Τροπολογία ΠΑΣΟΚ, για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών

Τροπολογία για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών, που προέκυψαν από δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα έναντι εγγεγραμμένων υποθηκών, κατέθεσαν την Πέμπτη εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Μιχάλη Κασσή.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, το ποσό του δανείου για το οποίο έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης, περιορίζεται σε ποσοστό 120% επί του κεφαλαίου του δανείου, εφόσον το σύνολο των απαιτήσεων της τράπεζας που απορρέουν από το δάνειο δεν υπερβαίνει το διπλάσιο αυτού, και σε 200%, εφόσον το σύνολο των οφειλών είναι ανώτερο του διπλάσιου.

Το ληξιπρόθεσμο και απαιτητό δάνειο προτείνεται να εξοφλείται από τον αγρότη εφάπαξ ή και τμηματικώς, εντός δύο ετών, και σε περίπτωση μη εξόφλησης το ποσό μετατρέπεται σε νέο μεσοπρόθεσμο δάνειο διάρκειας από 5 έως 10 ετών με επιτόκιο 3%.

Τέλος, εφόσον το αγροτικό ακίνητο δεν αποτελεί πρώτη κατοικία, κύρια αποθήκη αγροτοεφοδίων ή και κύρια παραγωγική εγκατάσταση του αγρότη (νοουμένου ως φυσικού προσώπου), παρέχεται η δυνατότητα εκμίσθωσης και εκχώρησης του μισθώματος στην τράπεζα, μέχρι την ολοσχερή εξόφληση του δανείου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα