέλευση και εκλογή αρχηγού από τη βάση. Θεωρώ θετικό ότι και το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει ανάλογη απόφαση στο Συνέδριό του και το Ποτάμι έχει δηλώσει διά του αρχηγού του ανάλογη πρόθεση και οι κινήσεις για τη σοσιαλδημοκρατία έχουν πρόσφατα ανακοινώσει σχετικές θέσεις, αλλά και η ΔΗΜΑΡ.

Αν όλοι και κυρίως οι πολίτες έχουμε κοινό στόχο, δεν θα μας εμποδίσουν τα διαδικαστικά ούτε βέβαια η φιλολογία περί πολλών ηγετών. Πιστεύω ότι είμαστε πλέον ώριμοι και έτοιμοι γι’ αυτό».
Αναφορικά με την οργανωτική και πολιτική συγκρότηση του νέου αυτού φορέα, θα παραπέμπει στο μοντέλο του συνεδρίου που έγινε το 1971 Στην κοινότητα Επινέ (σ.σ. στα βόρεια προάστια του Παρισιού), όπου διάσπαρτες σοσιαλιστικές, σοσιαλδημοκρατικές, εναλλακτικές, αυτοδιαχειριστικές, φιλελεύθερες, κεντρώες, ακόμη και αριστερίστικες δυνάμεις συνενώθηκαν υπό τον Φρανσουά Μιτεράν και αναδείχθηκαν σε κυβερνητική παράταξη τις επόμενες δεκαετίες.

Έτσι, πρόθεση είναι να υπάρξει η διεξαγωγή ενός τέτοιου ιδρυτικού συνεδρίου από μηδενική βάση, όπου θα συζητηθούν όλα, όπως το προγραμματικό πλαίσιο, η φυσιογνωμία, το όνομα, τα σύμβολα, η οργανωτική δομή και εκλογή ηγεσίας μέσω ανοικτής διαδικασίας, ενώ θεωρείται ότι όσο περισσότεροι πάρουν μέρος τόσο μεγαλύτερη θα είναι η συμμετοχή των πολιτών στην ψηφοφορία που, όπως συζητιέται, μπορεί να είναι ηλεκτρονική.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, που εδώ και καιρό είναι ενήμεροι για τις διεργασίες, επίσημα δείχνουν να αδιαφορούν, ενώ ανεπίσημα ορισμένοι φαίνεται να ανησυχούν. Από τη μια πλευρά υπάρχουν στελέχη που υποβαθμίζουν τη σχετική πρωτοβουλία, προβλέποντας μάλιστα ότι το εγχείρημα δεν θα έχει κοινωνική απήχηση, ενώ στον αντίποδα άλλα στελέχη εκφράζουν έντονο προβληματισμό, καθώς αντιλαμβάνονται ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να δημιουργήσει φυγόκεντρες τάσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στην κατεύθυνση αυτή βρίσκονται αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜ.ΑΡ., των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία –αποτελεί τον τρίτο πυλώνα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης– αλλά και αρκετά στελέχη προερχόμενα από τον εκσυγχρονιστικό χώρο. Στη Χαριλάου Τρικούπη μάλιστα προκάλεσε εκνευρισμό η συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» με τον Γ. Ραγκούση που, όπως διοχετεύθηκε στον Τύπο, όχι μόνο «συζήτησαν ζητήματα που έχουν σχέση με τις προσπάθειες για την ενότητα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης», αλλά συμφώνησαν ότι «στην κρίσιμη αυτή φάση για τη χώρα και των αδιεξόδων της κυβερνητικής πολιτικής, είναι πλέον η ώρα των αποφάσεων που θα οδηγήσουν, με την άμεση και ενεργή συμμετοχή των πολιτών, στη δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης με την οργάνωση ενός ανοιχτού, δημοκρατικού συνεδρίου και με την εκλογή ηγεσίας από τη βάση».

Ανάλογο κλίμα υπήρξε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του συντονιστικού της ΔΗΣΥ, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν φωνές που έκαναν λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στην οργανωτική συγκρότηση της Συμπαράταξης, ζητώντας πιο αποφασιστικά βήματα, ενώ άλλα στελέχη επανέφεραν το ζήτημα του ιδρυτικού συνεδρίου, με τη Φώφη Γεννηματά ωστόσο να παρεμβαίνει, κάνοντας λόγο για συνέδριο Συμπαράταξης και όχι παράταξης, κλείνοντας έτσι τη συζήτηση πριν καν αυτή ανοίξει.

Από τη Θεσσαλονίκη
Η νέα πολιτική πρωτοβουλία των τριών πρώην υπουργών κάνει ποδαρικό από τη Θεσσαλονίκη, όπου έχει προγραμματιστεί η πρώτη εκδήλωση την Κυριακή 15 Ιανουαρίου. Πρόκειται για την πρώτη από τις πέντε ανάλογες εκδηλώσεις οι οποίες θα γίνουν το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου σε ισάριθμες πόλεις.Επόμενοι σταθμοί θα είναι η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, ενώ ο κύκλος θα ολοκληρωθεί με μια μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα.

Όλες οι εκδηλώσεις θα φέρουν τον τίτλο «Ώρα αποφάσεων για το νέο ενιαίο κόμμα της προοδευτικής παράταξης» και γίνονται προκειμένου να μετρηθεί η απήχηση του νέου αυτού εγχειρήματος σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η διπλή πίεση προκαλεί εκνευρισμό στη Φώφη

Η πρωτοβουλία των Διαμαντοπούλου – Φλωρίδη – Ραγκούση έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην κα Γεννηματά, η οποία προσφάτως σε συνεδρίαση στη Χαριλάου Τρικούπη έκανε υποτιμητικά σχόλια λέγοντας «για ποια ανανέωση μιλάτε; Ήμουν παιδούλα ακόμη όταν αυτοί ήταν υπουργοί». Όμως δεν είναι μόνο η κίνηση των τριών πρώην υπουργών για την οποία στην ηγετική ομάδα του Κινήματος λένε «ας μετρήσουν τις δυνάμεις τους στην κοινωνία, να διαλυθούν και οι τελευταίες ψευδαισθήσεις ότι μπορούν έτσι απλά τρεις να φτιάξουν εκ του μηδενός προοδευτικό κίνημα στην Ελλάδα, και εδώ είμαστε, και το 2017, να τα ξαναπούμε».

Η κα Γεννηματά, η οποία προσπαθεί να περιχαρακώσει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, είδε με την αυγή του νέου έτους δημοσιεύματα προερχόμενα από το Μαξίμου, τα οποία κάνουν λόγο για συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση Τσίπρα. Εξάλλου πληθαίνουν οι αναφορές στην Κουμουνδούρου τού στυλ «το ΠΑΣΟΚ της Φώφης δεν είναι ίδιο με αυτό με αυτό του Βενιζέλου».

Κι όπως επισημαίνουν οι κύκλοι του Μαξίμου, η πρώτη ένδειξη «καλής θέλησης» έγινε από το ΠΑΣΟΚ, με τη στάση που κράτησε για την επανασυγκρότηση του ΕΣΡ, τελευταία όμως διαπιστώθηκε η θετική στάση της Φ. Γεννηματά και στην ψήφιση των μέτρων κοινωνικής στήριξης συνταξιούχων και νησιωτών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φείδεται επιθέσεων κατά της κυβέρνησης, ότι όπου βρει την ευκαιρία δεν ασκεί σκληρή, κάποιες φορές σκληρότατη, κριτική. Το αντίθετο, αλλά, όπως αναγνωρίζει στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Για λόγους πολιτικής επιβίωσης της κας Γεννηματά πρωτίστως, και ενώ πάντα καιροφυλακτεί και ο κ. Βενιζέλος.

Επιπλέον, στη σημερινή πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση πιστώνουν διάφορα πράγματα: πρώτον, ότι η ίδια και το κόμμα το οποίο ηγείται δεν έχουν γίνει δορυφόροι του Κυριάκου Μητσοτάκη, επίσης ότι εκείνη δεν έχει γίνει παρακολούθημα, ούτε του προκατόχου της, αλλά ούτε και διάφορων παλαιών εκσυγχρονιστών που επιχειρούν, από τη δική τους σκοπιά πάντα, να αναμορφώσουν τον χώρο της κεντροαριστεράς.

Η προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όπως λένε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, υπερβαίνει τα ελληνικά σύνορα. Ο λόγος, ασφαλώς, για την προσπάθεια προσέγγισης σοσιαλδημοκρατίας και αριστεράς. Εδώ κομβικό ρόλο έχει παίξει η συνειδητοποίηση, εκ μέρους της σοσιαλδημοκρατίας, ότι η συμπόρευση με την ευρωπαϊκή δεξιά ούτε την Ευρώπη ωφέλησε, ούτε καλά εκλογικά αποτελέσματα έφερε για τους σοσιαλδημοκράτες. Εδώ και λίγους μήνες ζούμε, δε, την ιδιορρυθμία ο Αλέξης Τσίπρας, παρ’ ότι από τους πρωταγωνιστές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, να συμμετέχει στις συναντήσεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Σε ρόλο παρατηρητή βέβαια, αλλά δίπλα με τη Φ. Γεννηματά ακούει τους Ευρωπαίους να του λένε ότι «πραγματικός του σύμμαχος δεν μπορεί παρά να είναι το ΠΑΣΟΚ και όχι ένα λαϊκιστικό κόμμα της δεξιάς», όπως χαρακτηρίζουν στις Βρυξέλλες τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Κλειδί στις διεργασίες αποτελεί ο Θεοδωράκης

Στις διεργασίες που συντελούνται συμμετέχει και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος αναφορικά με το μέλλον του κόμματός του, ξεκαθαρίζει ότι το Ποτάμι δεν θα γίνει συμπλήρωμα κανενός παλαιού κόμματος, ενώ δηλώνει έτοιμος να συμβάλει προκειμένου να δημιουργηθεί κάτι μεγάλο στο Κέντρο από το μηδέν.

Μαζί με τα στελέχη του Ποταμιού παρακολουθούν στενά το όλο εγχείρημα, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού σταθμίζει τη σοβαρότητα που θα έχουν οι προσπάθειες αυτές και τα πρόσωπα που θα εμπλακούν, καθώς αυτό που δεν θέλει επ’ ουδενί είναι να φανεί ότι ο ίδιος και τρεις πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ προχωρούν στη δημιουργία νέου κόμματος. Σύμφωνα πάντως με καλά γνωρίζοντες, η στάση που θα κρατήσει ο επικεφαλής του Ποταμιού θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πορεία των εξελίξεων.

Μάλιστα, για να επιβεβαιωθεί αυτό, αξίζει να αναφερθούμε και στο άρθρο του κ. Θεοδωράκη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε ενημερωτική ιστοσελίδα, όπου παρουσίασε 14 δράσεις του Ποταμιού για να αναδείξει τη διαφορά που έχει το Ποτάμι, τόσο από τον λαϊκίστικο κυβερνητικό συνασπισμό όσο και από τα παλιά κόμματα εξουσίας.

Μεταξύ άλλων στις δράσεις που ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν η πρόταση που καταργεί τον νόμο Τσοχατζόπουλου, βάσει του οποίου τα πολιτικά γραφεία των εκάστοτε κυβερνητικών είναι δημόσιες υπηρεσίες. Η κατάθεση πρότασης για το ασφαλιστικό με σύστημα τριών πυλώνων που περιλαμβάνει και την ιδιωτική ασφάλιση. Η προσπάθεια να εμποδιστεί η υποβάθμιση της διαύγειας. Κι όπως επισήμανε χαρακτηριστικά: «Τελικά, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψήφισαν υπέρ της υποβάθμισης ενώ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ απείχαν».

Επίσης το Ποτάμι κατέθεσε πρόταση για το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, αλλά και για τη δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων που ζουν εκτός Ελλάδας. Κατέθεσε σχέδιο νόμου για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Και όπως λέει ο επικεφαλής του Ποταμιού: «Υπερασπιζόμαστε τη λογική και τις φρέσκες ιδέες που πάνε τη χώρα έστω και ένα βήμα μπροστά. Δεν έχουμε παρωπίδες και δεν διστάζουμε να επιτεθούμε σε κάθε είδους λαϊκισμό. Και βέβαια αυτά που θέλουμε για το κράτος τα κάνουμε στο Κίνημά μας. Αντί να πάρουμε γνωστούς και φίλους, απευθύναμε ανοιχτή πρόσκληση στους δημοσίους υπαλλήλους και στελεχώσαμε τα γραφεία μας στη Βουλή με επαΐοντες. Ανταποκρίθηκαν 131 υπάλληλοι με εξαιρετικά βιογραφικά –όλοι άγνωστοι στο Ποτάμι– και έτσι επιλέξαμε τους 15 που συγκρότησαν το Κέντρο Υποστήριξης Κοινοβουλευτικής Ομάδας».

Ο ίδιος πάντως έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι διατεθειμένος να θυσιάσει την αυτονομία του Ποταμιού για κάτι μεγαλύτερο. «Εάν υπάρχουν συνθήκες για να δημιουργηθεί ένα νέο κίνημα, που και εμείς θα δώσουμε συνεισφορά, τότε θα το κάνουμε», δήλωσε πρόσφατα.

Άγνωστο τι θα κάνουν οι λοιποί συγγενείς
Βέβαια, υπάρχουν κι άλλοι παίκτες σε αυτόν τον χώρο που προς το παρόν δεν έχουν πάρει θέση. Για παράδειγμα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις συζητήσεις που γίνονται, αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένος να συμμετάσχει. Παρακολουθεί, αλλά από απόσταση, τις διεργασίες, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στον «Κύκλο Ιδεών» που έχει συγκροτήσει, διοργανώνοντας εκδηλώσεις και συζητήσεις, με έμφαση στα πολιτικά ζητήματα της χώρας.

Τον δικό της δρόμο τραβάει η Δημοκρατική Ευθύνη –Αλέκος Παπαδόπουλος, Θωμάς Παπαλιάγκας κ.ά.– με την κίνηση να ετοιμάζεται για το ιδρυτικό της συνέδριο.
Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η στάση του Γιώργου Παπανδρέου. Στελέχη του επιμένουν ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα έχει αυτόνομη παρουσία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα