Το ελληνικό χρέος θα φτάσει στο 275% το 2060

Σε δυσθεώρητα ύψη θα φτάσει το χρέος της Ελλάδας το 2060. Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ σε έκθεσή τους μιλούν για εκρηκτική εκτίναξη του χρέους , το οποίο εκτιμούν ότι θα φτάσει το 275% του ΑΕΠ τα επόμενα 43 χρόνια λέγοντας ότι « σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα χρωστά 3 φορές το ΑΕΠ της εάν δεν υπάρξει μείωση του χρέους της».

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times οι δανειστές πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψειν τον «εκρηκτικό» χαρακτήρα του ελληνικού χρέους και την βιωσιμότητα του.

Η έκθεση του ΔΝΤ που θα παρουσιαστεί επισήμως προς εξέταση στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου στις 6 Φεβρουαρίου οπότε και θα συζητηθεί η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των «Financial Times, θα πρέπει να υπάρξει «σαφής ανακούφιση του ελληνικού χρέους», το οποίο χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και μάλιστα η εικόνα του δεν αναμένεται να βελτιωθεί ακόμη και εάν εφαρμοστούν οι επιπλέον μεταρρυθμίσεις που προτείνει το ίδιο το Ταμείο.

Πέραν όλων των άλλων το βασικό πρόβλημα που δημιουργεί η παραπάνω εκτίμηση είναι ότι, με δεδομένο τον κανονισμό του, το ΔΝΤ ακόμη και εάν το επιθυμεί δεν μπορεί να έχει ουσιαστική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι το οποίο θα επιφέρει το λιγότερο αναστάτωση σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης και κυρίως στο Βερολίνο.

«Ακόμη και με τις φιλόδοξες πολιτικές που έχουν συμφωνηθεί προς εφαρμογή, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από το πρόβλημα του χρέους», υπογραμμίζεται στην έκθεση και προστίθεται ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να προχωρήσουν σε μία γενναιόδωρη αναδιάρθρωση του χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο».

Βάσει των εκτιμήσεων του ΔΝΤ το ελληνικό χρέος θα φθάσει στο 170% του ΑΕΠ έως το 2020, θα «υποχωρήσει» στο 164% έως το 2022 αλλά κατόπιν «θα καταστεί εκ νέου εκρηκτικό φθάνοντας στο 275% του ΑΕΠ έως το 2060».

Παράλληλα, όμως, οι οικονομολόγοι του Ταμείου σπεύδουν να αποδεχθούν «τις σκληρές θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες» και ζητούν εκ νέου χαλάρωση των σκληρών δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί από τους Ευρωπαίους στο τρίτο Μνημόνιο. Παραμένουν σταθεροί στις αντιλήψεις τους για την άμεση ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα και βελτιώσεων στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό της χώρας αλλά και στο ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα «δίχτυ ασφαλείας» για τους λιγότερο προνομιούχους.

Όμως, όπως άλλωστε υπογραμμίζεται και στο δημοσίευμα των «FT», το χρέος παραμένει ένα «λεπτό πολιτικό ζήτημα» κυρίως για τη Γερμανία και μάλιστα σε μία περίοδο όπου η A. Merkel βρίσκεται αντιμέτωπη με μία δύσκολη εκλογική διαδικασία.
Την ίδια ώρα, βέβαια, οι Ευρωπαίοι θεωρούν απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ, όπως τονίστηκε και από τον Dijsselbloem, μετά το πρόσφατο Eurogroup.

«Ορισμένα κράτη-μέλη θεωρούν απόλυτα απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Το μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη έγκειται και στο γεγονός ότι το 2017 αποτελεί έτος εκλογών, αρχής γενομένης από την Ολλανδία που είναι προγραμματισμένες για τις 15 Μαρτίου και τη Γαλλία στις αρχές Μαΐου και φυσικά στη Γερμανία στις 24 Σεπτεμβρίου 2017.

Τέλος οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ υπογραμμίζουν ότι μέσα στο 2017 το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά 2,7% μετά την στροφή προς την ανάπτυξη που έκανε το 2016.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα