Το 45% των συνταξιούχων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας

Κατάντια. Μόνο αυτή η λέξη ταιριάζει για την κατάσταση στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων που καταδεικνύουν τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει 1,2 εκατ. συνταξιούχοι εξαιτίας των απανωτών περικοπών.

Σε ανακοίνωσή του, το Δίκτυο κάνει λόγο για 11 ψαλίδια του νόμου Κατρούγκαλου που φέρνουν νέα επιδείνωση στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων. Όπως επισημαίνει, ο κίνδυνος νέων μελλοντικών περικοπών στις συντάξεις είναι σοβαρός αν δεν υπάρξει οικονομική ανάκαμψη και εισροή νέων πόρων στο ασφαλιστικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, το 45% των συνταξιούχων αναγκάζεται να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας καθώς λαμβάνει μηναία σύνταξη κάτω από 665 ευρώ. Τα στοιχεία του Δικτύου έρχονται μάλιστα να προστεθούν στις επισημάνσεις των επιστημονικών συνεργατών των συνδικάτων σύμφωνα με τις οποίες το 13,7% των συνταξιούχων ζει σε συνθήκες υλικής στέρησης.

Την ίδια ώρα κάτω των 700 ευρώ σύνταξη παίρνουν έξι στους δέκα συνταξιούχους σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικτύου τα οποία παρουσιάζει η «Καθημερινή» ενώ ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 52% των νοικοκυριών στη χώρα μας, λόγω της υψηλής ανεργίας, ζουν από τις συντάξεις των ηλικιωμένων μελών τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικτύου κ. Νίκο Χατζόπουλο το «ανελέητο κυνηγητό των συνταξιούχων συνεχίζεται. Η κυβέρνηση-όπως και οι προηγούμενες-μας φτωχοποιεί. Και δυστυχώς θα υπάρξει και συνέχεια, ο αυτόματος κόφτης έρχεται» ανέφερε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει πως κάθε χρόνο λόγω των μειώσεων όλο και μεγαλύτερος αριθμός συνταξιούχων θα πλησιάζει το όριο της φτώχειας.

Μόλις στις αρχές του Σεπτέμβρη συνταξιούχος που συμμετείχε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας έλεγε «Δεν τα βγάζουμε πέρα, δεν έχουμε να φάμε… Κάθε μήνα γίνονται περικοπές με την οποιαδήποτε δικαιολογία…».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα