Το Ιταλικό δημόσιο ο κύριος μέτοχος της Monte dei Paschi di Siena

Στα χέρια του Ιταλικού δημοσίου πέρασε η ιστορική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena, καθώς το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε το έμβασμα για την ανακεφαλοποίηση της. Έτσι με τα 3,85 δισεκατομμύρια ευρώ, που κρίθηκαν αναγκαία για να διασωθεί, η Monte dei Paschi σε ποσοστό 53,5% του κεφαλαίου της ανήκει στο ιταλικό δημόσιο.

Μία άλλη χρηματοδοτική ένεση προς την τράπεζα, αναφέρει η La Repubblica την οποία επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αφορά τη μετατροπή σε κεφάλαιο δευτερευουσών μετοχών της ΜPS, «οι οποίες θα είναι πλήρως προεγγεγραμμένες» και το ύψος τους θα ανέρχεται στα 4,47 δισ. ευρώ, όπως απαιτεί η αρχή του επιμερισμού των βαρών, η οποία επιτάσσει στους μετόχους και τους πιστωτές μίας τράπεζας να επωμίζονται τις απώλειές της σε περίπτωση κρίσης.

Η κατάθεση των απαιτούμενων κεφαλαίων για την επιβίωση της MPS συνδέεται με την τελική έγκριση της διαδικασίας για τη διάσωσή της από την ΕΚΤ, η οποία κατέστη δυνατή έπειτα από μία σκληρή διαπραγμάτευση και χειρισμούς διάρκειας ενός έτους. Στα πλαίσια των υποχρεώσεων που θα πρέπει να καλυφθούν ώστε να δώσει την έγκριση της η ΕΚΤ έχει επιβάλλει στην τράπεζα να απεξαρτηθεί από τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της, ιδίως του περιώνυμου χαρτοφυλάκιου Atlante II, τα οποία πρόσφατα εκποιήθηκαν έναντι 27 δισ. ευρώ, τιμή ρεκόρ στην Ευρώπη.

Το τελευταίο στάδιο, που μόλις και έχει ολοκληρωθεί δεδομένης της αναπόδραστης διορίας της 12ης Αυγούστου που έχει ορισθεί από τις αρχές για την εξυγίανσή της, είναι εκείνο που θα επιτρέψει στο ΔΣ της τράπεζας να εγκρίνει τον ισολογισμό που είχε συνταχθεί στα τέλη Ιουνίου, κάτι που θα γίνει με διαδικασίες εξπρές μέσα στις επόμενες ώρες, ο οποίος αναμένεται να αποκαλύψει άλλα 3 δισ. ευρώ σε καθαρές απώλειες.

Απώλειες που όμως ήσαν αναμενόμενες στο πλαίσιο της υποτίμησης των πιστώσεων που έπρεπε να εκποιηθούν. Όλοι οι εμπλεκόμενοι, η τράπεζα, το ιταλικό κράτος κι η Φρανφκούρτη ευελπιστούν ότι τα παθητικά τούτα στοιχεία θα είναι τα τελευταία για την Monte dei Paschi και πως η φρικτή δεκαετία της κρίσης της, που ξεκίνησε με την απόκτηση της Banca Antonveneta, θα μπει τελικά στο αρχείο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα