Το πάρτι σχόλασε (πριν καν ξεκινήσει)

TA ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΗΣ «ΠΡΩΤΟ-ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΦΟΡΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»

Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου το Μαξίμου και η Κουμουνδούρου γιόρταζαν τα δύο χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Μπορεί τα πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος και μη να μην έβγαιναν πανηγυρίζοντα στα ΜΜΕ –υποσημείωναν ότι ο δρόμος είναι παραμένει ανηφορικός– ωστόσο η χαρά ήταν έκδηλη. Μάλιστα, αργά το απόγευμα της Τρίτης, παραμονή των γενεθλίων έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία το non paper με τα πεπραγμένα της διετίας της «πρωτο-δεύτερης φοράς Αριστερά».

Οι κύκλοι του Μαξίμου, λοιπόν, ενημέρωσε εαυτούς και αλλήλους –και στην περίπτωση που μας είχε διαφύγει– ότι μεταξύ άλλων η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. «απέτρεψε τη συρρίκνωση όλων των συντάξεων», ότι «χορηγήθηκε η 13η σύνταξη, συνολικού ύψους 630 εκ. ευρώ, για 1.577.4421 συνταξιούχους», ότι «υπήρξε αύξηση 5,1% της ιδιωτικής κατανάλωσης σε ετήσια βάση σε πραγματικούς όρους οικονομίας», καθώς επίσης και ότι «από το 1ο τρίμηνο του 2015 έως το 3ο τρίμηνο του 2016 το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε αντίστοιχα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες (από 26,6% σε 22,6%)».

Αδυνατούμε να αντιληφθούμε που την έχουν δει αυτή την Ελλάδα στην Ηρώδου Αττικού, αλλά έστω κι έτσι θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να ψηλαφίσουμε και τη λίστα με τα όσα ΔΕΝ έκανε η κυβέρνηση τους τελευταίους 24 μήνες που έχει αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας. Και δεν θα επικαλεστούμε ούτε τα μνημόνια που ΔΕΝ σκίστηκαν, ούτε καν την «υπερήφανη διαπραγμάτευση» που έφερε τα capital controls και το 3ο Μνημόνιο. «Μιλάει» από μόνη της η πρόσφατη ετήσια έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) αναφορικά με την οικονομική κατάσταση που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Σε αυτήν αποκαλύπτονται:

# Ότι σχεδόν οι μισές ελληνικές οικογένειες θέλουν να μεταναστεύσουν.

# Ότι 1 στις 3 οικογένειες έχει τουλάχιστον ένα άτομο στην ανεργία.

# Ότι η σύνταξη του παππού και της γιαγιάς παραμένει το κύριο εισόδημα για τα μισά νοικοκυριά και ότι 4 στα 10 νοικοκυριά ζουν με λιγότερα από €850 το μήνα αδυνατώντας να καλύψουν ακόμη και βασικές ανάγκες.

# Ότι 1 στους 4 φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του.

# Ότι το 73,5% αναμένει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής του.

Η απαρίθμηση των δυσοίωνων δημοσκοπικών ευρημάτων δεν έχει τελειωμό, την ίδια ώρα που οι δανειστές επιμένουν να ζητούν εδώ και τώρα μείωση αφορολόγητου και νέες περικοπές στις συντάξεις.

Όλα αυτά ΔΕΝ απέτρεψε η «πρώτη φορά Αριστερή» διακυβέρνηση. Αντιθέτως έβαλε ακόμη πιο βαθιά το χέρι της στις τσέπες μας υπερ-φορολογώντας τα πάντα. Για να μην ξεχνιόμαστε: Εσχάτως, στον προθάλαμο των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης μπήκαν οφείλετες που χρωστούν λιγότερα από €5.000 και οι οποίοι έως τώρα εξαιρούνταν. Όσο για τη διάσωση του ασφαλιστικού μη ρωτήσετε τον παππού με την κουτσουρεμένη σύνταξη. Ρωτήστε τους νέους επιστήμονες για τους οποίους διαφημίστηκε η έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές τους αλλά οι τελευταίοι διαπιστώσαν ότι επρόκειτο για έντοκη οφειλή ασφαλίστρων που θα πληρώσουν όταν έρθει η ώρα. Τόσο αριστερά…

Σε αυτά, λοιπόν, τα γενέθλια πολλοί θυμήθηκαν το mail Χαρδούβελη και την 5η αξιολόγηση της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου που δεν έκλεισε ποτέ. Όσο αναπόφευκτη κι αν μοιάζει η σύγκριση μεταξύ του τι διαπραγματευόμασταν τότε και του πού βρισκόμαστε σήμερα, δεν πρόκειται να μάθουμε ποτέ τι θα γινόταν, δικαιώνοντας ότι η ιστορία δεν γράφεται με τα «αν». Γράφεται όμως με τα λάθη. Και τα λάθη της τελευταίας διετίας ήταν τόσα πολλά που τελικά το πάρτι είχε σχολάσει πριν καν αρχίσει…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα