Το 43% βλέπει τους συμπαίκτες του σαν «εργαλεία» χειραγώγησης!

Άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία, σχετικά με πτυχές της χειραγώγησης αγώνων, που πρέπει να προβληματίσουν άπαντες τους εμπλεκόμενους με το ελληνικό – αλλά και εν γένει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – παρουσιάστηκαν σήμερα (Δευτέρα 11/12). Στην ημερίδα για την πρόληψη της χειραγώγησης αγώνων στον αθλητισμό «”Fix the Fixing” (“Διορθώστε τα Στημένα“)». Την οποία, διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η παρουσίαση μέρους των ευρημάτων από έρευνα που έγινε σε 6 χώρες της Ευρώπης. Αλλά και του εκπαιδευτικού υλικού που (είναι το μόνο, από το περιεχόμενο, στην ελληνική γλώσσα και) βρίσκεται στη διεύθυνση www.fixthefixing.eu.

Την έρευνα παρουσίασε ο ο γ.γ. της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ», Ν. Θεοδώρου. Πραγματοποιήθηκε από 3 πανεπιστήμια και 6 φορείς σχετικούς με τον αθλητισμό και έλαβαν μέρος 656 αθλητές (535) και αθλήτριες (121). Εξ’ αυτών το 34,7% απάντησε πως έχει λόγους να πιστεύει ότι στη λίγκα που αγωνίζεται, χειραγωγούνται αγώνες. Το 38,1% δήλωσε ότι προσεγγίστηκε από παράγοντες για να στήσει μια αναμέτρηση και μόλις το 8,9% από άτομο εκτός του αθλήματος.

Στην ερώτηση αν συμπαίκτες/ιες του/της θα αποδέχονταν τη χειραγώγηση αγώνα στον οποίο συμμετέχουν, από την Ελλάδα, θετικά απάντησε το 34.1%. Από την Κύπρο το 11,8% και από την Αυστρία το 5,9%. Τους/τις συμπαίκτες/ιες του/της βλέπει σαν «εργαλεία» χειραγώγησης, αντίστοιχα, το 43.2%, το 35.3% και το 77.6%.

Ως θετικό στην ιδέα χειραγώγησης τον προπονητή τους βλέπει το 32.3% των ερωτηθέντων/ερωτηθεισών από την Ελλάδα. Το 17.7% από την Κύπρο και το 4.6% από την Αυστρία. Στο ίδιο ερώτημα για τους παράγοντες της ομάδας τα ποσοστά, αντίστοιχα, είναι 43.2%, 29.4%, 7.3%.

Ως επικρατέστεροι λόγοι για τη χειραγώγηση αγώνα θεωρούνται η φτώχεια και η μη καταβολή των συμφωνηθέντων (34.6%), η πίεση από παίκτες ή/και παράγοντες (27.5%) και το εύκολο κέρδος (23.7%). Οι αθλητές και οι αθλήτριες, λογικά, ως βασική τριλογία ανάσχεσης του φαινομένου χειραγώγησης, ιεράρχησαν τους αξιοπρεπής μισθούς και την καταβολή τους. Τις σωστές συνθήκες εργασίας, την πληροφόρηση και εκπαίδευση για τους κινδύνους και τα ρίσκα από τη συμμετοχή στη χειραγώγηση αγώνων.

Βασιλειάδης: «Νέο θεσμικό πλαίσιο που θα λύσει και τα χέρια της ΕΕΑ»

Ο υφυπουργός αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδης, επισήμανε (μεταξύ άλλων) ότι η «χειραγώγηση των αγώνων δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα αλλά ταλανίζει τον αθλητικό κόσμο διεθνώς. Δεν έχει νόημα να αυτομαστιγωνόμαστε. Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό, όπως προείπα.

Συνήθως όλες οι ελεγκτικές δομές βρίσκονται ένα βήμα πίσω, ακόμη και σε προηγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα πολύ πιο πριν από μας. Απαιτείται διεθνής συνεργασία και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Στην Ιταλία ήδη έχουν πάρει κάποιες πρωτοβουλίες και έχουν αναπτύξει κάποια εργαλεία.

Στο πλαίσιο αυτό, στην τελευταία Σύνοδο των Υπουργών Αθλητισμού σε μια ιδιαίτερη εποικοδομητική συζήτηση με την ιταλική αποστολή, αποφασίσαμε τη συνεργασία και το επόμενο διάστημα κλιμάκιο της ΓΓΑ ενδεχόμενα και με μέλη της ΕΕΑ θα πάμε στη Ρώμη για να δούμε πώς έχει στηθεί ένα σύστημα που φαίνεται, βάσει της συζήτησης που έγινε, ότι είναι αρκετά αξιόπιστο και μπορεί να δώσει κάποιες λύσεις.

Έχουμε μπροστά μας ένα σύνθετο φαινόμενο και απαντήσεις που δεν είναι εύκολες και απλές. Η όποια προσπάθεια γίνει θα πρέπει να βασίζεται στη διεθνή εμπειρία, στις καλύτερες πρακτικές και στη διεθνή συνεργασία. Αλλιώς φοβάμαι ότι το μόνο που θα κάνουμε είναι να ξαναβρεθούμε σε μία αντίστοιχη μάζωξη του χρόνου να ξαναπούμε τα ίδια πράγματα και να προσπαθούμε να βρούμε πάλι μία λύση από το πουθενά».

Αίσθηση προκάλεσε η αμφισβήτηση, από τον κύριο Βασιλειάδη, της χρησιμότητας – ως νομικών εργαλείων – των αναφορών που έρχονται από την UEFA και τη συνεργαζόμενη με αυτή και την ΕΠΟ εταιρία Sportradar.

Συγκεκριμένα ο υπουργός ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε καταγγελίες, φακέλους από τη Sportradar οι οποίοι τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες δεν μπορούν να αποτελέσουν –ενδεχόμενα και λόγω ατελειών του συστήματος- ένα κρίσιμο και χρήσιμο νομικό εργαλείο που θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για να χτυπήσουμε, στο μέτρο του δυνατού, αυτό το φαινόμενο».

Η Εισαγγελέας Εφετών και εισαγγελέας έδρας (σε πρώτο και δεύτερο βαθμό) του «μικρού Koriopolis», Βιργινία Σακελλαροπούλου, στην αντίστοιχη ημερίδα στη Θεσσαλονίκη είχε αναφέρει: «[…] Αναφέρομαι κυρίως στις περιπτώσεις που αφορμή για τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης είναι οι εκθέσεις της UEFA, ενός αξιόπιστου οργανισμού, οι εκθέσεις του οποίου αποτελούν επαρκή αφορμή δια περαιτέρω διερεύνηση»…

Θυμίζουμε, ακόμα, πως οι εκθέσεις αξιοποιήθηκαν από την ποινική δικαιοσύνη και στη δίκη του «μικρού» και του «μεγάλου Koriopolis». Ενώ, στην Κύπρο αρκούν αυτές και μόνο αυτές για την επιβολή πειθαρχικών ποινών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα