Το ΤΑΙΠΕΔ πέθανε, ζήτω το υπερ-ΤΑΙΠΕΔ!

ΣΤΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα τόσο εντατικοποιούνται (αντί να χαλαρώνουν) οι κυβερνητικοί ρυθμοί καθώς τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά και ο χρόνος λίγος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρεμούρα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης όχι μόνο για το ασφαλιστικό και την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του μνημονιακού προγράμματος, αλλά και για την ίδρυση του «πολυθρύλητου» νέου φορέα που θα «τρέξει» τις αποκρατικοποιήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία της 13ης Ιουλίου μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών προβλέπει την ίδρυση ενός υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, το οποίο θα αποτελέσει τον διάδοχο του ΤΑΙΠΕΔ και θα αναλάβει να διαχειριστεί-αξιοποιήσει τον δημόσιο πλούτου της χώρας.

Υπό το πρίσμα της συμφωνίας αλλά και των πιεστικών δημοσιονομικών αναγκών οι νομοθετικές πρόνοιες που απαιτούνται προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά το εν λόγω υπερ-ταμείο εκτιμάται ότι πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα, με την Αθήνα να προσδοκά σε ολοκλήρωσή τους ακόμη και πριν τις εορτές των Χριστουγέννων. Μάλιστα, σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας, οι σχετικές διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών αναμένεται να εντατικοποιηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενώ το θέμα εκτιμάται πως θα συζητηθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου.

Κι αν τα παραπάνω αφορούν τα διαδικαστικά του ζητήματος, η μορφή του νέου «μεγάλου» ΤΑΙΠΕΔ ακόμη δεν έχει κλειδώσει. Ειδικότερα, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πόρταλ news247.gr, το γενικό πλαίσιο λειτουργίας του υπό δημιουργία υπερ-ταμείου παραμένει θολό, με την κυβέρνηση να έχει γνωστοποιήσει μόνο βασικά στοιχεία της στρατηγικής της στο εν λόγω project, τα οποία είναι:

– To νέο Ταμείο θα συσταθεί στις αρχές του 2016.

– Θα έχει έδρα στην Ελλάδα.

– Θα το διαχειρίζονται οι ελληνικές αρχές.

– Θα διέπεται από τους κανόνες του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου περί ανωνύμων εταιρειών.

– Θα έχει μοναδικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο.

Βάσει των μέχρι στιγμής ενδείξεων, το νέο υπέρ – ταμείο δεν θα είναι απλά μια επέκταση του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστεί ένα πλήρες ταμείο διαχείρισης του δημόσιου πλούτου της χώρας, στο οποίο θα περάσει κάθε κρατικό περιουσιακό στοιχείο που μέχρι σήμερα το διαχειρίζονται φορείς του δημοσίου. Αιχμή του δόρατος θα αποτελέσουν τα ακίνητα του δημοσίου.

Μέχρι ωστόσο να πάρει σάρκα και οστά το νέο ταμείο, το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και αυτόνομα, προκειμένου να μην πάει για μια ακόμη φορά πίσω το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα