Τριπλασιάστηκαν οι παράνομοι μετανάστες στην Ευρώπη το 2014

Τριπλασιάστηκε ο αριθμός των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στην Ευρώπη το 2014, σε σύγκριση με το 2013, όπως από τη Βαρσοβία ο ευρωπαϊκός οργανισμός που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της Ε.Ε. (Frontex).
Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, η εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Έβα Μονκιούρ, διευκρίνισε πως «περίπου 274.000 παράνομοι μετανάστες μπήκαν στην Ε.Ε. το 2014, από περίπου 100.000 το 2013. Είναι τεράστια αύξηση της τάξης του 180%».
Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που φτάνουν στα σύνορα της Ε.Ε. είναι Σύροι «και καταλαβαίνουμε γιατί φεύγουν» από τη χώρα τους, πρόσθεσε η εκπρόσωπος, αναφερόμενη στα τέσσερα χρόνια του πολέμου που συνεχίζεται στη Συρία. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτήν τη θεαματική άνοδο – η δραματική κατάσταση στη Συρία, την Ερυθραία, το Νότιο Σουδάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Ιράκ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Λιβύη είναι ντε φάκτο ένα κράτος όπου δεν εφαρμόζονται οι νόμοι. Έτσι δημιουργήθηκαν οι ιδανικές συνθήκες για τους διακινητές ανθρώπων που δρουν ατιμώρητοι στη Λιβύη», ανέφερε ακόμη, χαρακτηρίζοντας τη χώρα αυτή «κύριο σημείο αναχώρησης για τους παράνομους μετανάστες».
Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Frontex που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της, από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 περισσότεροι από 230.000 παράνομοι μετανάστες πέρασαν στην ΕΕ, και οι 190.000 από αυτούς έφτασαν στο ευρωπαϊκό έδαφος δια θαλάσσης.
Συνολικά για το 2014 περισσότεροι από 170.000 άνθρωποι έφτασαν δια θαλάσσης στην Ιταλία και περισσότεροι από 50.000 στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντοτε με στοιχεία της Frontex.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα