Το πάτησε ξανά ο Κιμ: Νέα εκτόξευση πυραύλου – Πέρασε πάνω από την Ιαπωνία

Το πάτησε ξανά το κουμπί ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Συναγερμός σήμανε ξανά στο πλανήτη αφού το πρωί της Παρασκευής  η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε νέο πύραυλο που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, 18 μέρες μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου (στις 29 Αυγούστου) ο οποίος πέρασε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας και κατέπεσε στον Ειρηνικό.

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από τη Βόρεια Κορέα στις 06.57 ώρα Ιαπωνίας (00.57 ώρα Ελλάδας), πέταξε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο στις 07.06 τοπική ώρα (01.06 ώρα Ελλάδας) και έπεσε στη θάλασσα στις 07.16 (01.16 ώρα Ελλάδας) περίπου 2.000 χλμ. ανατολικά του ακρωτηρίου Ερίμο, πρόσθεσε ο Σούγκα.

Οι ιαπωνικές Αρχές, τόνισαν ότι το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης J-Alert ενεργοποιήθηκε σε πολλές περιοχές στο βόρειο τμήμα του αρχιπελάγους.

Νωρίτερα το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι εκτοξεύθηκε πύραυλος άγνωστου τύπου από την περιοχή Σουνάν της πρωτεύουσας της Βόρειας Κορέας, της Πιονγκγιάνγκ, και πέταξε προς τα ανατολικά.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ αναλύουν τις λεπτομέρειες σχετικά με την εκτόξευση, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στη Σεούλ.

Η προεδρία της Νότιας Κορέας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας.

Η εκτόξευση καταγράφεται μία ημέρα αφού η Πιονγκγιάνγκ απείλησε να «βυθίσει» την Ιαπωνία και να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε «στάχτες» ρίχνοντάς την στο «σκοτάδι» μετά την υιοθέτηση μιας νέας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία εγκρίθηκε η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας σε αντίποινα για την πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε την 3η Σεπτεμβρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε ότι δεν έχει καμιά ένδειξη πως συντρίμμια του πυραύλου έπεσαν στην ιαπωνική επικράτεια.

Ο Σούγκα, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία της ιαπωνικής κυβέρνησης για την εκτόξευση, τόνισε ότι το Τόκιο θα αποφασίσει για την προσήκουσα αντίδραση σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας σημείωσε επίσης ότι θα ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα για την προστασία της ασφάλειας του ιαπωνικού λαού.

Ο πύραυλος, διευκρίνισε ο Γιοσιχίντε Σούγκα, έπεσε στη θάλασσα 2.000 χλμ. ανατολικά της χερσονήσου Ερίμο στη νήσο Χοκάιντο.

Οι προκλήσεις της Β. Κορέας οδηγούν σε περαιτέρω απομόνωσή της

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν δήλωσε ότι το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει η νέα εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα είναι η περαιτέρω διπλωματική και οικονομική απομόνωση της Πιονγιάνγκ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος προειδοποίησε για δυνητικές νέες απειλές για τη χώρα του και τον κόσμο.

«Ο πρόεδρος Μουν διέταξε αξιωματούχους να αναλύσουν εκτενώς και να προετοιμαστούν για νέες δυνητικές βορειοκορεατικές απειλές, όπως επιθέσεις με ηλεκτρομαγνητικό παλμό και βιοχημικά όπλα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της νοτιοκορεάτικης προεδρίας Παρκ Σου Χιούν κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών.

Ενημερώθηκε ο Τραμπ

Για τη νέα εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα ενημερώθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όπως γνωστοποίησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ήταν ο γενικός γραμματέας της αμερικανικής Προεδρίας, ο στρατηγός ε.α. των Πεζοναυτών Τζον Κέλι, αυτός που ενημέρωσε τον πρόεδρο Τραμπ, διευκρίνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Τι πύραυλος εκτοξεύτηκε

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τάρο Κόνο δήλωσε ότι θεωρεί πως ο πύραυλος ο οποίος εκτοξεύθηκε από τη Βόρεια Κορέα ήταν ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM), δοθέντος του βεληνεκούς του, μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK.

Αντίθετα ο στρατός των ΗΠΑ, που επιβεβαίωσε ότι κατέγραψε την εκτόξευση και παρακολούθησε την τροχιά του πυραύλου, έκανε λόγο για έναν βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς κι εκτίμησε ότι δεν αποτελούσε απειλή για το Γκουάμ ή κάποιο άλλο τμήμα του αμερικανικού εδάφους.

Σύμφωνα με τον στρατό της Νότιας Κορέας, ο πύραυλος έφθασε σε υψόμετρο 770 χλμ. και κάλυψε απόσταση 3.700 χλμ., κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να πλήξει το νησί Γκουάμ, περιοχή των ΗΠΑ όπου βρίσκονται σημαντικές στρατιωτικές βάσεις.

Ρεξ Τίλερσον: Κίνα και Ρωσία να αναλάβουν δράση ενάντια στη Βόρεια Κορέα

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον απαίτησε η Κίνα και η Ρωσία να αναλάβουν άμεσα δράση «από μόνες τους» εναντίον της Βόρειας Κορέας, μετά τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ.

«Η Κίνα προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου (που καταναλώνει) η Βόρεια Κορέα. Η Ρωσία είναι ο βασικός εργοδότης των Βορειοκορεατών που δουλεύουν καταναγκαστικά», υπογράμμισε ο Τίλερσον σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η Κίνα και η Ρωσία πρέπει να δείξουν ότι δεν ανέχονται αυτές τις θρασείες εκτοξεύσεις πυραύλων και να αναλάβουν δράση από μόνες τους», προστίθεται στην ανακοίνωση του αμερικανού ΥΠΕΞ.

Ιάπωνας πρωθυπουργός: Να εφαρμοστούν αυστηρά οι κυρώσεις

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε δήλωσε την Παρασκευή ότι οι κυρώσεις τις οποίες επέβαλε πριν από λίγες ημέρες το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην Ιαπωνία πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Άμπε τόνισε ότι η Ιαπωνία «δεν θα ανεχθεί ποτέ τις επικίνδυνες, προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας, οι οποίες απειλούν την παγκόσμια ειρήνη», μετά τη νέα εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου ο οποίος πέρασε πάνω από την ιαπωνική νήσο Χοκάιντο νωρίτερα σήμερα πριν καταπέσει στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού.

Ο Άμπε, ο οποίος μόλις επέστρεψε στο Τόκιο έπειτα από μια επίσκεψη στην Ινδία, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να στείλει ένα σαφές, ισχυρό μήνυμα στη Βόρεια Κορέα, η οποία «συνεχίζει τις σκανδαλώδεις ενέργειές της».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα