Το Μαξίμου σε αμηχανία

Πριν καλά-καλά ξεδιπλωθεί η επικοινωνιακή καταιγίδα από το Μαξίμου για τα οφέλη της νέας “διαπραγματευτικής νίκης” στο Eurogroup και το ψευδές κλίμα ευφορίας που καλλιεργούσε η κυβέρνηση πλάκωσαν τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Η κυβέρνηση είναι πλέον αντιμέτωπη με σειρά ανοιχτών κοινωνικών μετώπων και με πασιφανή την αδυναμία της να χειριστεί την κατάσταση. Η απεργία των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και το τεράστιο, πολλαπλό πρόβλημα που έχει προκύψει, αλλά και το θέμα της ασφάλειας των πολιτών είναι μόνο δύο από αυτά τα μέτωπα αυτή την περίοδο.

Σε συνδυασμό δε με τη φορολογική λαίλαπα που αποκαλύπτεται αυτές τις μέρες, αφού αρχίζουν να φτάνουν μαζί με τα εκκαθαριστικά, τα επώδυνα μπιλιετάκια στους φορολογούμενους το κοινωνικό κλίμα επιβαρύνεται σοβαρά. Σε αυτά προστίθενται αφενός  η πολύ χλιαρή υποδοχή που είχε τελικά από αγορές και θεσμικούς παράγοντες η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup  και αφετέρου οι αρνητικές δημοσκοπήσεις για την πορεία της κυβέρνησης. Όλα  αυτά διαμορφώνουν, μία αποπνιχτική πολιτική και κοινωνικά ατμόσφαιρα για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Στο Μαξίμου δείχνουν αιφνιδιασμένοι και αμήχανοι για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα και τα απανωτά χτυπήματα που δέχεται η περιλάλητη στροφή στην καθημερινότητα και η διαφημισμένη διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης. Σπασμωδικές κινήσεις, ενέργειες χωρίς σωστή προετοιμασία, όπως η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρας με το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ , αλλά και αποφάσεις απελπισίας, όπως αυτή του Νίκου Τόσκα να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις στην Αθήνα,  ώστε να αποτρέψει συγκέντρωση διαμαρτυρίας αστυνομικών για το άβατο των Εξαρχείων δίνουν τον τόνο και επιβεβαιώνουν τα κυβερνητικά αδιέξοδα.

Το Μαξίμου επιχειρεί να πολιτικοποιήσει τις κοινωνικές συγκρούσεις, χρεώνοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση τις κινητοποιήσεις εργαζομένων. Είτε την απεργία των συμβασιούχων στους δήμους, είτε κι αυτή τη συγκέντρωση που τελικά ματαίωσαν οι αστυνομικοί.

Αν σε όλα αυτά προστεθούν και τα μηνύματα των δανειστών μέσω του συνεδρίου του Economist, ότι η χώρα βρίσκεται στα μισά του δρόμου, τότε όλοι αντιλαμβάνονται πως το κυβερνητικό αφήγημα περί εξόδου από το μνημόνιο σε ένα χρόνο κατέρρευσε πριν καν ξεδιπλωθεί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα