Τρέχουν να προλάβουν την Γερμανία για την αξιολόγηση

Ως προς το θέμα της συμμετοχής ή μη του ΔΝΤ σχολιάζουν: «μέσα ή έξω, πρέπει να τελειώνουμε».

Αγώνας δρόμου για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της αξιολόγησης όσο και η Κριστίν Λαγκάρντ παραμένει πιο διαλλακτική αλλά και η Γερμανία βρίσκεται εγκλωβισμένη στις συνέπειες των πρόσφατων εκλογών, έχει ξεκινήσει για την κυβέρνηση.

Διαπιστώνοντας αλλαγή στην στάση του Ταμείου κατά την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την διευθύντρια του ΔΝΤ, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως η αλλαγή της στάσης οφείλεται στο ότι η ίδια η ζωή έχει διαψεύσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα τις προβλέψεις του Ταμείου. Οι ίδιες πηγές εκφράζουν την εκτίμηση πως, δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία αποκτά ρυθμούς ανάπτυξης και δημιουργείται ένα πλαίσιο που διασφαλίζεται ότι η χώρα θα πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, το Ταμείο δεν έχει λόγο να επιμένει σε προβλέψεις και απαιτήσεις που διαψεύδονται. Εκτιμούν επίσης ότι καθώς υπάρχει η προϊστορία των λανθασμένων προβλέψεων, το Ταμείο για λόγους ισχυρής αξιοπιστίας θα επιμείνει στο να κερδίσει κάτι σημαντικό για να ανακτήσει την αξιοπιστία του, και αυτό είναι το θέμα του χρέους. Αναφέρουν ακόμη ότι υπάρχει αποφασιστικότητα στο Ταμείο, αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από την ευρωπαϊκή πλευρά, να μην τραβήξουν σε μάκρος οι συζητήσεις, γιατί κάτι τέτοιο επίσης θα έπληττε την αξιοπιστία του, όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

Συμπληρώνεται πως αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται έχει ορίζοντα αφετηρίας τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία και ορίζοντα τερματισμού το τέλος του Φεβρουαρίου, όποτε είναι και το deadline για το stand by arrangement που έχει υπογράψει το Ταμείο. Εκτιμούν συνεπώς ότι δεν υπάρχει προοπτική να μπούμε στην άνοιξη. «Αυτό που θέλει η ελληνική πλευρά είναι να τελειώνει», υπογραμμίζουν και σχολιάζουν ως προς το θέμα της συμμετοχής ή μη του ΔΝΤ: «μέσα ή έξω, πρέπει να τελειώνουμε».

Σημειώνουν ότι «αμέσως μετά την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης και στο βαθμό που αυτή γίνει έτσι, όπως προσδοκούμε και δουλεύουμε, στην ώρα της, θα βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με το Ταμείο για την ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης διευθέτησης σε σχέση με το χρέος».

Σχολιάζουν πως, καθώς η αρχική εντύπωση που της είχε δοθεί ήταν πως αυτή κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα εμπλεκόταν τόσο ενεργά στο θέμα, προκάλεσε θετική έκπληξη στην ελληνική πλευρά το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση, όπως έκανε και η προηγούμενη, επιμένει στην ανάγκη και υποστηρίζει την ανάγκη να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουν ότι ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν εξαιρετικά εποικοδομητικός και ως προς αυτό το θέμα, και στις δηλώσεις του. Δεν παραλείπουν επίσης να επισημάνουν ότι τέσσερις ημέρες πριν από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, υπήρξε δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Μενούτσιν, «όχι και τόσο ευχάριστη για την πλευρά του ΔΝΤ».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα