Το ταμπλό βάφτηκε κόκκινο

Σεισμικές δονήσεις φαίνεται ότι προκάλεσαν στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Χρηματιστήριο οι χθεσινές δηλώσεις του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι περί του ενδεχόμενου να επισπευσθούν τα προγραμματισμένα για το 2018 τεστ αντοχής των ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Από νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης (26/9) τα «χαρτιά» των εισηγμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έμοιαζαν να φυλλορροούν, παρασύροντας καθοδικά τον γενικό δείκτη που λίγο πριν τις 12:30 έγραφε απώλειες σχεδόν 2%. Είναι ενδεικτικό ότι λίγο αργότερα η μετοχή της Αlpha έχανε 10,23%, η Πειραιώς 8,98%, η Attica 8,47%, η Εθνική 5,67%, και η Eurobank 2,51%.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση όπου το ηλεκτρονικό ταμπλό στη λεωφόρο Αθηνών βάφεται… κόκκινο και μία βασική αιτία, όπως προαναφέρθηκε, δεν είναι άλλη από το φάντασμα μίας νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αν οι τελευταίες αποτύχουν στα στρες τεστ.

Ας σημειωθεί ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός – SSM της ΕΚΤ έχει ήδη ξεκινήσει τους ελέγχους των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών. Οι έλεγχοι εστιάζουν στη βιωσιμότητα των ρυθμίσεων των κόκκινων δανείων και η σχετική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου.

Τότε θα υπάρχει μία ενδεικτική εικόνα για την κεφαλαιακή κατάσταση των ιδρυμάτων, οπότε και θα υπάρχει μία πρώτη «διάγνωση» αν θα απαιτηθεί κεφαλαιακή «αιμοδοσία».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα