Το τρίγωνο των Βερμούδων

Ανάμεσα στις Βερμούδες, το Μαϊάμι της Φλόριντα και το Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο, βρίσκεται η τεράστια θαλάσσια ζώνη γνωστή ως «Τρίγωνο των Βερμούδων», που σύμφωνα με τον παγκόσμιο αστικό μύθο «καταπίνει» μυστηριωδώς πλοία και αεροσκάφη που ταξιδεύουν στην περιοχή.

Κάποια χιλιάδες χιλιόμετρα μακρύτερα, στην Αθήνα, το κυβερνητικό καράβι κινδυνεύει να βουλιάξει στο δικό της σκαλινό τρίγωνο των Βερμούδων, οι πλευρές του οποίου περικλείουν την περιοχή μεταξύ Βερολίνου (ελεώ δανειστών), Μεγάρου Μαξίμου (που παίρνονται όλες οι κρίσιμες πολιτικο-οικονομικές αποφάσεις) και, Πολυγώνου-Αμπελοκήπων (όπου εδρεύουν οι ναοί της Θέμιδας).

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο Αλέξης Τσίπρας συναντούσε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες τον Φρανσουά Ολάντ και την Άγκελα Μέρκελ, ζητώντας «εξηγήσεις» για το ελληνικό χρέος. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος μάντης για να προβλέψει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πιθανόν να κέρδισε ένα χτύπημα στην πλάτη και νουθεσίες για συνέχιση της ανηφόρας της λιτότητας που δείχνει εμμονικά ο κύριος Σόιμπλε, ισχυριζόμενος ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι η ελάφρυνση του χρέους αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

Φυσικά το πρόβλημα δεν το έχει ο Γερμανός ΥΠ.ΟΙΚ., αλλά ο Έλληνα πρωθυπουργός που έχει να αντιπαλέψει την καθημερινά αυξανόμενη κοινωνική δυσανεξία, σε μία χώρα που έμαθε να «μετρά» τις γενιές της σε ευρώ: από τη γενιά των €700 πέσαμε στη γενιά των €500 και καταλήξαμε σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στη γενιά που εργάζεται για €100 τον μήνα!

Κάπως έτσι χάνεται για την κυβέρνηση η μάχη της καθημερινότητας και της πραγματικής οικονομίας, όπως φαίνεται να αγνοείται και η… νίκη στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, που έχει προταχθεί ως δόρυ στη μάχη κατά της διαπλοκής. Η κυβέρνηση επιχαίρει για τα 90 εκατομμύρια των προκαταβολών που έχει εισπράξει από τους υπερθεματιστές, ανεμίζει την παντιέρα της κάθαρσης στο τηλεοπτικό τοπίο, αλλά αν την ερχόμενη εβδομάδα το ΣτΕ αποφανθεί ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός, ο κρότος της ήττας θα ακουστεί μέχρι τις… Βερμούδες!

Και μιας ο λόγος για το ΣτΕ, αξίζει να κλείσουμε με την τρίτη πλευρά του επικίνδυνου για τη κυβέρνηση τριγώνου, αυτό που αφορά τη Δικαιοσύνη. Από το Μαξίμου επιμένουν ότι είναι η μόνη κυβέρνηση που αφήνει τη Θέμιδα να κάνει ανεπηρέαστη τη δουλειά της αλλά δεν μοιάζει να πείθει πολλούς. Κάτι οι διαρροές για θητείες, αναδρομικά και προαγωγές δικαστών, κάτι η ματαίωση κρίσιμων συνεδριάσεων λόγω «κλίματος», κάτι οι διώξεις κατά καναλαρχών που ασκούν κριτική και εσχάτως η κίτρινη ιστορία με την υποκλοπή και δημοσιοποίηση προσωπικών e-mail του αντιπροέδρου του ΣτΕ δημιουργούν σατανικές εντυπώσεις και δίνουν τροφή για πονηρές σκέψεις.

Φτάσαμε να κρέμεται η δικαιοσύνη στα μανταλάκια των εφημερίδων και να φιγουράρει στις οθόνες των τηλεοράσεων, αγνοώντας –οι υπαίτιοι– ότι όσο θα παίζεται αυτό το κακόγουστο σίριαλ, θα λεκιάζεται ανεπανόρθωτα η αναγκαία για τη λειτουργία της Δημοκρατίας εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος Δικαίου.

Και επιτέλους όσοι κόπτονται για την ανεξαρτησία της Θέμιδας ας κάνουν τον κόπο να διαβάσουν τα προτάγματα σπουδαίων δασκάλων του νομικού κόσμου που συμφωνούν ότι δικαστική ανεξαρτησία δεν είναι κατ’ ακριβολογία «ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», αλλά «ανεξαρτησία του δικαστή». Του δικαστή, δηλαδή, που είναι πιστός υπηρέτης του δημοσίου συμφέροντος, δεν αφουγκράζεται την κοινωνία και το κλίμα της, αλλά ακούει τον νόμο και τη δικανική του συνείδηση.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα