“Τσεκούρι” έως και 20% σε 70.000 νέες κύριες συντάξεις

Προ των πυλών είναι το “τσεκούρι” στις συντάξεις  έως και 20% σε 70.000 ασφαλισμένους  που θα επιλέξουν την ‘έξοδο” εξαιτίας του νέου τρόπου υπολογισμού, που προβλέπεται από τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων ισχύει ήδη για τις αιτήσεις από τις 13 Μαίου του 2016 και μετά , και τον καθορισμό της 30ης Ιουνίου του 2017 ως ημερομηνίας ολοκλήρωσης της διαδικασίας επανυπολογισμού των συντάξεων που ήδη καταβάλλονται, ώστε να προσδιοριστεί η προσωπική διαφορά. Η διαφορά, θα συνεχίσει να καταβάλλεται έως το 2019.

Συγκεκριμένα, σε όσους συνταξιοδοτηθούν έως το 2018, αν το καθαρό προ φόρου ποσό της σύνταξής τους, υπολογιζόμενο με το νέο τρόπο, υπολείπεται σε ποσοστό άνω του 20% του καθαρού προ φόρου ποσού της σύνταξης που θα λάμβαναν με τον παλιό τρόπο υπολογισμού, δηλαδή ακόμη και μετά από όλες τις μνημονιακές περικοπές, θα τους χορηγείται ένα μέρος της προσωπικής διαφοράς.

Για το τρέχον έτος προβλέπεται η καταβολή του 33% αυτής της διαφοράς. Αντίστοιχα, όσοι φύγουν το 2018 θα λάβουν μόνο το 25% της διαφοράς ανάμεσα στην παλιά και την νέα σύνταξη.

Όπως είναι γνωστό οι νέες συντάξεις, θα αποτελούνται από δυο μέρη, την Εθνική σύνταξη και την ανταποδοτική σύνταξη. Η εθνική σύνταξη καθορίστηκε στα 384 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης και άνω, ενώ όσοι έχουν από 15 έως 19 έτη θα παίρνουν την λαμβάνουν με μείωση 2% κατ’ έτος.

Στη μειωμένη σύνταξη τα ποσά της εθνικής, είτε 384, ευρώ μειώνονται 6% για κάθε έτος που η ηλικία συνταξιοδότησης υπολείπεται του ορίου ηλικίας πλήρους σύνταξης. Η μείωση δεν θα υπερβαίνει το 20%. Το νέο στοιχείο είναι ότι η εθνική σύνταξη θα υπολογίζεται με έτη, μήνες και ημέρες για όσους δεν συμπληρώνουν τα 20 έτη ασφάλισης.

Μάλιστα, ο ίδιος ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος παραδέχθηκε ότι το πρώτο δείγμα του επανυπολογισμού του 10% των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων βγάζει προσωπικές διαφορές της τάξης του 20%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα