Τύμπανα πολέμου με φόντο τα media

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται το μέτωπο της κυβέρνησης κατά των μιντιαρχών, στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα στους υπευθύνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους ή να υποστούν τις συνέπειες. Η επιστολή Παππά προς τα τηλεοπτικά δίκτυα για τις οφειλές τους ήταν μόνο η αρχή, καθώς η απόφαση όλα να τεθούν σε μια νέα βάση διαφάνειας και ισονομίας είναι ειλημμένη. Και το καλοκαίρι που ξεκινά αναμένεται ιδιαιτέρως θερμό.

Το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και συχνοτήτων δεν είναι μόνο οικονομικό για την κυβέρνηση, μιας και θα μπορούσε να εισπράξει αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Είναι κυρίως ένα ζήτημα ήθους και πολιτικής καθαρότητας. Και αυτό φαίνεται ακόμα και από τα «μικρά», όπως το δίωρο black out στην Digea στις αρχές της εβδομάδας! Και η ψηφιοποίηση, λοιπόν, τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς ήδη από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση είχε επισημάνει πως οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν δεν ήταν απολύτως νόμιμες. Βρήκε έτσι μια χρυσή ευκαιρία να ανοίξει εκ νέου το θέμα.
Με μία δόση πολιτικής υπερβολής μάλιστα ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, ζήτησε τις παραιτήσεις των δύο αντιπροέδρων και των υπολοίπων μελών της ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), τονίζοντας πως η πολύωρη διακοπή λειτουργίας του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος των ιδιωτικών καναλιών πανελλήνιας εμβέλειας είναι αποκλειστικής ευθύνης της ιδιωτικής DIGEA, η οποία αποτελεί και τον μοναδικό πάροχο δικτύου και εγείρει θέμα πλημμελούς εκτέλεσης καθηκόντων της διοίκησης της ΕΕΤΤ.
Παράλληλα ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι με αφορμή τη διακοπή του τηλεοπτικού σήματος προκύπτουν ερωτήματα τα οποία άπτονται των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της ΕΕΤΤ και αφορούν στις συμβατικές υποχρεώσεις και στη λειτουργία της ίδιας της DIGEA. Συγκεκριμένα, τα ερωτήματα που προκύπτουν αφορούν στη στελέχωση της DIGEA με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, την επάρκεια του τεχνικού εξοπλισμού της, την ύπαρξη εναλλακτικών και εφεδρικών συστημάτων εκπομπής, την ετοιμότητα άμεσης αντιμετώπισης πιθανών τεχνικών προβλημάτων.
Ο κ. Σπίρτζης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των πολιτών και στον ραδιοτηλεοπτικό τομέα.
Όλα αυτά λίγες μόλις ώρες μετά τις δηλώσεις στη Βουλή του Νίκου Βούτση, ο οποίος προανήγγειλε τομές για τη λειτουργία του ραδιοτηλεοπτικού χώρου καταγγέλλοντας παράλληλα τον σφιχτό εναγκαλισμό των κομμάτων με τα ΜΜΕ. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην DIGEA και έκανε λόγο για «πατεντάτη διαπλοκή», ενώ αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν ο πάροχος των ψηφιακών συχνοτήτων να αποτελείται από τους πέντε παρόχους προγράμματος που παίρνουν εντολή, τη δικαιοδοσία και το φάσμα από τον εαυτό τους;».
«Σας το είπαμε μία, δύο, όλα τα προηγούμενα χρόνια και κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε. Είναι διαπλοκή πατεντάτη; Ή όχι;» είπε ο υπουργός.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να σπάσει το μονοπώλιο της Digea δίνοντας τη δυνατότητα στην ΕΡΤ Α.Ε. να μεταφέρει στις δικές της ψηφιακές συχνότητες πανελλαδικά κανάλια και να εκπέμπει χωρίς τη λήψη άλλης άδειας τα τηλεοπτικά σήματα και τρίτων καναλιών.
Η ΕΡΤ παλιά και η ΝΕΡΙΤ στη συνέχεια είχαν εκ του νόμου την ιδιότητα του «παρόχου δικτύου», αυτό που αλλάζει τώρα είναι ότι μπορεί να μεταφέρει στις δικές της συχνότητες τα τηλεοπτικά σήματα άλλων καναλιών.
Τα χρέη
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», το Μαξίμου έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα και σε μεγαλομέτοχους καναλιών να αναλάβουν τις ευθύνες τους καταβάλλοντας τις οφειλές τους ώστε να αποφύγουν τα χειρότερα. Μάλιστα ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Νίκος Νικολόπουλος, σε άρθρο του σημειώνει πως «τόσο με ερωτήσεις μου στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού έλεγχου, όσο και στην ομιλία μου στην ολομέλεια στα πλαίσια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, τόνισα την ανάγκη να διαλευκανθεί η τεράστιας κλίμακας χρηματοδότηση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων ΜΜΕ, αναφέροντας ότι συνολικές υποχρεώσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ συσσώρευσαν οι 58 μεγαλύτερες εκδοτικές επιχειρήσεις της χώρας για το 2013. Ενδεικτικά, αναφέρω, ότι ο ΑΝΤ1 καλείται να πληρώσει 6.500.000 ευρώ, ο Alpha περίπου 4.000.000 ευρώ και το Mega περισσότερα από 7.400.000ευρώ!».
Συμπληρώνει πως «ενώ ο νόμος, λοιπόν, επέβαλε ένα ελάχιστο “ενοίκιο” για τη χρήση των συχνοτήτων, και οι κυβερνώντες έκοβαν τη σύνταξη των παππούδων και των γιαγιάδων μας, την ίδια ώρα έκαναν “δωράκια” στους κυρίαρχους μιντιάρχες, αδικώντας ακόμα και πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης, για να καλύπτονται και να αναδεικνύονται. Σε όλα αυτά θέλουμε –και πρέπει– να μπει τέλος! Mέχρι πότε κάποιοι θα παριστάνουν τους μιντιάρχες με θαλασσοδάνεια για να μας προσφέρουν καθοδηγούμενη ενημέρωση;».
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει o βουλευτής στις «Καθημερινές Εκδόσεις Α.Ε.» – στοχοποιώντας τον όμιλο Αλαφούζου-, η οποία «φέρεται να σύνηψε νέο ομολογιακό δάνειο 36.000.000 ευρώ με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ήτοι τις: Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Eurobank», υποστηρίζοντας πως «η χορήγηση του νέου αυτού ομολογιακού δανείου, όμως, παραβιάζει κάθε κανόνα νομιμότητας και τραπεζικής δεοντολογίας και είναι προδήλως αντίθετη με τις ισχύουσες εθνικές και ευρωπαϊκές νομοθετικές διατάξεις περί δανεισμού νομικών προσώπων, αφού η πιστούχος εταιρεία: (α) είναι ζημιογόνος, και (β) στερείται ιδίων κεφαλαίων, έχοντας, μάλιστα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ισολογισμού της την 31/12/2013 αρνητικά ίδια κεφάλαια ποσού άνω των 7.000.000 ευρώ, τα οποία αδυνατεί σε κάθε περίπτωση να καλύψει η μητρική της εταιρεία “Καθημερινή”, επειδή και αυτή είναι ζημιογόνος, με συσσωρευμένες ζημίες χρήσεως 2013 ποσού άνω των 18.000.000 ευρώ».
Θα πρέπει, πάντως, εδώ να σημειωθεί πως η εταιρεία με εξώδικό της προς τον βουλευτή υποστηρίζει πως τα στοιχεία αυτά έχουν αλλάξει κατά το 2014 παραδεχόμενη έτσι πως τα ανοίγματα της ήταν μεγάλα κατά το 2013. Παράλληλα δεν διστάζει να κατηγορήσει τον βουλευτή ότι την στοχοποιεί
Και από… σπόντα Μπόμπολας!
Ο Ν. Νικολόπουλος συνδέει και την πρόσφατη σύλληψη του επιχειρηματία Λεωνίδα Μπόμπολα με την εκστρατεία αυτή της κυβέρνησης (σ.σ. μολονότι ο ίδιος δεν είναι εμπλεκόμενος στις μιντιακές επιχειρήσεις της οικογένειας), σχολιάζοντας πως «ελπίζουμε να αποτελέσει την αρχή και επιτέλους να ανοίξει ο δρόμος και για άλλες συλλήψεις επιχειρηματιών για τους οποίους οι αρχές διαθέτουν στοιχεία εναντίον τους για περιπτώσεις φοροδιαφυγής και όχι μόνο». Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως, πληροφορίες θέλουν να ερευνάται από το ΣΔΟΕ η πηγή του 1,8 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε μετά από εισαγγελική εντολή. Μέσα σε αυτό το κλίμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αποφάσισε να προτείνει στη Γενική Συνέλευση των μετόχων το Δ.Σ. της Τηλέτυπος Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεοπτικών Προγραμμάτων «MEGA CHANNEL», στοχεύοντας σε άντληση κεφαλαίων ύψους 10 έως 20 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες, μεταξύ των οποίων και οι οφειλές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα