Το πρώτο… αίμα!

Ο κύβος ερρίφθη για τον Ολυμπιακό που σε μερικές ημέρες ρίχνεται στη μάχη των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου η τύχη έφερε στο δρόμο του έναν ιδιαίτερο αντίπαλο.

Παρά τη γεωγραφική συρρίκνωση των Σέρβων η Παρτιζάν εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο μέγεθος στην ποδοσφαιρική γειτονιά των Βαλκανίων. Μαζί με τον Ερυθρό Αστέρα πρωταγωνιστούν  κάθε χρόνο στη σερβική λίγκα κι έχει πολυετή εμπειρία από προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ιδαίτερη σαν αντίπαλο του Ολυμπιακού την καθιστά η αδελφοποίησή της με τον ΠΑΟΚ, τόσο σε επίπεδο διοικήσεων, όσο και οπαδών. Η συνεργασία, μάλιστα, των οργανωμένων φαίνεται πως έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που… μαχαιροβγάλτες οπαδοί της Παρτιζάν βρέθηκαν τον περασμένο Μάιο στον τελικό του Κυπέλλου στο Πανθεσσαλικό, πρωταγωνιστώντας στα επεισόδια που έγιναν εκεί. Η ίδια η αστυνομία αναφέρει στην έκθεσή της σχετικά με τα συμβάντα του Βόλου, ότι οπαδοί του σερβικού συλλόγου «έδρασαν υποστηρικτικά, προς τους οπαδούς του ΠΑΟΚ».

Όπως, λοιπόν, ο ΠΑΟΚ είναι για τους υποστηρικτές της Παρτιζάν ο «Έλληνας αδελφός», ο Ολυμπιακός είναι ο «Έλληνας εχθρός» επειδή εκτός από την αντιπαλότητα με τους Θεσσαλονικείς είναι αδελφοποιημένος με τον… μισητό Ερυθρό Αστέρα. Ευτυχώς που η UEFA είναι ενήμερη για όλα τα παραπάνω και η πρόθεσή της να απαγορεύσει τη μετακίνηση των οπαδών είναι δεδομένη.

Κάπως έτσι αυτή η βαλκανική μονομαχία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη διάσταση, πέρα από το ισχυρό οικονομικό διακύβευμα των περισσότερων από δέκα εκατομμυρίων ευρώ που θα βάλει στο ταμείο της όποια από τις δύο ομάδες καταφέρει να φτάσει στη φάση των ομίλων.

 

Ποιοτική διαφορά

 

Ανεξάρτητα από την ατμόσφαιρα εκτός γηπέδου, μέσα στο γήπεδο οι δύο ομάδες διαφέρουν σε ποιότητα κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από την αξία των ποδοσφαιριστών που συμπεριλαμβάνονται στα δύο ρόστερ.

Οι τρεις πιο ακριβοί παίκτες της Παρτιζάν, ο φορ Τζούρτζεβιτς (3,5 εκατ.) και οι Βραζιλιάνοι Λεονάρντο (3 εκατ.), Έβερτον Λουίζ (2,5 εκατ.) κοστολογούνται συνολικά 9 εκατομμύρια ευρώ, όσο δηλαδή είναι η αρχική τιμή του Φορτούνη (!), με την αξία των υπολοίπων, μεμονωμένα, να κυμαίνεται κάτω από εκατομμύριο.

Μετά και τις καλοκαιρινές προσθήκες των Βούκοβιτς, Καρσελά, Οφόε, Εμενίκε ο Ολυμπιακός υπερέχει αισθητά σε έμψυχο υλικό και κάπου εδώ μπαίνει στην εξίσωση ο βαθμός ετοιμότητας. Αναμφίβολα το γεγονός ότι οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν φέτος επίσημα ματς στα πόδια τους αποτελεί μειονέκτημα, με τους Σέρβους να βρίσκονται μισό βήμα πιο μπροστά μετά τα δύο ματς της δεύτερης προκριματικής φάσης κόντρα στην πρωταθλήτρια Μαυροβουνίου Μπούντουτσνοστ.

 

Ο προδότης Νίκολιτς

 

 

Η Παρτιζάν κατάφερε πέρυσι να επιστρέψει στο θρόνο του πρωταθλητή Σερβίας, κάτι που κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να συμβεί μετά από την αποτυχημένη πορεία στον πρώτο γύρο της κανονικής περιόδου.

Η εικόνα της μεταμορφώθηκε άρδην στο δεύτερο μισό και άγγιξε την τελειότητα στα play offs, όπου κατάφερε να… κλέψει τον τίτλο από τον Ερυθρό Αστέρα με 15 συνεχόμενες νίκες στο φινάλε!

Ο 37χρονος Μάρκο Νίκολιτς που την οδήγησε στην κορυφή, ωστόσο, είναι αυτή τη στιγμή το πιο ανεπιθύμητο πρόσωπο στο «Στάντιον Παρτιζάνα», καθώς αποδέχτηκε φέτος το καλοκαίρι τη δελεαστική πρόταση της ουγγρικής Βιντεότον και αποχώρησε.

Τον διαδέχτηκε ο 51χρονος Μίροσλαβ Τζούκιτς με τετραετή θητεία σε Ισπανικούς πάγκους (Χέρκουλες, Βαγιαδολίδ, Βαλένθια, Κόρδοβα), που αντιπροσωπεύει ένα πιο λάτιν ποδοσφαιρικό στιλ.

 

Όταν ο Στανόγεβιτς

απέκλεισε τον… Χάσι!

 

Η Παρτιζάν δεν έχει αναμετρηθεί ποτέ ξανά με τον Ολυμπιακό σε επίσημο παιχνίδι, ωστόσο υπάρχει μία απίθανη ιστορία πριν 7 χρόνια, όταν με προπονητή τον σημερινό τεχνικό του ΠΑΟΚ Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς, απέκλεισε την Άντερλεχτ που είχε βοηθό προπονητή τον Μπέσνικ Χάσι!

Τα προγνωστικά ήταν σαφώς υπέρ των Βέλγων που τότε είχαν εντυπωσιακούς παίκτες στο ρόστερ τους (Λουκάκου, Μπουσουφά, Ματίας Σουάρες, Μπίλια) και τα ποσοστά έγιναν συντριπτικά μετά το 2-2 του Βελιγραδίου.

Ωστόσο στη ρεβάνς έγινε το απίστευτο. Η Παρτιζάν προηγήθηκε με 0-2 χάρη σε δύο γκολ του Βραζιλιάνου Κλέο και παρότι το παιχνίδι πήγε στην παράταση και μετά στα πέναλτι (2-2), οι Σέρβοι προκρίθηκαν με 3-2 αφού αποδείχθηκαν πιο ψύχραιμοι στην ρώσικη ρουλέτα…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα