ΤΣΙΠΡΑΣ: Καταπολεμούμε την διαφθορά ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ζείτε σε δική σας πραγματικότητα

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Βουλή στην “ώρα του πρωθυπουργού” ο Αλέξης Τσίπρας και ο Σταύρος Θεοδωράκης με αφορμή ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού για την διαφθορά.
Ο κ. Θεοδωράκης στην εισηγητική του ομιλία έκανε συγκεκριμένες αναφορές σε πρακτικές της κυβέρνησης, που συνιστούν, όπως σημειώνει διαφθορά. Ανέφερε πως «η Ελλάδα κατρακυλάει στη διαφθορά, όπως φαίνεται και στο «Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς» της Διεθνούς Διαφάνειας ανάμεσα σε 175 χώρες, η Ελλάδα είναι στην 69η θέση».
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και τις εργολαβίες δημοσίων έργων είπε
«Δεν στάθηκε ικανή η κυβέρνηση να στεγάσει του πρόσφυγες. Πεθαίνουν στους καταυλισμούς και απέξω πάρτι εκατομμυρίων. Το ίδιο και στις εργολαβίες όπως ο δρόμος» και είπε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου που έσπασε σε 8 εργολαβίες «δήθεν για την πάταξη της διαφθοράς», ωστόσο, 4 από αυτές τις έχει ήδη πάρει ο ίδιος εργολάβος που είχε επιχειρήσει να κάνει ΣΥΡΙΖΑ ΤV».
«Τι προτείνουμε εμείς; Εθνικό συντονιστή κατά της διαφθοράς. Ανεξάρτητη αρχή που θα κάνει αιφνίδιους ελέγχους και εξουσιοδότηση να κάνει και κατασχέσεις.
Δημιουργία ΤΕΙΡΕΣΙΑ διαφθοράς και απαγόρευση σε προμηθευτές και εργολάβους να έχουν τηλεοπτική άδεια.
Αυστηρός έλεγχος Πόθεν Εσχες».
Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα
Η διαφθορά στη χώρα δεν είναι ένα περιθωριακό φαινόμενο. Η ένα φαινόμενο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτική ιστορία της χώρας. Με τους όρους της ανάπτυξης του καπιταλισμού στην Ελλάδα συνδέεται αυτό το φαινόμενο. Δεν είναι κάτι καινούριο. Η γιγάντωση της διαφθοράς σχετίζεται με την πολυνομία, την κακονομία και το πελατειακό κράτος. Πρωταγωνίστησαν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις και κυρίως τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα τα τελευταία 40 χρόνια. Υπήρξε αποτέλεσμα επιλογών που απέτρεψε την θεσμική θωράκιση και είναι ένας πολιτικός στόχος μακροπόθεσμος η καταπολέμηση της διαφθοράς».
Και συνέχισε: «Απαιτείται ένα ηθικό ανάστημα που η δική μας κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει. Η διαφθορά αποτέλεσε μια από τις κύριες αιτίες που η οικονομική κρίση χτύπησε τη χώρα μας. Οι λόγοι είναι απλοί. Εκτεταμένη φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, μαύρη οικονομία, υπερτιμολογήσεις δημοσίων έργων, συνέτειναν στο να φτάσει η χώρα μας στο χείλος της χρεοκοπίας. Αυτό έχει πολιτικό κόστος για μια κυβέρνηση και εμείς το αναλαμβάνουμε. Τα συμφέροντα αντικστέκονται και εξαπολύουν καθημερινά μια λυσσαλέα επίθεση. Θα αρχίσω να ανησυχώ όταν οι επιθέσεις σταματήσουν».
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα αναφερόμενος στην κατάταξη της χώρας σύμφωνα με την Διεθνή Διαφάνεια περιγράφει την υποκειμενική αντίληψη για την διαφθορά και όχι την πραγματικότητα. Με βάση αυτή την αξιολόγηση η χώρα μας συγκέντρωσε καλύτερη βαθμολογία το 1996, το 1997 και το 2000. Τότε που επι κυβερνήσεων Σημίτη υπήρξε όργιο διαφθοράς με τα εξοπλιστικά. Αναρωτιέται κανείς αν εκείνα τα χρόνια ήταν ρόδινα. Ζούμε σε μια περίοδο που έχει σπάσει η ομερτά της διαφθοράς και η κυβέρνηση δεν φοβάται και δεν λογαριάζει πολιτικό κόστος.
Αναφερόμενος στις λίστες φοροφυγάδων ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχουν βεβαιωμένα ποσά άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ και η είσπραξη των ποσών προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Εχουν σχηματιστεί 1.000 δικογραφίες που αφορούν την λίστα Μπόργιανς ενω παράλληλα ολοκληρώθηκε μια κοπιώδης προσπάθεια με την ενοποίηση όλων των λιστών μεγαλοκαταθετών σε μια ενιαία λίστα με πάνω από 1 εκατομμύριο ΑΦΜ.
Επίσης, έχουν καταγραφεί ισχυρά πλήγματα στα κυκλώματα λαθρεμπορίου καπνικών και καυσίμων. Στα καπνικά έχουμε καταφέρει να υπερδιπλασιαστούν οι έλεγχοι στα τελωνεία, είπε ο κ. Τσίπρας.
Αναφέρθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ λέγοντας ότι ήταν ένα άντρο προσλήψεων και διαφοράς. Οργιο προμηθειών και ασύλληπτο χρέος. Το πάρτι τελείωσε και οι εμπλεκόμενοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Δίπλα στην υπόθεση αυτή υπάρχει η υπόθεση της NOVARTIS. Το σκάνδαλο αυτό εφορά την αδιαφανή τιμολόγηση των φαρμάκων. Η χώρα μας ήταν χώρα αναφοράς για τον καθορισμό της τιμής. Αν ήταν υψηλή εξασφάλιζε κέρδη για άλλες 55 χώρες που συνιστούν την μεγαλύτερη αγορά. Το γεγονός αυτό οδηγησε σε μια τεράστια εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης. Μια από τις εταιρείες ήταν η NOVARTIS. Ήδη παίρνουν τον δρόμο για τον εισαγγελέα για τα τιμολόγια του 2012, 13,14.
«ΚΕΕΛΠΝΟ και NOVARTIS κορυφαίες περιπτωσεις σκανδάλων στο χώρο της υγείας συνδέονται και άτομα που συμμετείχαν σε επιτροπές, καθηγητές, πολιτικά στελέχη», είπε ο πρωθυπουργός.
Για ποιόν ακριβώς λόγο αναρωτήθηκε, ο κ. Τσίπρας κανείς από τους αρμόδιους υπουργούς εκείνης της περιόδου δεν μιλάει για το θέμα αυτό; Έχουν κάτι να κρύψουν; Αν οποιοσδήποτε βγει και πει ότι το 2015 και 2016 στο Μαξίμου υπήρξε όργιο διαφθοράς το πρώτο πράγμα που θα έκανα θα ήταν να επιταχύνει η δικαιοσύνη. Όλα στο φως. Εδώ έχουμε ένα πέπλο σιωπής και έχουμε και ΜΜΕ που για ψύλλου πήδημα είναι λαλίστατα αλλά για τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας, τσιμουδιά.
Εκμαυλίστηκαν συνειδήσεις, επηρεάστηκαν εξελίξεις επειδή το τρίγωνο διαπλοκής πολιτικών, τραπεζών, ΜΜΕ. Έγιναν δολοφονίες χαρακτήρων. Θα πω ότι το 1,7 δις που δόθηκε σε θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ βγήκε από την Εξεταστική και αφορούσε το μεγάλο πάρτι που έγινε στη χώρα μέσω τραπεζικού δανεισμού. Που ήταν η δικαιοσύνη, που ήταν η ανεξάρτητη δικαιοσύνη; Θα κλείσω με αναφορά στον θεσμό του πόθεν έσχες.
Οι δευτερολογίες
Στη δευτερολογία του ο Σταύρος Θεοδωράκης συνέχισε την επίθεση στην κυβέρνηση για τα θέματα της διαφθοράς.
«Είπατε ότι προσπαθείτε με τις λίστες και το λαθρεμπόριο είχατε πει ότι μέχρι το καλοκαίρι του 15 θα αποκομίσετε 2,5 δις από τις υποθέσεις διαφθοράς. Προσπάθεια κομματικής δικαιοσύνης να παραβιαστεί ακόμη και το Σύνταγμα για να μεγαλώσει η θητεία κάποιον δικαστών».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε για υπουργούς της κυβέρνησης που κάνουν διακοπές σε πολυτελή χειμερινά θέρετρα και δηλώνουν 5.000 έως 6.000 ευρώ και αναρωτήθηκε: πως πάνε στην Αυστρία με ωτοστόπ; Δεν έχει σημασία με πόσα λεφτά μπαίνεις στην πολιτική αλλά με πόσα βγαίνεις. Βεβαίως πρέπει να σώσουμε τα έντυπα και να σταματήσουν τα θαλασσοδάνεια. Πρέπει να σώσουμε τα έντυπα και της περιφερειακές εφημερίδες που βουλιάζουν. Μπορούμε να το κάνουμε; Πρέπει να πειστείτε ότι πρέπει να σώσουμε τις ανεξάρτητες φωνές.
«Αφού έχετε ενδιαφέρον για το πόθεν έσχες δείτε και τα πόθεν έσχες ορισμένων υπουργών της κυβέρνησης σας. Έχουν κότερα κάνουν διακοπές στα μεγαλύτερα σαλέ της Ευρώπης και στα πόθεν έσχες δηλώνουν ότι το συνολικό το πορτοφόλι είναι 5.000-6.000 ευρώ. Πώς πάνε στην Αυστρία με ωτοστόπ;
Το δικό μου πόθεν έσχες είναι πολύ ξεκάθαρο και φωτογραφίζει έναν άνθρωπο που άφησε ένα επάγγελμα με πολύ μεγάλα εισοδήματα για να μπει στην πολιτική».
Για τα ΜΜΕ
«Σας πρότεινα μιλήσεις για να σώσουμε τους δημοσιογράφους και όχι τους εκδότες οι εκδότες πρέπει να πληρώσουν και μεταφορικά και κανονικά πρέπει να σώσουμε τα έντυπα και τις περιφερειακές εφημερίδες που βουλιάζουν.
Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι να ενημερώνονται οι πολίτες από το Χωνί την Κόντρα Νews και από μέσα που είναι κομματικά ελεγχόμενα.
Το κλείσιμο των εφημερίδων δεν είναι λύση το δόγμα μας δεν πρέπει να είναι ή κλειστές εφημερίδες ή μαζί μας».
Στη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι: Δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε μαγικές λύσεις. Αυτά τα δυο χρόνια έχουν γίνει σημαντικά και συγκεκριμένα βήματα. Πρέπει να παραδεχθείτε ότι τα αποτελέσματά μας είναι αξιόλογα αποτελέσματα, ιδιαίτερα στον τομέα των καπνικών. Το δίκτυο διαφθοράς είναι διαδεδομένο, έχει βαθιές ρίζες, θέλει συγκρούσεις και χρόνο. Για να μπορέσουν να πάρουν περισσότεροι σπάσαμε την εργολαβία Πατρών – Πύργου, αλλά η διαδικασία είναι ανοιχτή. Ο κ. Σπίρτζης είχε την ευαισθησία να πάει τα στοιχεία στον εισαγγελέα, να ελεγχθούν.
Για τη Siemens: Μιλήσατε για τη Siemens. Έχετε δίκιο, υπάρχει αόρατο χέρι που παρεμβαίνει και καθυστερεί μια δίκη που περιμένει ο λαός, εδώ και χρόνια. Αναβλήθηκε μια δίκη που με δικές μας προσπάθειες ξεκινά, στις 24 Φλεβάρη.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα κάτσουν 67 στελέχη δεν θα κάτσει μόνο ο κύριος Χριστοφοράκος γιατί κάποιες κυβερνήσεις που ήταν και φίλος κολλητός είχαν φροντίσει να φύγει από τη χώρα.
Όπως και με τον κύριο Καραβελα επί υπουργίας Μπακογιάννη αν είχε συμβεί αυτό επί δικών μας ημερών θα μας είχαν κρεμάσει στα μανταλάκια.
Έχω θέσει το θέμα στην κυρία Μέρκελ να έρθει ο Χριστοφοράκος την Ελλάδα να δικαστεί εδώ και να μας πει τι γνωρίζει.
Ο Μητσοτάκης θα πάει για να συναντήσει την Μέρκελ θα θέσει αυτό το θέμα θα ζητήσει να έρθει στην Ελλάδα ο Χριστοφοράκος να εκδοθεί και να δώσει στη δημοσιότητα όλα όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα.
Αυτό θα πει κοινό μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στα θέματα διαφθοράς.
Ο πρωθυπουργός συνέχισε αναφερόμενος εκ νέου στις θεσμικές παρεμβάσεις για τη διαφάνεια, που όπως είπε έχει κάνει η κυβέρνηση. Ειδική αναφορά έκανε στην υπόθεση Φλαμπουράρη και το πόθεν έσχες του. Τώρα αν ζητείται, είπε, από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει στη δημοσιότητα το σύνολο του πόθεν έσχες του, είναι λάσπη στον ανεμιστήρα. Το πρόβλημα κ. Θεοδωράκη είναι όχι να μαθαίνουμε το έσχες, αλλά το πόθεν. Το μεγάλο ζήτημα είναι να μπορεί κανείς να ελέγχεται και να δηλώνει ανοιχτά και δημόσια και έσχες και το πόθεν.
Για τα ΜΜΕ
Όταν είχα πει να πάρουμε πρωτοβουλία μόνο εσείς κύριε Θεοδωράκη ήσασταν θετικός ο κύριος Μητσοτάκης είπε ότι δεν συναινεί στο να δοθεί δημόσιο χρήμα ενώ η κυρία Γεννηματά δεν κατάλαβε τίποτα και ήρθε 15 μέρες μετά να ζητήσει διακομματική επιτροπή.
Αίρεται το ανέκδοτο με το Βαμβακούλα να κάνουμε μία τριμελή επιτροπή από πέντε άτομα.
Τις κάνουμε τις επιτροπές όταν το θέμα τρέχει;
Θα κληθεί τώρα το κοινοβούλιο να πάει κόντρα στην απόφαση της δικαιοσύνης όταν έχουν βγει τόσα πολλά για τα δάνεια και της δανειοδοτήσεις στα μέσα ενημέρωσης;
Υπάρχουν κ οι τεράστιες ευθύνες ενός πολιτικού συστήματος που είναι υποκριτικό και χύνει κροκοδείλια δάκρυα. οι θέσεις εργασίας είναι το πιο μεγάλο αγαθό σε όλες τις επιχειρήσεις για τους ανθρώπους που δουλεύουν και κινδυνεύουν να τις χάσουν. Έχουμε μία υπόθεση που πραγματικά είναι στενάχωρη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα