Το τρίγωνο των Βερμούδων

Μπορεί οι μεγάλες φωτιές να τέθηκαν υπό έλεγχο, όμως ο Αλέξης Τσίπρας νιώθει την θερμοκρασία γύρω του να ανεβαίνει επικίνδυνα. Στα ανοιχτά μέτωπα με τους δανειστές έχουν προστεθεί και τρία πολιτικού χαρακτήρα που αποδεικνύονται πολύ καυτά.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Οι καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών ήρθαν να αναδείξουν τις πολιτικές προκλήσεις που θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο διάστημα. Στον επικείμενο ανασχηματισμό, πλέον είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ πως η καρέκλα του Νίκου Τόσκα, υπουργού Προστασίας του Πολίτη, δεν είναι καθόλου σίγουρη. Ακόμα και ο ρόλος του Πάνου Καμμένου στην κυβέρνηση είναι υπό αίρεση όσο εκκρεμεί η εξεταστική για το Noor1. Όλα αυτά ενώ η περιφερειάρχης Αττικής καραδοκεί στην γωνία, όχι για μια υπουργική καρέκλα, αλλά για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ρένα Δούρου έδειξε τις προθέσεις της εν μέσω των φλογών και η στάση της θορύβησε ιδιαιτέρως το Μέγαρο Μαξίμου. Αν και οι προθέσεις της δεν είναι άγνωστες, η «ωμή», όπως χαρακτηρίστηκε από κάποιους, παρέμβασή της έδειξε ότι είναι έτοιμη για την επόμενη μέρα.

Πριν όμως ο πρωθυπουργός ασχοληθεί με την περίπτωση «Δούρου», θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει εκείνη του συγκυβερνήτη του Πάνου Καμμένου. Οι πολιτικές ζωές των δύο άλλωστε αυτήn τηn στιγμή μοιάζουν να εξαρτώνται άμεσα η μία από την άλλη.

Για τον Αλέξη Τσίπρα θα ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία μια απόφαση με την οποία θα απομακρύνει τον Πάνο Καμμένο από το υπουργείο που κατέχει και την κυβέρνηση. Δύσκολα ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. θα δεχθεί να επιστρέψει στα έδρανα των απλών βουλευτών παρέχοντας όμως την στήριξή του στην κυβέρνηση, ακόμα και αν συνεχίσουν στελέχη του να υπηρετούν σε αυτή. Άλλωστε, εκείνος είναι και ο μόνος εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ως υπουργός. Η δε αντικατάστασή του από στέλεχος του κόμματός του ακούγεται σε πολλούς ως κακό ανέκδοτο.

Την ίδια ώρα, όμως, ο Πάνος Καμμένος έχει «ανοικτό» το μέτωπο με το Noor 1 και το αίτημα για εξεταστική εναντίον του που έχει ζητήσει η Ν.Δ. και το οποίο θα συζητηθεί με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής. Θα μπορέσει άραγε να αυτοθυσιαστεί με την ελπίδα ότι στην εξεταστική δεν θα προκύψουν στοιχεία εναντίον του οπότε να επιστρέψει νικητής; Το ερώτημα αυτό ακούγεται συχνά το τελευταίο διάστημα στους κυβερνητικούς κύκλους, με τους περισσότερους να απαντούν αρνητικά.

Τον «έκαψαν» τα… καμένα!
Στο μέτωπο με τον Νίκο Τόσκα, αν και ο Αλέξης Τσίπρας δεν σκόπευε να απομακρύνει τον αναπληρωτή υπουργό ΠΡΟΠΟ από τη θέση του, τα δεδομένα πια έχουν αλλάξει μετά την καταστροφή των τελευταίων ημερών, οπότε χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη. Αν και επίσημα το Μαξίμου παρείχε πλήρη στήριξη στον Ν. Τόσκα, όσο οι μέρες περνούν και η κοινή γνώμη δεν καθησυχάζεται, γίνεται αντιληπτό πως θα χρειαστεί μια σημαντική θυσία. Άλλωστε, είναι ο αναπληρωτής υπουργός που συγκέντρωσε τα βέλη της αντιπολίτευσης, όταν από την κυβέρνηση με επίσημο δελτίο Τύπου σχολίαζαν πως «τέσσερα μερόνυχτα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, βρίσκεται στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον συντονισμό των επιχειρήσεων κατάσβεσης των πυρκαγιών». Ένας επιπλέον λόγος αντικατάστασης του Ν. Τόσκα είναι γιατί έτσι θα δείξει ο πρωθυπουργός πως αποδίδει ευθύνες την ώρα που και ο ίδιος –σύμφωνα με την αντιπολίτευση– εμφανίστηκε ελλιπής τις κρίσιμες ώρες.

Χτίζει το πολιτικό προφίλ της και περιμένει
Το σημαντικότερο πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα ακούει στο όνομα Ρένα Δούρου. Όσο κάποιοι αναζητούσαν τα ίχνη της, εκείνη εμφανίστηκε από την πρώτη γραμμή της πυρκαγιάς εξαπολύοντας επίθεση σε όλους. Αφού πρώτα μίλησε για τα όσα έχει κάνει η περιφέρεια, τόνισε: «Απευθύνω έκκληση σε όλους, σταματήστε τα δελτία Τύπου, τα τιτιβίσματα και τα ποσταρίσματα. Σεβαστείτε τους πυροσβέστες, τους πολίτες, τους εθελοντές που παλεύουν με τις φλόγες. Όταν επιχειρούμε, σιωπούμε. Δελτία Τύπου από ξαπλώστρες σε νησιά και τιτιβίσματα από κλιματιζόμενα γραφεία να μην γράφονται. Έστω και για πρώτη φορά, ας σταθούν κάποιοι στο ύψος των περιστάσεων». Η περιφερειάρχης με τον τρόπο αυτό απευθύνθηκε και στους ομόσταυλούς της, ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, υποστηρίζουν οι γνωρίζοντες.

Δεν αποτελεί μυστικό πως η Ρένα Δούρου, μια πολιτικός καριέρας, έχει κρατήσει διακριτές σχέσεις από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χτίζοντας την ίδια ώρα το δικό της πολιτικό προφίλ, ώστε να είναι έτοιμη για την ημέρα της πτώσης του Αλέξη Τσίπρα. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως η ίδια ήταν αρχικά αντίθετη να είναι υποψήφια στην περιφέρεια Αττικής, κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμούσε διακαώς. Μάλιστα, στην συνέχεια έκανε τα αδύνατα δυνατά για να στηριχθεί η υποψηφιότητα, ενώ πολλά ψιθυρίζονται για σκοτεινές συνεργασίες. Ο πρωθυπουργός γνώριζε πως αν ήταν βουλευτής η Ρ. Δούρου, θα ήταν σχεδόν υποχρεωμένος να την τοποθετήσει σε υπουργείο, με πιθανότερο εκείνο των Εξωτερικών. Εξέλιξη που δεν επιθυμούσε. Το αποτέλεσμα όμως είναι ακόμα χειρότερο για εκείνον. Η περιφερειάρχης παραμένει στο απυρόβλητο, χαράσσει πολιτική και προετοιμάζεται χωρίς φθορές για την επόμενη μέρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα