Τρομοκρατικό χτύπημα… (στην αλήθεια)

«Ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται» λέει η παροιμία, αλλά τις τελευταίες ημέρες στην Κουμουνδούρου κυκλοφορεί ως ανέκδοτο μία παράφρασή της: «Ο πνιγμένος από τη γραβάτα του πιάνεται».

Του Κώστα Παπαϊωάννου

Λίγες ημέρες μετά την παταγώδη αποτυχία της χώρας στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και το Μαξίμου αποδεικνύει εν τοις πράγμασι ότι το αγαπημένο του παιχνίδι είναι η τυφλόμυγα. Διότι μεταβαίνει σε όλες τις κρίσιμες συνεδριάσεις δίχως ακόμη να έχει καταθέσει στους εταίρους-δανειστές μία ουσιώδη πρόταση για το τι πραγματικά μπορεί να αντέξει η χώρα με βάση το χρέος της, το οποίο όλοι συμφωνούν πως δεν είναι βιώσιμο.

Με βάση τα πρακτικά του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, η Ελλάδα είχε μεν την περιβόητη γραβάτα Τσίπρα στις αποσκευές του Τσακαλώτου για να την… ευλογήσουν οι δανειστές, αλλά πέραν τούτου ουδέν. Συνέπεια όλων αυτών να τεθεί επί τάπητος προς συζήτηση και διαπραγμάτευση η τρισάθλια πρόταση Σόιμπλε. Όπως αποκάλυψε με αποκλειστικό το πρακτορείο Ρόιτερς. Κάτι που παραδέχθηκε τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στο υπουργείο Ενέργειας, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στις δύο συνεντεύξεις που έδωσε την Τρίτη στη Σία Κοσιώνη και την Τετάρτη στην Πόπη Τσαπανίδου. Ότι η κυβέρνηση λαμβάνει ως βάση την πρόταση Σόιμπλε και Ρέγκλινγκ, που προβλέπει τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060. Και από τη στιγμή που η συγκεκριμένη πρόταση είναι ως βάση στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου, όλες οι επαφές του Τσίπρα με Μέρκελ, Μακρόν και άλλους ηγέτες είναι περισσότερο για τα μάτια του κόσμου και όχι για την ουσία.

Οι τούμπες και τα ψέματα
Ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν κριτική προς την κυβέρνηση, ότι δεν έχει καμία απολύτως πρόταση για την διευθέτηση του χρέους. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κάθε φορά που ο Αλέξης Τσίπρας σηκώνει υπερβολικά το θέμα στο εσωτερικό, επιμένει πως “η κυβέρνηση ως ικέτης ζητά να υλοποιηθούν οι παραμετρικές αλλαγές με βάση το PSI, που αναφέρεται ρητά στην απόφαση του Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2012”. Κι αυτή είναι η πραγματικότητα, κάτι που επισήμανε και ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του προ ολίγων 24ωρων τόνισε ότι “στο μνημόνιο που διαπραγματεύτηκε ο Τσίπρας στις 12 Ιουλίου του 2015 και ψηφίστηκε τον Αύγουστο του ίδιου έτους στη Βουλή αναφέρεται ρητά ότι οποιαδήποτε συζήτηση για διευθέτηση μέσω επιμήκυνσης του χρέους και μείωσης των επιτοκίων θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου, δηλαδή τον Αύγουστο του 2015”. Και αυτή η διευθέτηση δεν είναι τίποτε άλλο από τις παραμετρικές αλλαγές με βάση το PSI. Ένα PSI, το οποίο το υμνούν στο εξωτερικό οι κυβερνώντες και το υποστηρίζουν ενδίκως στο ευρωπαϊκό δικαστήριο κόντρα στους ενάγοντες που είναι οι Έλληνες μικροομολογιούχοι. Κι όμως στο εσωτερικό οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να μιλούν για κλοπή των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με το PSI. Μιλάμε για την απόλυτη παράνοια.

Κι ενώ όλα αυτά τραγελαφικά έχουν γίνει καθημερινή ρουτίνα, το Μαξίμου για να στήσει εκ νέου το αφήγημα του εσωτερικού εχθρού επιτέθηκε με σφοδρότητα στα ΜΜΕ υποστηρίζοντας ότι στο θέμα της τραγωδίας του Eurogroup της 22ας Μαΐου ευθύνονται οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι «κατασκευάζουν ψευδείς ειδήσεις και δημιουργία κλίματος σε βάρος όχι της κυβέρνησης αλλά της ίδιας της χώρας». Το Μαξίμου ισχυρίζεται πως στη συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας απομονώθηκε ο Βόλφρανγκ Σόιμπλε, αλλά ξέχασε να εξηγήσει ότι η μοναδική πρόταση που μπήκε για διαπραγμάτευση είναι αυτή του… απομονωμένου Γερμανού ΥΠ.ΟΙΚ..

Το (άσκιστο) μνημόνιο και οι επιθέσεις σε δημοσιογράφους
Όπως γίνεται αντιληπτό οι δραματικές εξελίξεις έχουν επηρεάσει υπουργούς, βουλευτές και στελέχη. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 24ωρα μετά το ναυάγιο των Βρυξελλών οι περισσότεροι υπουργοί έχουν… αφωνία. Οι δε βουλευτές, που παρακαλούσαν για μία τηλεοπτική εμφανισούλα, είναι εξαφανισμένοι, ενώ όσοι είναι… ήρωες και δέχονται να παραβρεθούν σε πολιτικά τηλεοπτικά πάνελ, μάλλον προκαλούν τον οίκτο με αυτά που λέγουν.

Έτσι έχει μείνει μόνος ο Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος ομολογουμένως το έχει με το ψέμα. Του βγαίνει με άνεση. Προφανώς διότι ως ανήρ προερχόμενος από τον κομματικό σωλήνα έχει αριστεύσει σε αυτό. Να κάνει το άσπρο-μαύρο. Βέβαια το ίδιο προσπάθησε διαψεύδοντας το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Νίκου Φιλιππίδη. Μόνο που στο τέλος της ημέρας ο Τζανακόπουλος για μία ακόμη φορά βρέθηκε εκτεθειμένος, καθώς τα πρακτικά του της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δικαίωσαν τον δημοσιογράφο, αναδεικνύοντας και στους πιο αδαείς, ότι η ελληνική αποστολή περισσότερο θυμίζει τουριστικό γκρουπ, παρά καταθέτει ρεαλιστικές προτάσεις για να αντικρούσει τον… τυφώνα Σόιμπλε.

Ο δημοσιογράφος στο ρεπορτάζ του ανέφερε ότι ο κ. Τσακαλώτος είπε επί λέξη στη συνεδρίαση: «Μας κοροϊδέψατε. Μας βάλατε να ψηφίσουμε μέτρα και τώρα τα μέτρα για το χρέος που μας παρουσιάζετε απέχουν παρασάγγας από αυτά που είχατε υποσχεθεί». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το διέψευσε, όμως στη δήλωση του ο υπουργός Οικονομικών επί της ουσίας παραδέχθηκε ότι αντέδρασε. Επίσης ο δημοσιογράφος ανέφερε στο ρεπορτάζ του ότι “κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εκδηλώθηκαν και επιθέσεις των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών αλλά και εκπροσώπων των θεσμών, για την δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα εάν δεν απομειωθεί το χρέος ενώ ενστάσεις διατυπώθηκαν και για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από το καλοκαίρι του 2018 και μετά, που νομοθέτησε την Πέμπτη η κυβέρνηση”. Κι αυτό ο Τζανακόπουλος το διέψευσε, όμως δεν είπε κουβέντα όταν λίγο αργότερα τα ίδια ανέφεραν σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times.

Τα τελευταία 24ωρα, προκειμένου να πειστούν οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι όλα βαίνουν καλώς κυκλοφορεί από συνομιλητές του πρωθυπουργού πως «είναι αποφασισμένος. Το έχει έτοιμο στο συρτάρι του για να το καταθέσει» εννοώντας την κατάργηση των προαπαιτούμενων στην περίπτωση που οι δανειστές δεν τηρήσουν την υποχρέωση τους για το χρέος. «Το έχω δει με τα μάτια μου, δεν θα κάνει πίσω γιατί δεν υπάρχει πίσω να πάει» συμπληρώνει.

«Αν χάσουμε το χρέος καλύτερα να παραιτηθούμε» σχολιάζει χαρακτηριστικά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος σημειώνει πως αν χαθεί και αυτό τότε η κυβέρνηση δεν θα έχει από πού να κρατηθεί.

Τελικά τι μας έμεινε; Τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου κατά του Σόιμπλε και οι δηλώσεις συμπόνιας για τον ελληνικό λαό του Γιούνκερ, του Τραμπ και άλλων αξιωματούχων. Διότι όλοι πλέον αντιλαμβανόμαστε ότι στις 15 Ιουνίου θα διαπραγματευθούμε πάνω στην πρόταση Σόιμπλε. Και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ζητά ομηρία μέχρι το 2060. Ακόμη και εάν καταφέρουμε να μειώσουμε την επιτροπεία και για 20 ή 30 χρόνια, πάλι κερδισμένος θα βγει από αυτό το ιδιότυπο μπρα ντε φερ ο χερ Σόιμπλε. Θα εμφανιστεί στον γερμανικό λαό με τρόπαιο την Ελλάδα, κάτι που θα του επιτρέψει να εκμηδενίσει τις όποιες απώλειες προς την άκρα δεξιά, που είναι και ο βασικός στόχος του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα