Το Χρηματιστήριο έρμαιο των πολιτικών εξελίξεων

Το φάντασμα της πολιτικής αβεβαιότητας, που απλώνεται πάνω από τη χώρα, οδήγησε στο μεγαλύτερο κραχ του Χρηματιστηρίου Αθηνών τα τελευταία 27 χρόνια, επιβεβαιώνοντας την έντονη φημολογία ως προς τις προθέσεις επενδυτών σε περίπτωση που η χώρα μπει σε τροχιά εθνικών εκλογών.

Ο Δημήτρης Στρατούλης μίλησε χθες, σχολιάζοντας την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου που απώλεσε 12,84%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε απώλειες μεγαλύτερες των 8 δισ. κεφαλαιοποίησης και πρακτικά εξαΰλωση του 80% των κερδών δύο μηνών, για ωμή παρέμβαση του κερδοσκοπικού κεφαλαίου. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «τρομοκρατικού τύπου εκφοβιστική παρέμβαση στον λαό, στις αντιμνημονιακές δυνάμεις, στην Αριστερά και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι: «Δεν μας τρομάζει αυτή η επίθεση των λεγόμενων αγορών, δηλαδή των μαντρόσκυλων φυλάκων του μνημονιακού συστήματος της χώρας, αλλά αντίθετα ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να εφαρμόσουμε το αντιμνημονιακό πρόγραμμά μας μέχρι τέλος, χωρίς να υποκύψουμε σε καμία απειλή».

Μιλώντας με οικονομικούς όρους, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο γενικός δείκτης θα κυμαίνεται μέχρι την ημέρα της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου από τις 600 μέχρι περίπου τις 1.200 μονάδες. Αν όμως η Λ. Αθηνών συνεχίσει να κλυδωνίζεται για το διάστημα των επόμενων 19 ημερών, είναι πιθανό ο γενικός δείκτης να σπάσει το χαμηλό φράγμα των 860 μονάδων το οποίο κατεγράφη πρόσφατα, ενώ αν ο Πρόεδρος δεν εκλεγεί κι ενώ οι δημοσκοπήσεις θα καταγράφουν σταθερά προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ, ο γενικός δείκτης δεν αποκλείεται να γκρεμιστεί ακόμη και στις 600 μονάδες.

Στην πορεία του Χρηματιστηρίου τις επόμενες ημέρες, δεδομένο είναι πως θα παίξουν ρόλο οι τοποθετήσεις των βουλευτών ως προς το τι θα πράξουν κατά την προεδρική εκλογή. Σ’ ένα κλίμα αβεβαιότητας πάντως, το οποίο δεν φαίνεται να μπορεί να αλλάξει μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη οπότε θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου, χρηματιστές εκτιμούν ότι η Λ. Αθηνών θα διαπραγματεύεται ίσως και σε χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα