Το ρόλο του Οδυσσέα θα ερμηνεύσει στην Επίδαυρο ο Μαρκουλάκης

Στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου θα παίξει το καλοκαίρι -στις 18 και 19 Ιουλίου- ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, όπου θα ερμηνεύσει τον Οδυσσέα στην σοφόκλεια τραγωδία «Φιλοκτήτης». Στην παράσταση που θα σκηνοθετήσει ο Κώστας Φιλίππογλου για το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, τον Φιλοκτήτη θα ενσαρκώσει ο Μιχαήλ Μαρμαρινός και τον Νεοπτόλεμο ο Αιμίλιος Χειλάκης.

Η τραγωδία εκτυλίσσεται εν μέσω του Τρωικού πολέμου. Ο Φιλοκτήτης εκστρατεύει μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες εναντίον των Τρώων, επικεφαλής επτά πλοίων με Θεσσαλούς πολεμιστές. Στη Λήμνο, όπου κάνουν στάση, ο Φιλοκτήτης πλησιάζει πολύ κοντά σε ένα ναό της Αθηνάς και μια ύδρα, δηλητηριώδες ερπετό, τον δαγκώνει στο πόδι. Η πληγή του δε θεραπευόταν και ο ίδιος υπέφερε φοβίζοντας το στρατό, οπότε με προτροπή του Οδυσσέα και των Ατρειδών τον εγκαταλείπουν στο νησί. Εκεί, παραμένει δέκα χρόνια, καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου που δεν έχει λήξει ακόμα. Ωστόσο, βγαίνει χρησμός ότι οι Αχαιοί δε θα κυριεύσουν το Ίλιον, αν δε βοηθήσει το ανίκητο τόξο του Ηρακλή, ο οποίος πεθαίνοντας το είχε χαρίσει στο Φιλοκτήτη.

Στέλνονται, λοιπόν, ο Οδυσσέας και ο Νεοπτόλεμος, ώστε να αποσπάσουν, ακόμα και με δόλο, το τόξο και τα βέλη του Ηρακλή. Ο Φιλοκτήτης όμως αρνείται να τα δώσει, μη θέλοντας να συμφιλιωθεί με τους ανθρώπους που του είχαν δείξει σκληρότητα και τον είχαν εγκαταλείψει πριν δέκα χρόνια. Τελικά, ο Νεοπτόλεμος ακούει τη συνείδησή του και επιστρέφει το τόξο και τα βέλη στο Φιλοκτήτη, και ο Οδυσσέας φεύγει θυμωμένος. Ως από μηχανής θεός εμφανίζεται τότε ο Ηρακλής, ο οποίος πείθει το Νεοπτόλεμο να πάει στην Τροία και να φέρει τη νίκη στους Αχαιούς.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα