Το νέο Βέλγιο δαγκώνει!

Ιούνιος του 2007, το Βέλγιο έχει αποκλειστεί πανηγυρικά από τα προκριματικά του Euro 2008 και κατρακυλάει στην 71η πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA. Τότε ήταν που οι υπεύθυνοι του ποδοσφαίρου της συγκεκριμένης χώρας αποφάσισαν να αλλάξουν ρότα για να ανεβάσουν και πάλι το δημοφιλές σπορ όσο πιο ψηλά γίνεται σε μία χώρα που κανέναν άλλο άθλημα δεν είναι τόσο εμπορικό. Το κάποτε υπολογίσιμο Βέλγιο είχε μετατραπεί σε μία εθνική ομάδα της πλάκας, που μπορούσε να κοντράρει μόνο το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν…

Άραγε, τα κατάφεραν οι Βέλγοι ιθύνοντες; Απ’ ό,τι φαίνεται, ναι, διότι αυτό που συνέβη τον Νοέμβρη του 2015 ήταν ιστορικό. Εκείνο τον μήνα, η Εθνική ομάδα του Βελγίου σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης (όπου παρέμεινε πέντε μήνες) για να φτάσει σήμερα να θεωρείται η πέμπτη ισχυρότερη Εθνική ομάδα στον κόσμου, πίσω από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Γερμανία και τη Χιλή!

 

Η στρατηγική είχε… λάτιν επιρροές

Τι άλλαξε, όμως, στο ποδοσφαιρικό Βέλγιο την τελευταία δεκαετία και έφτασε τόσο ψηλά; Το 2007 «έπεσε» μία ιδέα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, να αρχίσουν να κρυφοκοιτάνε τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους που έδειχναν μεγαλύτερη άνεση στην παραγωγή παικτών, ενώ παράλληλα διέθεταν έναν συγκεκριμένο αγωνιστικό προσανατολισμό. Μέχρι τότε το ποδόσφαιρο του Βελγίου στηριζόταν στους λίγους γηγενείς παίκτες (τους οποίους δεν έκλεβαν οι Ολλανδοί, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί), ενώ πόνταραν και στα παιδιά από την Αφρική που μεγάλωναν στη χώρα.

Αποφασίστηκε, τότε, να αποκτήσουν οι «κόκκινοι διάβολοι» μία διαφορετική ποδοσφαιρική φιλοσοφία και να παίζει ένα ποδόσφαιρο κατοχής, και όχι τόσο ένα ποδόσφαιρο που θα στηρίζεται στα φυσικά προσόντα κάποιων συγκεκριμένων αθλητών. Το «κόλπο» έπιασε σχεδόν αμέσως και σήμερα το Βέλγιο διαθέτει στην πραγματικότητα ένα επιθετικό θωρηκτό με καταγωγή από την Αφρική –τον Λουκάκου– αλλά όλοι οι υπόλοιποι μεσοεπιθετικοί είναι κατά βάση τεχνίτες που μοιάζουν περισσότερο Λατίνοι, παρά παίκτες της παλιάς βελγικής σχολής, που συγγένευσε με τη γερμανική (ποδόσφαιρο της δύναμης). Αν εξετάσουμε τα στοιχεία των Αζάρ, Μέρτενς, Ναϊγκολάν, Καράσκο, Μιραλάς, Ντε Μπρούινε, θα διαπιστώσουμε του λόγου το αληθές.

 

Τι πρέπει να προσέξουμε σήμερα

Το Βέλγιο είναι πρώτο στον όγδοο προκριματικό όμιλο με τέσσερις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και τέρματα 21-1. Νίκησε 0-3 στην Κύπρο (δύο ο Λουκάκου, ένα ο Καράσκο), 4-0 τη Βοσνία (Αζάρ, Αλντερβέιρεντ, Λουκάκου και αυτογκόλ Σπάχιτς), 0-6 το Γιβραλτάρ (τρία ο Μπεντέκε, Βίτσελ, Μέρτες και Αζάρ) και, τέλος, τον Νοέμβρη του 2016 διέλυσε 8-1 την Εσθονία (δύο οι Λουκάκου και Μέρτενς και από ένα οι Μενιέ, Αζάρ, Καράσκο και Κλαβάν).

Αυτά είναι σκορ που θυμίζουν… Γερμανία. Στο αποψινό ματς των Βρυξελλών (21:45 ώρα Ελλάδας) θα λείπει το μεγάλο αστέρι των Βέλγων, ο Εντέν Αζάρ, και αυτό είναι σίγουρα στα υπέρ μας, όχι επειδή δεν θα βρουν κάποιον άλλον να παίξει στη θέση του, αλλά επειδή η συγκεκριμένη Εθνική δεν έχει συνηθίσει να παίζει χωρίς τον σούπερ παίκτη της Τσέλσι.

Στο τελευταίο της παιχνίδι με την Εσθονία, το Βέλγιο παρατάχθηκε με 3-4-3. Κάτω από τα γκολπόστ έπαιξε ο Κουρτουά, ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες του κόσμου, επίδοξος πρωταθλητής Αγγλίας με την Τσέλσι. Στην άμυνα αγωνίστηκε η τριάδα Βερτόγκεν (Τότεναμ), Σιμάν (Μόντρεαλ), Ντεντονκέρ (Άντερλεχτ). Στα χαφ η τετράδα Μενιέ (Παρί Σ. Ζερμέν), Ντε Μπρούινε (Μάντσεστερ Σίτι), Βίτσελ (Τιανζίνγκ Κίνας) και Καράσκο (Ατλέτικο Μαδρίτης). Μπροστά ο Αζάρ (ο οποίος θα λείψει), ο Μέρτενς (Νάπολι) και φυσικά το θωρηκτό Λουκάκου, ο στράικερ της Έβερτον.

Αντί του Αζάρ μπορεί να παίξει ο Μιραλάς, ή να διαμορφώσει ένα διαφορετικό σχήμα ο προπονητής του Βελγίου, ο Ισπανός Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, ο οποίος ανέλαβε το 2016 τους «κόκκινους διάβολους» στο ευρύτερο πλαίσιο της «μετάλλαξης» της ομάδας σε ένα πιο λάτιν σύνολο. Είναι η πρώτη φορά που η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Βελγίου επιλέγει Ισπανό προπονητή και αυτό συμπυκνώνει μέσα σε μία πρόσληψη τη γενικότερη αλλαγή φιλοσοφίας.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η γεμάτη ταλέντο ομάδα απόψε, πρέπει η Εθνική μας να βγάλει απίστευτη ομαδικότητα και να δουλέψει στις αλληλοκαλύψεις, προκειμένου να μην επιτρέψει στους Βέλγους το γρήγορο γκολ κι έτσι να τους εκνευρίσει. Στα τρία προηγούμενα ματς του ομίλου, οι αντίπαλοί μας είχαν προηγηθεί πριν από το πρώτο τέταρτο και μόνο με τη Βοσνία άργησαν να ανοίξουν το σκορ, αφού έκαναν το 1-0 στο 26΄.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα