Βία, μεροληψία και αναξιοπιστία…

Ακόμα μία ένδειξη (αν όχι απόδειξη) ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο βιώνει την πλήρη απαξίωση αποτελεί η έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της ποσοτικής έρευνας που έγινε στις 6 και 7 Νοεμβρίου με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στις οποίες συμμετείχαν 1.006 άτομα, οι Έλληνες θεωρούν το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο επικίνδυνο λόγω της βίας στα γήπεδα, αναξιόπιστο και μεροληπτικό προς συγκεκριμένες ομάδες.

Στο ερώτημα «πόσο παρακολουθείτε ή ενδιαφέρεστε για το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο» το το 41,5% απάντησε «καθόλου», το 23,5% «λίγο» και μόλις το 17,5% «αρκετά», το 6,5% «πολύ» και το 11% «πάρα πολύ».

Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα και στο ερώτημα για «την εικόνα που παρουσιάζει το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, για τον καθένα προσωπικά». Το 28,5% απάντησε «πολύ κακή», το 27% «κακή» και το 36% «μέτρια», ενώ μόλις το 7,5 % έχει «πολύ καλή εικόνα» και το 1% «εξαιρετική».

Αναφορικά με τους λόγους που οι φίλαθλοι έχουν σχηματίσει αρνητική εικόνα για το ποδόσφαιρο:

-το 91,5% συμφώνησε με τον παράγοντας «η μεροληψία των διοργανωτών προς συγκεκριμένος ομάδες» και το 8,5% διαφώνησε.

-το 86,5% συμφώνησε με τον παράγοντα «η ανοχή της κυβέρνησης σε παραβατικές συμπεριφορές» και το 13,5% διαφώνησε.

-το 65% συμφώνησε με τη «χαμηλή ποιότητα του αθλήματος» και το 35% διαφώνησε.

-το 85,5% συμφώνησε με «τα κρούσματα βίας» και το 14,5% διαφώνησε.

Όσο για το «ποιος παράγοντας θα σας ωθούσε να πηγαίνατε στο γήπεδο για να παρακολουθήσετε αγώνες του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου μαζί με την οικογένειά σας», το 6,5% απάντησε «πηγαίνω όταν παίζει πάντα η ομάδα μου», το 16% «όταν αναμένεται να γίνει ένας ωραίος αγώνας», το 37% «όταν αναμένεται να μη γίνουν επεισόδια», το 11% «όταν αναμένεται ο αγώνας να είναι καθαρός» και το 29,5% δηλώνει ότι «δεν θα πήγαινε ποτέ».

Σημαντικό ζήτημα είναι και η αναξιοπιστία, καθώς το 47,5% «συμφωνεί απόλυτα» στο ότι «στο ελληνικό πρωτάθλημα διεξάγονται πολλά παιχνίδια των οποίων το αποτέλεσμα αποτελεί προϊόν προσυνεννόησης», το 29% να απαντά «μάλλον συμφωνώ», το 10,5 «ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ», το 7% «μάλλον διαφωνώ» και το 6% «διαφωνώ απόλυτα».

Σχετικά με το αν «η διαιτησία είναι αμερόληπτη και στο ελληνικό πρωτάθλημα υπάρχει ισονομία», το 58,5% απάντησε «διαφωνώ απόλυτα», το 19,5% «μάλλον διαφωνώ», το 8,5% «ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ», το 8% «μάλλον συμφωνώ» και το 5,5% «συμφωνώ απόλυτα».

Παράλληλα, το 64,5% συμφωνεί ότι «η κυβέρνηση δεν αντιδρά αποτελεσματικά στα φαινόμενα διάλυσης και παρακμής του ελληνικού επαγγελματικού πρωταθλήματος».

Από τους συμμετέχοντες το 29,5% είναι φίλαθλοι του Ολυμπιακού, το 25% φίλαθλοι του Παναθηναϊκού, το 13,5% φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, το 10% φίλαθλοι της ΑΕΚ, ενώ το 14% υποστηρίζει άλλη ομάδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα