Το εναλλακτικό σχέδιο για τις εισφορές αν πέσουν έξω τα έξοδα

Εναλλακτικό σχέδιο για τις εισφορές αν πέσουν έξω τα έσοδα αφού στο τραπέζι έχει ο ΕΦΚΑ αφού μπαίνει στο τραπέζι  η αύξηση της χαμηλότερης κλίμακας εισφορών.

Ειδικότερα, εισφορές που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα καλούνται να πληρώσουν έως το τέλος του μήνα πάνω από 1,5 εκατ. ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, αλλά και μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση.
Οι αλλαγές, σε συνδυασμό με την τεράστια σύγχυση που επικρατεί στους κόλπους των ασφαλισμένων θα έχουν ακριβώς το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση της εισπραξιμότητας του υπερταμείου και θα μειώσουν τα έσοδα.

Στην υπόθεση των ασφαλιστικών εισφορών μπερδεύονται εισοδήματα των δύο τελευταίων ετών, εκπτώσεις σε ορισμένες μόνο κατηγορίες ασφαλισμένων, μεταβατικές περίοδοι επίσης μόνο σε κάποιες συγκεκριμένες ομάδες, αλλά και απροσδιόριστες παράμετροι όπως η φύση της απασχόλησης, αν δηλαδή είναι διαρκής ή ευκαιριακή, καθώς βέβαια και ο αριθμός των εργοδοτών. Σε όλο αυτό το αλαλούμ, μεγάλοι χαμένοι θεωρούνται όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών από έναν ή το πολύ δύο εργοδότες.

Οι στόχοι του ΕΦΚΑ

Ο ΕΦΚΑ έχει θέσεις τους εξής στόχους για τις εισπράξεις:

-100 εκατ. ευρώ το μήνα από τους πρώην ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.
-60 εκατ. ευρώ από τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ.
-30 εκατ. ευρώ από τους αγρότες.
Ωστόσο σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, στο υπουργείο Εργασίας περιμένουν να δουν τα λεφτά που θα εισπράξουν και ετοιμάζουν νέο σχέδιο.
Αν τα έσοδα του πρώτου και του δεύτερου μήνα πέσουν κάτω από τα 189 εκατ. ευρώ, τότε θα σημάνει συναγερμός για εναλλακτικό σχέδιο.
Το σχέδιο Β περιλαμβάνει:
-Εκπτώσεις ή διευκολύνσεις στις εισφορές για όσους καλούνται να πληρώσουν διπλάσιο και τριπλάσιο ποσό από αυτό που πλήρωσαν έως και τον Δεκέμβριο.
-Έλεγχοι και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε όσους βάσει εισοδήματος ανήκουν στα κατώτατα ποσά εισφορών και παρόλα αυτά δεν τις πληρώνουν.
-Κατάργηση των εκπτώσεων στα χαμηλά ποσοστά εισφορών ώστε όλοι να έχουν 20% χωρίς μεταβατική περίοδο.
-Στο τραπέζι μπαίνει η αύξηση της χαμηλότερης κλίμακας εισφορών

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα