Το πρώτο… αυτογκόλ

Ουκ ολίγες φορές το προηγούμενο διάστημα είχαμε αναφερθεί ότι η επόμενη ημέρα του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, που βαφτίστηκε «Κίνημα Αλλαγής» από την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, θα είναι πολύ δύσκολη, καθώς καλούνται να συστεγαστούν κόμματα, κινήσεις και πρόσωπα προερχόμενα από διαφορετική αφετηρία κι έχοντας διαφορετικές επιδιώξεις.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

 Ήδη με το νέο όνομα έχουν εκφράσει την διαφωνία τους τόσο ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η ΔΗΜ.ΑΡ., όσο και ο Γιώργος Καμίνης. Ο κ. Θεοχαρόπουλος μάλιστα σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό είπε ότι «δεν ξεκινήσαμε καλά. Αν είναι να λαμβάνονται έτσι οι αποφάσεις, τότε γιατί θα κάνουμε συνέδριο; Ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς θα πρέπει να γίνει υπόδειγμα δημοκρατικής λειτουργίας». Προηγουμένως η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜ.ΑΡ., σε ανακοίνωσή της, αντέδρασε στην συμφωνία Γεννηματά – Θεοδωράκη: «Στο πλαίσιο αυτό οι αποφάσεις για τον νέο φορέα, όπως και η ονομασία, πρέπει να λαμβάνονται με συλλογικές διαδικασίες και να είναι αποτέλεσμα μιας ευρύτερης διαβούλευσης στην πορεία προς το Συνέδριο, και όχι μονομερών συμφωνιών που λαμβάνονται σε επίπεδο κορυφής χωρίς ούτε καν την απαραίτητη συνεννόηση μεταξύ κομμάτων, κινήσεων και υποψηφίων που συμμετέχουν στο εγχείρημα».

Σαφώς πιο ήπια ήταν η αντίδραση του Γιώργου Καμίνη, σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση που είχε με την Φώφη Γεννηματά, υποστηρίζοντας πως «είναι σημαντικό να λαμβάνονται οι αποφάσεις συλλογικά, με ανοιχτή επικοινωνία με τους 212.000 πολίτες που συμμετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές». Μία αναφορά που ερμηνεύεται ως έμμεση έκφραση ενόχλησης για την απόφαση της κας Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη να ανακοινώσουν το «Κίνημα Αλλαγής» ως το όνομα του νέου φορέα. «Όλα είναι προσωρινά μέχρι το συνέδριο. Αυτό είναι κυρίαρχο», είπε με νόημα ο δήμαρχος Αθηναίων για το όνομα του νέου φορέα.

 «Θα είναι μόνιμο»

Πάντως, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν για το νέο όνομα, πηγές πλησίον των δύο αρχηγών τονίζουν πως το «Κίνημα Αλλαγής» θα είναι το οριστικό όνομα του νέου φορέα, κάτι που θα επικυρωθεί και στο συνέδριο. Ας μην ξεχνάμε ότι υπέρ του συγκεκριμένου ονόματος έχουν ταχθεί και οι Γιώργος Παπανδρέου και Νίκος Ανδρουλάκης.

Κι όπως εξηγούν, το συγκεκριμένο όνομα επιλέχθηκε για να στείλει ένα μήνυμα προς τους ψηφοφόρους που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ για τον ΣΥΡΙΖΑ και ο στόχος του νέου φορέα είναι να τους επαναπατρίσει. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμούν πως θα πετύχουν και την αύξηση της δύναμης του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και το ροκάνισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ας μη λησμονούμε ότι ο νέος φορέας θέλει να αποτελέσει τον πυλώνα της Κεντροαριστεράς και για να το επιτύχει θα πρέπει να εκτοπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οπότε, οι υποστηρικτές του ονόματος «Κίνημα Αλλαγής» θα επιμείνουν και το πιθανότερο είναι ότι τελικά θα καταφέρουν να κάμψουν τις όποιες αντιδράσεις υπάρχουν. Βέβαια, για να πούμε και του στραβού το δίκιο, η κα Γεννηματά μάλλον άργησε να ενημερώσει και το μήνυμα που πέρασε προς τα έξω είναι ότι «συναποφασίζω εγώ με τον Σταύρο», κάτι που αναμφίβολα προκάλεσε και τις πρώτες τριβές. Ας μην ξεχνάμε ότι πλην των δύο (Φώφη – Σταύρος) όλοι οι άλλοι ήθελαν να ενοποιηθούν με το «καλημέρα» οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες.

Αισιόδοξα μηνύματα

Επίσης να σημειωθεί ότι οι δύο αρχηγοί προχώρησαν στην ανακοίνωση του ονόματος, που λογικά θα είχαν προαποφασίσει σε μία από τις πολλές συναντήσεις τους στο προηγούμενο διάστημα, και ταυτόχρονα ενημέρωσαν και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων να σταματήσουν να μετρούν  την ΔΗΣΥ και το Ποτάμι και να ρωτούν για το «Κίνημα Αλλαγής». Πάντως, τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουν στον νέο φορέα είναι πολύ θετικά. Ειδικά με την δημοσκόπηση της Metron Analysis, όπου αποτυπώθηκε  η εντυπωσιακή απήχηση της προσπάθειας στην κοινή γνώμη και οι ευοίωνες προοπτικές που ανοίγονται.

Κι όπως λένε οι γνώστες των όσων συμβαίνουν σε επίπεδο κορυφής κάποιες από τις φράσεις του Σταύρου Θεοδωράκη, κατά την προεκλογική του εκστρατεία για την ανάδειξή του στην ηγεσία του νέου φορέα, φαίνεται ότι κρύβουν το κλειδί αυτής της συνεννόησης των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων. Έγκυρες άλλωστε πληροφορίες αναφέρουν ότι η αίσθηση που έχουν αποκτήσει συνομιλητές των δύο αρχηγών, της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη, είναι ότι από πολύ νωρίς είχαν συμφωνήσει σε διάφορες και διαφορετικές συζητήσεις ότι όποιος εκλεγεί στην ηγεσία της Κεντροαριστεράς θα αναλάβει και την πλήρη ευθύνη για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων –των ενιαίων ψηφοδελτίων– του νέου πολυκομματικού φορέα που θα κατέβει στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Θα αναλάβει δηλαδή την μπαγκέτα των πρωτοβουλιών και των κινήσεων για την αναζήτηση και την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών που θα υποστηρίξουν στην πράξη τους λόγους για την δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κα Γεννηματά θέλει να συγκροτήσει ψηφοδέλτια που αφενός θα αναδύουν το «πολύχρωμο» των απόψεων στην ευρύτερη παράταξη και, αφετέρου, θα κερδίσουν την μάχη της ουσιαστικής ενότητας και ανανέωσης σε κάθε εκλογική περιφέρεια.

Στην Χαριλάου Τρικούπη και όχι μόνον εκτιμούν ότι παρά τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις για εκλογές στο τέλος της θητείας το 2019 η πολιτικοοικονομική συγκυρία εδώ και στην Ευρώπη κάθε άλλο παρά οδηγούν σε μια τέτοια εξέλιξη. Γι’ αυτό και όλα τα επόμενα βήματα στην Κεντροαριστερά θα γίνουν ταχύτατα – με την Φώφη Γεννηματά να προωθεί άμεσα όλες τις αναγκαίες κινήσεις στην σκακιέρα. Η επιλογή προσώπων που θα δώσουν την μάχη στην πρώτη γραμμή και θα καταφέρουν να επιβιώσουν στον σκληρό ανταγωνισμό –και δη ανάμεσα στην άγρια πόλωση του ΣΥΡΙΖΑ με την Νέα Δημοκρατία– αποτελεί βέβαια προτεραιότητα καθοριστικής σημασίας.

Απέκτησε και Πολιτικό Συμβούλιο

Το «Κίνημα Αλλαγής» μπορεί να έχει ζητήματα με το όνομά του, καθώς ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (κατά κύριο λόγο) και ο Γιώργος Καμίνης (πολύ λιγότερο) είναι οι βασικοί διαφωνούντες, αλλά τουλάχιστον απέκτησε Πολιτικό Συμβούλιο, που θα το τρέξει τον νέο φορέα μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο.

Στο συγκεκριμένο όργανο πέραν της κας Γεννηματά θα μετάσχουν οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Παπανδρέου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, όπως επίσης ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Το συγκεκριμένο όργανο θα λαμβάνει τις αποφάσεις μέχρι το Συνέδριο, αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο συντονισμός των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων θα προκύπτει από τις συνεννοήσεις της κας Γεννηματά με τον κ. Θεοδωράκη. Μάλιστα, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι σχέσεις των δύο αρχηγών βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από ποτέ.

Από εκεί και πέρα, μέχρι τις εορτές των Χριστουγέννων αναμένεται να συγκροτηθεί και η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, όπου θα μετάσχουν πρόσωπα από όλες τις τάσεις, ενώ θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής θα αναλάβει ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος τυγχάνει κοινής αποδοχής από όλους τους εταίρους του νέου φορέα και είναι πολύ πιθανό να τον δούμε να ηγείται και του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής στις επόμενες εθνικές εκλογές. Η πρώτη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου αναμένεται να διεξαχθεί μετά τις εορτές, με στόχο την διεξαγωγή του Συνεδρίου πιθανότατα το τριήμερο 15-17 Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά το Πολιτικό Συμβούλιο, τα μέλη του είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχουν στην κοινή πανηγυρική συνεδρίαση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων την ερχόμενη Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου. Ήδη οι κ.κ. Γεννηματά και Θεοδωράκης έχουν ορίσει ως συντονιστές του κοινοβουλευτικού έργου, ώστε όλοι να κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος τους Ανδρέα Λοβέρδο, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Βασίλη Κεγκέρογλου, Γιώργο Μαυρωτά και Παναγιώτη Καρκατσούλη. Για την ευρωβουλή δεν τίθεται ζήτημα, καθώς οι Νίκος Ανδρουλάκης, Εύα Καϊλή, Γιώργος Γραμματικάκης και Μίλτος Κύρκος έχουν ξεκινήσει την συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα πολύ πριν συμφωνήσουν να πορευθούν μαζί Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι.

Πονοκέφαλος για τον Σταύρο στο Ποτάμι

Στο μεταξύ σε αναβρασμό βρίσκεται το Ποτάμι. Και δεν μιλάμε για τα κορυφαία στελέχη, τα οποία ακολουθούν τον επικεφαλής στο νέο φορέα. Το ζήτημα για τον Σταύρο Θεοδωράκη είναι ότι μεσαία στελέχη και απλά μέλη αρνούνται να συμπορευθούν με το ΠΑΣΟΚ, όπως λένε χαρακτηριστικά.

Ας μην ξεχνάμε ότι και 60 περίπου μέλη ζήτησαν έκτακτο συνέδριο, ενώ κάποιοι άλλοι αγγίζοντας τα όρια της γραφικότητας μέσω των social media, προτείνουν την καθαίρεση του Θεοδωράκη, την ανάδειξη νέου αρχηγού και την αυτόνομη πορεία του Ποταμιού. Υπάρχουν βέβαια και οι λογικοί, οι οποίοι ζητούν να υπάρξουν σύντομες αποφάσεις, ώστε όσοι θέλουν να «μετακομίσουν» συντεταγμένα στο Κίνημα Αλλαγής δημιουργώντας τάση με βάση τις αρχές και τις ιδέες του Ποταμιού.

Από μεθαύριο, ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκινά προσπάθεια να πείσει όσους είναι προβληματισμένοι να ακολουθήσουν, προγραμματίζοντας ανοιχτές συσκέψεις θέλοντας να τους λύσει όλες τις απορίες. Κι όπως λένε από την Σεβαστουπόλεως «οι μεγάλες αλλαγές χρειάζονται εκτός από νηφάλια αξιολόγηση των εμπειριών μας και συνετό σχεδιασμό των επόμενων κινήσεών μας».

Η αρχή θα γίνει μεθαύριο στην Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου θα υπάρξει ανάλογη συγκέντρωση στην Πάτρα και την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

ΔΙΚΤΥΟ: «Ο πλανήτης ΠΑΣΟΚ προσέλκυσε όλα τα ουράνια σώματα της Κεντροαριστεράς»

Για Κεντροαριστερά που κινείται σε τροχιά ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο οι αναλυτές του Δικτύου της Άννας Διαμαντοπούλου, καθώς τόσο αυτή, όσο και ο Γιώργος Φλωρίδης δεν έχουν πει κουβέντα για τον νέο φορέα. Παρά το γεγονός της αφωνίας εκ μέρους της πρώην υπουργού, συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη εκτιμούν πως και η Ώρα Αποφάσεων τελικά θα ενσωματωθεί στο Κίνημα Αλλαγής.

Πάντως, μεταξύ άλλων στην ανάλυσή τους στο Δίκτυο τονίζουν: «Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου φορέα, δεν ανέδειξε απλώς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κι ένα ακόμα σημαντικό στέλεχός του, ως τους νικητές του Α΄ γύρου ανάμεσα σε πληθώρα υποψηφίων που δεν ανήκαν στον κομματικό κορμό, αλλά επισφράγισε και την οργανωτική, πληθυσμιακή και πολιτική επικράτησή του, επί όλων των κομμάτων, σχημάτων και προσώπων συμμετείχαν στο εγχείρημα».

Σύμφωνα με το ΔΙΚΤΥΟ, ο «πλανήτης ΠΑΣΟΚ κατάφερε να προσελκύσει σε τροχιά γύρω του όλα τα υπόλοιπα ουράνια σώματα της δημοκρατικής παράταξης και με την βαρύτητά του να καθορίσει τις σχέσεις του νέου σχήματος. Το ζητούμενο από εδώ και πέρα βέβαια είναι κατά πόσο οι όποιες διαδικασίες, θέσεις και πρόσωπα, ακολουθήσουν και η συνολική μάζα όλων των σωμάτων της κεντροαριστεράς θα καταφέρουν να επηρεάσουν συνολικά το υπόλοιπο ηλιακό σύστημα και θα αποτελέσουν μηχανισμό αλλαγής των ισορροπιών και των δεδομένων.  Η ποιοτική αποτύπωση πάντως του εκλογικού αποτελέσματος δείχνει πως, παρά την πολύ σημαντική κινητοποίηση και συμμετοχή χιλιάδων πολιτών στην εκλογική διαδικασία, η τροχιά δεν διευρύνθηκε σημαντικά προς τα αχαρτογράφητα σημεία του ορίζοντα, αλλά ισχυροποίησε περισσότερο και μαζικοποίησε τα ήδη υπάρχοντα. Ο τρόπος ολοκλήρωσης των διαδικασιών, οι προγραμματικές πρωτοβουλίες και οι πολιτικές εξελίξεις το επόμενο χρονικό διάστημα, θα αναδείξουν το εκτός παραδοσιακής τροχιάς μέγεθος επιρροής και ισχύος».

Την ανάλυση του Δικτύου επιβεβαίωσε και ο εκ των αντιπροέδρων της Βουλής και βουλευτής με το Ποτάμι, Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό τόνισε πως «χωρίς το υπάρχον ΠΑΣΟΚ, με όλες του τις αδυναμίες, δεν μπορεί να γίνει τίποτα, αλλά και χωρίς τις εκτός ΠΑΣΟΚ δυνάμεις, επίσης δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα. Τα θεωρώ απολύτως δεδομένα αυτά».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα